debug 0507 header1
debug 0507 header2
AUTO.RIA
Що вибрати? Порівнюємо кросовери Toyota Corolla Cross та Nissan Qashqai Назад

Що вибрати? Порівнюємо кросовери Toyota Corolla Cross та Nissan Qashqai

Які нові автомобілі регулярно обирають для порівняння клієнти AUTO.RIA?

Найчастіші герої даної рубрики – кросовери. Це зовсім не дивно, адже в рейтингах продажів саме вони посідають чільні позиції. Здавалося б, найпопулярніших з них ми вже розібрали до гвинтика, але де там! Сьогодні пропонуємо порівняти два винятково цікавих (і доволі успішних останнім часом) автомобіля.

20 нових гібридів, які охоче купували у серпні

Перший з них – японський паркетник Toyota Corolla Cross, представлений світу у 2020-му році. Corolla Cross – другий кросовер бренду, побудований на платформі GA-C, який за розмірами втерся якраз між моделями C-HR та RAV4. Через рік після презентації модель з різними типами силових установок почали виробляти вже не тільки в Японії, а й США, Бразилії, Південній Африці, Китаї та інших країнах Азії.

Трішки пізніше світ побачив його прямого конкурента – третє покоління надзвичайно популярного по всьому світу Nissan Qashqai. Прихильність до моделі типова й для українського ринку: хоч перший популярний кросовер у сучасному значенні цього слова випустила саме “Тойота” за 10 років до того, саме “Кашкай” першої генерації спричинив у нас справжній “кросоверний бум”. Модель побудовано на новій платформі CMF-CD, спільній з X-Trail та Renault Austral.

Що вибрати? Порівнюємо вени Hyundai Staria та Ford Tourneo Custom

У класі “К1” конкурентів вистачає, але в цьому і є цікавинка, адже далі мова піде про характеристики й показники, до яких переважній більшості однокласників з аналогічним цінником ще варто “підкачати м’язи”.

Габарити: Toyota довша, у Qashqai більший кліренс

Порівнюючи характеристики автомобілів, ми не беремося оцінювати їхню зовнішність – надто це суб’єктивне заняття. Тож у стилістику нинішніх суперників не будемо заглиблюватись: лиш відзначимо їхню принципову несхожість один на одного. Там, де “Ніссан” демонструє гострі грані, “Тойота” обходиться плавними лініями й загальним спокоєм екстер’єру. До того ж попри назву, жодної спільної деталі з популярним седаном Corolla Cross не має.

toyora corolla cross auto ria


Цікаво, що при всій зовнішній несхожості (а таке нині трапляється нечасто), “наші” дуелянти, ніби зговорившись, доволі близькі за габаритами. Довжина Toyota складає 4460 мм, тим часом як Nissan лиш трішки коротший: 4425 мм. Завширшки перевага у 10 мм вже на боці “Кашкая”: 1835 мм проти 1825 мм відповідно. А заввишки й поготів розбіжностей неозброєним оком не помітиш: 1625 мм у “Ніссана” і 1620 мм у “Тойоти”. 

Гібридний Ford Ranger зможе замінити генератора

Однак ми з вами добре знаємо: цифри варто перевіряти! І справді, трохи більша довжина “Тойоти” не гарантує додаткового простору в салоні. Навпаки, перевіривши ці параметри особисто, ми переконалися, що другий ряд “Ніссана” навіть привітніший до пасажирів у плані вільного місця. Як, власне, і розмір багажного відсіку: 436-504 літри залежно від типу силової установки “Кашкая” проти безальтернативних для “гібрида” 390 літрів у “КороКроса”.

Новий GLC63 отримає потужний гібридний двигун. Є перші фото!

Усе може пояснити розмір колісної бази, який на 25 мм більший у “Ніссана”. В цифрах це має наступний вигляд: 2665 мм проти 2640 мм відповідно. Зазначимо, що в обох автомобілях жодного дискомфорту на другому ряду сидінь пасажири не відчують, однак про запас простору, як у старших моделей (X-Trail та RAV4) годі мріяти.

nissan qashqai auto ria


Натомість компактні габарити й короткі звіси (якщо порівняти зі старшим класом) відіграють важливу роль поза твердим покриттям і компенсують дещо скромніші розміри дорожнього просвіту: 160 міліметрів у Toyota Corolla Cross та щонайменше 175 мм у Nissan Qashqai. І в обох випадках цього вистачає для акуратного пересування за межами облаштованого асфальту – ми перевіряли. До того ж заявлені цифри виявилися чесними, а Nissan бонусом для бездоріжжя може мати ще й систему повного приводу.

Основні габарити Toyota Corolla Cross Nissan Qashqai
Довжина/ширина/висота, мм 4460 / 1825 / 1620 4425 / 1835 / 1625
Колісна база, мм 2640 2665
Дорожній просвіт, мм 160 175-180
Об'єм багажника, л 390 436 - 504

Двигуни: Corolla Cross має один, Qashqai – два, й усі гібридні!

Сьогодні саме ця частина порівняння буде найважливішою, адже головна магія відбувається під капотами автомобілів. Чому? Бо йтиметься виключно про “гібриди”, та ще й одразу три різних варіанти! Почнемо з “Тойоти”, адже з нею ситуація простіша і дещо звичніша. В Україну автомобіль постачається виключно у гібридному виконанні з переднім приводом.

toyora corolla cross auto ria


І це, скоріше, втішна новина, адже в нашій країні “гібриди” купують дедалі активніше. “Тойотівська” установка в Україні добре відома завдяки, скажімо, гібридному C-HR: під капотом “КороКроса” знаходиться 2,0-літрова бензинова “четвірка” та електрифікована безступенева трансмісія, а загальна потужність системи складає суттєві 197 “коней”.

Тест-драйв Toyota Corolla Cross: альтернатива RAV4 з комфортною підвіскою

В цьому випадку ми говоримо про класичну гібридну установку (HEV): колеса приводяться в рух саме бензиновим двигуном, а вбудований у картер трансмісії електромотор йому переважно допомагає. На подолання відмітки в 100 км/год автомобіль витрачає дуже пристойні 7,6 с, — і це навіть на пів секунди швидше за потужніший передньоприводний RAV4 з 2,5-літровою гібридною установкою.

Перевірені “тойотівські” технології дозволили продемонструвати й відмінні показники паливної економічності: виробник заявляє витрату “95-го” на рівні 4,1-4,5 л/100 км. В реальних умовах нам вдалося вкластися в 4,3 л/100 км при русі трасою, до того ж на доволі довгій дистанції в 1000 км. Щоправда, про динамічну складову подорожі в такому разі доведеться забути.

Скільки за нову Toyota Corolla Cross на AUTO.RIA?
Предложение о продаже
Скільки за нову Toyota Corolla Cross на AUTO.RIA?
от 1 378 375 грн до 1 620 180 грн

Трансмісія в автомобіля теж одна – гібридна безступенева e-CVT з електронним керуванням. Тим часом конкурент пропонує хоч і невеликий, але все ж вибір: Nissan Qashqai пропонують з двома силовими установками. В основі першої з них – 1,3-літровий “турбо” на чотири циліндри. У версії з 6-ступеневою МКПП потужність двигуна складає 140 к.с., а на набір “сотні” автомобіль витрачає 10,2 с. При цьому споживання пального має бути на рівні 5,4-8,6 л/100 км

Той самий агрегат може мати й автоматичну трансмісію – варіатор Xtronic, та в цьому випадку потужність “підтягнули” до позначки у 158 к.с. І саме у цьому варіанті автомобіль може бути передньо- або повноприводним. З приводом на передні колеса “Ніссан” розмінює позначку в 100 км/год за 9,2 с і обіцяє вкластися в 5,3-8,0 л/100 км.

Вам PHEV чи MHEV? Чим відрізняються сучасні гібридні авто?

Повноприводна модифікація трішки повільніша (адже важча більш ніж на 100 кг), та все одно “виїжджає” з 10 секунд (9,9 сек до 100 км/год). Споживання теж зросте: 5,8-9,2 л/100 км. Показники доволі пристойні завдяки тому, що всі “Кашкаї” з 1,3-літовим турбо (код двигуна H5Ht) обладнані системою “м’якого” гібриду. Перевагою MHEV є незначна вага і вартість, невелике покращення динаміки на старті й зменшення на 5-10% споживання пального, — принаймні “на папері”.

Найдорожчий та найсучасніший варіант моторизації – Qashqai e-Power: старту його продажів довелось почекати, однак не марно: він перевершив наші очікування під час дорожніх випробувань. Під його капотом – 1,5-літрова рядна “турботрійка” зі змінним ступенем стиснення, котра працює виключно як генератор для заряджання батареї, яка своєю чергою живить тяговий електромотор. Подібне рішення ми зустрічали раніше під час тест-драйву Honda CR-V e:HEV, однак відмінність “ніссанівської” схеми саме у повній відсутності механічного зв’язку ДВЗ з колесами. Лише дроти! 

nissan qashqai auto ria


Про роботу системи ми детально розповіли у звіті після тест-драйву, сьогодні ж просто нагадаємо її основні характеристики. Потужність електричного двигуна, який обертає колеса, складає 190 к.с., – і це дозволяє “Кашкаю” прискорюватись до 100 км/год за 7,9 с і вкладатися у схожі з “Тойотою” витрати: 4,4-4,6 л/100 км. І навіть попри програш в 0,3 с до “сотні” саме “Ніссан” відчувається динамічнішим: дається взнаки висока й рівна тяга електричного рушія, доступна одразу на старті.

Силові агрегати Toyota Corolla Cross Nissan Qashqai
Робочий об'єм, л/тип пального 2,0, бензин, гібрид 1,3, бензин/ 1,5, бензин; турбо
Потужність, к.с. 197 140 / 158 / 190
Розгін 0-100 км/год, с 7,6 10,2 / 9,2; 9,9 / 7,9
Витрата пального, л/100 км 4,1-4,5 5,4-8,6 / 5,3-8,0; 5,8-9,2 / 4,4-6,6
Коробка передач/система приводу гібридна безступенева (e-CVT) / передній 6-МКПП / CVT / редуктор; передній / повний

Комплектації та ціни: “Тойота” пропонує чотири, “Ніссан” одразу п’ять

Традиційно для японських марок автомобілі представлені у цілій низці комплектацій. Трішки простіша ситуація нас чекає у випадку з Toyota Corolla Cross, адже тут не пропонується вибір силових установок чи типу приводу: є виключно рівні оснащення. З них і почнемо.

toyora corolla cross auto ria


Комплектацій тут чотири, і вже початкова Live має 17-дюймові легкосплавні колеса, повністю світлодіодну оптику, автомат світла і дощу, стелю чорного кольору, шкіряне кермо, круїз-контроль, систему вибору режимів руху, безключовий доступ, камеру заднього огляду, підігрів керма та сидінь, нахил спинок другого ряду, клімат-контроль, 12,3-дюймову цифрова панель приладів, Apple CarPlay / Android Auto і повний перелік систем активної безпеки, серед яких адаптивний круїз, контроль руху в смузі, аварійна зупинка тощо.

Скільки гривень за Honda ZR-V?

Наступний рівень Active додатково пропонує рейлінги на даху, інший декор кузова, 18-дюймові колеса, фонове освітлення салону, безключовий запуск двигуна, більший екран мультимедіа та бездротовий зарядний пристрій. Комплектація Lounge тішитиме власника ще й електроприводом дверей багажника, передніми та задніми сенсорами паркування з функцією автоматичного гальмування і системою моніторингу “сліпих” зон.

Максимальне оснащення пропонується в комплектації Premium, де клієнтові запропонують ще й шкіряний салон з перфорацією, електрорегулювання положення крісла водія, а також систему іонізації повітря в салоні. Зазначимо, рівні оснащення в цілому більш ніж пристойні, і навіть початковий має все необхідне. Тож “вступний внесок” теж неабиякий: вартість Corolla Cross коливається в межах 1 291 980 – 1 585 357 грн.

Тест-драйв Nissan Qashqai e-Power: електромобіль, який заряджає себе сам

Nissan Qashqai примусить поміркувати трішки довше, адже має п’ять комплектацій, вибір силових агрегатів, типів КПП і навіть системи приводу. Початковий варіант Visia доступний тільки для авто з “механікою” й двигуном на 140 к.с. Однак навіть у ньому є повністю світлодіодні фари, цифровий дисплей на панелі приладів, інтелектуальний круїз-контроль, пакет систем активної безпеки, задні паркувальні датчики, контроль рядності, моніторинг сліпих зон та автомат світла. Будуть навіть кнопка запуску двигуна, кондиціонер та селектор вибору режимів руху, але колеса матимуть сталеві диски на 17 дюймів. 

У комплектації Acenta клієнт отримає легкосплавні колеса, двозонний клімат-контроль, систему безключового доступу, сенсорний дисплей на 8 дюймів, камеру заднього огляду, датчик дощу, підігрів керма, крісел та вітрового скла, пелюстки перемикання “передач” варіатора й автоскладання зовнішніх дзеркал. Привод буде виключно переднім.

Скільки за новий Nissan Qashqai на AUTO.RIA?
Предложение о продаже
Скільки за новий Nissan Qashqai на AUTO.RIA?
от 1 064 010 грн до 1 698 590 грн

Всі наступні рівні оснащення можна замовити для будь-якої модифікації, окрім автомобіля з МКПП. N-Connecta з 18-дюймовими колесами тішитиме водія сенсорним дисплеєм на 12,3 дюйма і цифровою панеллю приладів такого ж розміру, системами панорамного огляду та розпізнавання рухомих об’єктів, передніми та задніми паркувальними датчиками, фоновою ілюмінацією центральної консолі та бездротовою зарядкою.

На рівень вище стоїть Tekna, де є адаптивне дальнє світло, сидіння зі вставками з екошкіри, панорамний скляний дах, проєкційний дисплей на 10,8 дюйма, електрорегулювання сидіння водія, електропривод дверей багажного відсіку із сенсорним доступом та аудіосистема BOSE з 10-ма динаміками, до якої за 25 390 грн можна дозамовити сабвуфер.

nissan qashqai auto ria


Максимум отримає власник автомобіля у версії Tekna+ з вищезгаданим “сабом” у базі, 19-дюймовиим колесами, оббивкою крісел зі шкіри преміум-якості, передніми кріслами з функцією масажу, пам’яттю налаштувань сидінь, електроприводом регулювання сидіння пасажира та функцією нахилу бокових дзеркал при русі заднім ходом. Представлені у прайс-листах дилерів автомобілі з “м’яким гібридом” на базі 1,3-літрового турбо коштують від 982 270 грн до 1 445 810 грн, тим часом як вартість “майже електричних” Qashqai e-Power залежно від рівня комплектації коливається в межах від 1 338 840 до 1 652 110 гривень.

Вартість Toyota Corolla Cross Nissan Qashqai
Комплектації Live, Active, Lounge, Premium Visia, Accenta, N-Connecta, Tekna, Tekna+
Ціни, грн 1 291 980 - 1 585 357 1 075 820 - 1 770 000

У підсумку

Наприкінці порівняння маємо визнати, що Toyota та Nissan примудрилися зробити дуже цікаві пропозиції навіть попри наявність у кожного з суперників близьких за габаритами й навіть вартістю “старших моделей”. За цей високий рівень доведеться заплатити чималу ціну, однак і рівень оснащення до неї підібрано відповідний.

Найдоступніший новий плагін-гібрид в Україні стане дешевшим!

Дещо краще базове оснащення за значно доступнішої початкової ціни має Nissan Qashqai, він же пропонує й емоційнішу та технологічнішу версію e-Power на протилежному боці цінової “виделки” (причому, “майже електрична” версія значно дорожча за найшикарнішу пропозицію конкурента). Також слід відзначити трішки просторіший салон, більший багажник і дещо яскравішу зовнішність “Кашкая”.

Вдала спроба: продажі нових авто у серпні знову зросли. Хто продав найбільше?

Toyota Corolla Cross гідно протистоїть виклику суперника, пропонуючи більш зважену, навіть дещо консервативну зовнішність, комфортнішу підвіску, нижчий рівень споживання пального та кращу динаміку. Втім, головним чинником вибору на її користь може стати легендарна прихильність українців до продукції цього бренду. Не останньою перевагою буде й вартість: попри вищий цінник у початкових комплектаціях найшикарніший варіант “КороКроса” значно дешевший за топового суперника.

Подпишитесь на рассылку

Получайте первыми новости в удобном формате

Каталог автосервисов Украины

Смотреть все →

Перевірено людьми