debug 0507 header1
debug 0507 header2
AUTO.RIA
Що вибрати? Порівнюємо вени Hyundai Staria та Ford Tourneo Custom Назад

Що вибрати? Порівнюємо вени Hyundai Staria та Ford Tourneo Custom

Які нові автомобілі регулярно обирають для порівняння клієнти AUTO.RIA?

Автомобілі, про які мова піде далі, здатні перевезти з комфортом і великим запасом простору одразу щонайменше 8 людей, а на додачу вмістити цілу купу особистих речей – мова піде про автомобілі, які у нас зазвичай називають “пасажирськими бусами”. І хоча їхні підсумкові цінники спершу дещо шокують, розгляд пропозицій від інших брендів дає зрозуміти, що з “нашими” дуелянтами в плані ціноутворення повний порядок: такий зараз ринок.

Що вибрати? Порівнюємо пікапи Peugeot Landtrek та Mitsubishi L200

Ми вкотре станемо свідками того, що утилітарний сегмент значно додав у комфорті та споживацьких якостях, а ще тут значно знизилася стаття витрат на утримання. Тож не можна виключати, що під новим кутом на цей тип транспорту подивимось не лише ми. Отже, сьогодні до нашого порівняння завітали корейський вен Hyundai Staria та його німецький суперник Ford Tourneo Custom.

Вдала спроба: продажі нових авто у серпні знову зросли. Хто продав найбільше?

До слова, це вже друга дуель з “німцем” для машини з Південної Кореї: минулого року ми порівнювали “Старію” з популярним (і дуже дорогим) VW Caravelle. І Hyundai продемонстрував чудовий результат! Свого часу “Старія” вже мала нагоду вразити редакцію AUTO.RIA протягом особистих дорожних випробувань, а враження від “Форда” ми склали навіть раніше завдяки гібридному Transit Custom

Габарити: Ford довший, у Hyundai більший дорожний просвіт

Коли мова заходить про габарити “бусів”, ключовим параметром зазвичай стає загальна довжина: у нашому випадку вона становить 5253 мм для “Старії” та 5340 мм — для “Турнео”. Це чимало, хоч і відповідає нормам класу, — і такого кузова якраз вистачає для розміщення трьох повноцінних рядів сидінь. Однак варто зауважити, що залежно від комплектації Hyundai може бути 7-ми або 9-місним, а Ford у будь-якому разі матиме виключно 8 місць для посадки, враховуючи водія.

hyundai staria auto ria


Ширина суперників без урахування “розмаху дзеркал” майже рівна: 1997 мм та 1986 мм відповідно, де кілька міліметрів переваги на боці у Staria. Та й заввишки дуелянти майже однакові – 1990 мм у корейського автомобіля та 1954-1977 мм залежно від комплектації у “німця”. Як не дивно, але розмір колісної бази, який перевищує 3 метри, майже однаковий, — хоча тут вже перевага на боці Tourneo: 3300 мм, тим часом як у суперника “лише” 3273 мм.

Тест-драйв Hyundai Staria: личный космос

Натомість за дорожнім просвітом відчутну перевагу має Hyundai, під захистом якого 186 мм, — у Ford відносно скромні 144 мм. Хоча короткі передні звіси не заважатимуть пересуванню, при русі заднім ходом варто бути обережним. І, звісно ж, враховувати геометричну прохідність великих автомобілів під час паркування, проїзду нерівностей або рухаючись грунтовими дорогами.

ford tourneo custom auto ria


Міцна підвіска, звісно, стане в пригоді, хоча про штурм бездоріжжя краще забути. Безумовно, в цьому питанні може суттєво допомогти система повного приводу: вона доступна як опція для Hyundai Staria. А от серед переваг Ford Tourneo Custom – відчутно більший об’єм багажного відділення, який може сягнути позначки у 1900 літрів! Максимум простору для “Старії” скромніший, хоч і вельми пристойний: 1303 літри.

Основні габарити Hyundai Staria Ford Tourneo Custom
Довжина/ширина/висота, мм 5253 / 1997 / 1990 5340 / 1986 / 1954-1977
Колісна база, мм 3273 3300
Дорожній просвіт, мм 186 144
Об'єм багажника, л 431-1303 1900
Кількість місць 7/9 8

Двигуни: у кожного по одному “турбодизелю”

Альтернативного вибору силових агрегатів для мікроавтобусів часом просто не існує: зазвичай для нашого ринку імпортери обирають потужні та економні дизельні двигуни. Нинішні дуелянти в цьому питанні не стали виключенням. І хоча на інших ринках можуть бути, як то кажуть, варіанти, в Україні наших конкурентів пропонують лише з дизельними двигунами.

hyundai staria auto ria


Hyundai Staria до нас постачають з дефорсованим до 177 “конячок” 2,2-літровим турбодизелем VGT. Також, як ми вже згадували, корейський автомобіль може мати передньо- або повноприводну трансмісію, 6-ступеневу МКПП для моноприводу або 8-ступеневий “автомат”.

Скільки за новий Hyundai Staria на AUTO.RIA?
Предложение о продаже
Скільки за новий Hyundai Staria на AUTO.RIA?
от 1 547 000 грн до 2 306 200 грн

Повнопривідні “Старії” постачають виключно з АКПП, тож споживання пального на трасі у “корейця” дещо більше, однак загалом середні показники знаходяться приблизно на одному рівні з суперником. Паспортні дані обіцяють, що “Старія” з “механікою” потребуватиме 7,8-8,0 л “солярки” на 100 км шляху, з АКПП – 8,0-8,2 л/100 км, а повноприводне авто передбачувано має дещо більший апетит: 8,5-8,9 л/100 км шляху.

За швидкістю розгону Hyundai справлятиме враження трішки повільнішого, — принаймні, поки йтиметься про автомобілі з АКПП: у такому разі моноприводні версії потребують 12,5 секунд для розгону до 100 км/год. Передньоприводний “кореєць” з МКПП набирає “сотню” за 12,4 с, а повнопривідне авто витрачає на це 13,5 с.

Тест-драйв Ford Transit Custom PHEV: Деньги любят счет

Ford Tourneo Custom у плані динаміки не відстає, хоч і має на 7 “коней” менше. Втім, відповідно до обраного типу КПП двигун Ford має різний ступінь форсування одного й того ж 4-циліндрового турбодизеля 2.0 EcoBlue. З механічною КПП на 6 ступенів його потужність складає 150 к.с., а от з “автоматом” він потужніший і має вже 170 “коней”. У автоматичної трансмісії SelectShift ті самі 6 передач. Обидві КПП – власного виробництва Ford.

ford tourneo custom auto ria


Середня витрата 150-сильної версії “Турнео”, за даними виробника, не має перевищувати 8,0 л/100 км; “автомат” споживає рівно на літр більше і має вкладатися в 9,0 л/100 км. Втім, у таблицях характеристик зазвичай наводять дані автомобілів без навантаження: це також стосується і динамічних характеристик. Ford з МКПП набере “сотню” за 12,7 с, а 170-сильна версія витратить на це 11,7 секунди та зможе посперечатися з середньостатистичним кросовером. Принаймні, пасти задніх у щільному міському трафіку або на трасі “наші” буси точно не будуть.

Силові агрегати Hyundai Staria Ford Tourneo Custom
Робочий об'єм, л/тип пального 2,2, турбодизель 2,0, турбодизель
Потужність, к.с. 177 150 / 170
Розгін 0-100 км/год, с 12,5 / 12,4 / 13,5 12,7 / 11,7
Витрата пального, л/100 км 7,8-8,0 / 8,0-8,2 / 8,5-8,9 8,0 / 9,0
Коробка передач/система приводу 6-МКПП, 8-АКПП / передній, повний 6-МКПП / 6-АКПП, передній

Комплектації та ціни: у Staria їх чотири, у Tourneo – три

Припускаємо, що скласти конкуренцію “Старії” за кількістю додаткових опцій “Форду” не вдасться, однак маємо зазначити, що у нього краще базове оснащення і розбіг цін не такий відчутний. Хай там як, його початкова вартість дещо вища, ніж у “корейця”. Tourneo Custom пропонують в Україні в одному варіанті довжини й продаються, як зазначалося вище, тільки з довгою базою. Діапазон цін — від 1 988 607 до 2 190 980 гривень.

hyundai staria auto ria


Автомобілі з механікою отримали рівень оснащення Titanium 150 і мають повний набір електронних систем безпеки, низку стандартних кольорів кузова, які не потребуватимуть доплати, окремі кондиціонери кабіни та пасажирської частини салону, дві акумуляторні батареї для допомоги при холодному старті, систему Start/Stop, LED ходові вогні, камеру заднього огляду, допоміжне освітлення поворотів, передні та задні паркувальні датчики.

В наявності! Новий Ford Tourneo Custom на AUTO.RIA
Предложение о продаже

Також окрім згаданого тут буде круїз-контроль, підігрів сидінь та лобового скла, автомати світла і дощу, зсувні бокові двері праворуч та ліворуч та підніжки навпроти них, шкіряне кермо, електрорегулювання сидіння водія, Apple CarPlay / Android Auto, 10 динаміків мультимедійної системи та широкі можливості по трансформації салону. 

Авто з АКПП має два рівні оснащення, перший з них – Titanium 170 – відрізняється тільки відсутністю системи Start/Stop. Найдорожчі “Турнео Кастом” матимуть ще й систему моніторингу сліпих зон та інвертор з розеткою в кабіні. А за доплату можна обрати один з запропонованих кольорів кузова й навіть оббивку салону штучною шкірою. Всі версії мають 17-дюймові легкосплавні колеса.

Оновлені V-Class та Vito: Свіжий дизайн та кращі комплектації

Як і на більшості моделей бренду, клієнтові Hyundai пропонують можливість встановлення певного переліку додаткового обладнання. Список невеликий, але ця прогалина компенсується пристойним рівнем оснащення сталих комплектацій: їх тут аж чотири. Варто відзначити, що “Старія” в початкових виконаннях коштує значно менше ніж її суперник. Діапазон цін – від 1 547 000 до 2 306 200 грн.

Отже, корейський автомобіль представлено в комплектаціях Comfort, Business, Business+ та Top. Стартове оснащення включає широкий перелік систем безпеки, кондиціонер, електронну панель приладів Super Vision на 4,2 дюйма, мультимедійну систему з сенсорним екраном на 5” і 4-ма динаміками, датчики світла і дощу, а також сталеві колісні диски на 17”.

Нові пікапи в Україні: що є на AUTO.RIA?

У виконанні Business додатково встановлено клімат-контроль, круїз-контроль, камеру заднього огляду, задній парктронік, підігрів керма та передніх сидінь, підготовку для підключення трейлера, покращену систему мультимедіа з 8-дюймовим екраном та підтримкою додатків Android Auto/Apple CarPlay, бездротовий зарядний пристрій, світлодіодні фари головного світла і легкосплавні диски на 17 дюймів.

Наступним іде виконання Business+, яке додатково має систему моніторингу сліпих зон, систему попередження про перехресне зіткнення при русі назад, безключовий доступ та запуск двигуна кнопкою, електронну панель приладів Super Vision з діагоналлю 10,25”, передній парктронік, світлодіодні задні ліхтарі, шкіряне оздоблення сидінь, оздоблення центральної консолі Deluxe, багажну полицю під дахом в передній частині автомобіля, легкосплавні диски на 18 дюймів та задній спойлер.

Автомобіль тижня. Hyundai Santa Fe (MX5)

Доволі пристойно, — тим часом як комплектація ТОР і поготів має розкішний вигляд. У ній ви на додачу до згаданого отримаєте розширений пакет систем активної безпеки, адаптивний круїз-контроль, асистент утримання в полосі руху, додаткові системи запобігання зіткненню,  асистент руху по шосе, автомат дальнього світла, систему попередження для безпечного виходу з автомобіля, відеомоніторинг сліпих зон і електронне перемикання передач кнопкового типу.

Та й це не все! Також “максималка” матиме пелюстки перемикання передач під кермом, систему кругового огляду, електропривод дверей салону з можливістю керування з пульта, електропривід дверей багажного відсіку, підігрів середнього ряду сидінь, вентиляцію передніх крісел і сидінь другого ряду, преміальну акустику BOSE з 11-ма динаміками й покращені світлодіодні фари.

ford tourneo custom auto ria


І на додачу — ембієнтне підсвічування салону, електрорегулювання передніх крісел і сидінь другого ряду з функцією Relaxation Seat одним натисканням, покращений декор інтер’єру та елементів екстер’єру і 18-дюймові колісні диски. За доплату можна оснастити салон шкірою наппа, а кузов — пакетом декору Bronze. Зазначимо, що у цьому виконанні салон “Старія” буде 7-місним, хоча решта версій пропонуватиме 9 місць.

Вартість Hyundai Staria Ford Tourneo Custom
Комплектації Comfort, Business, Business+, Top Titanium 150, Titanium 170, Titanium Plus
Ціни, грн 1 547 000 - 2 306 200 1 988 607 - 2 190 980

У підсумку

Як свідчать останні події на ринку та стенди на міжнародних автосалонах, автомобільна індустрія зараз перебуває на зламі звичної парадигми. Та поки  виробники намагаються вставити електромобілі на противагу звичним типам і класам персонального транспорту (зауважимо, деякі з них справді мають видатний дизайн і неймовірні технічні параметри), сегмент транспортних засобів для перевезення більшої кількості людей та вантажів не поспішає змінюватись. 

Рейтинг найпопулярніших нових авто України у серпні

Тож якщо ви маєте на меті регулярні перевезення 7-9 пасажирів, знайти краще розв’язання питань надійності, тривалості пробігів, вартості купівлі й витрат на експлуатацію зможете ще нескоро: адекватних рішень досі небагато. Тому, порівнявши обидва “пасажири”, ми відзначимо як перевагу наявність неординарного дизайну, багаті рівні оснащення, притомний цінник, доступність системи повного приводу і дуже комфортний салон корейського Hyundai Staria.

10 найпопулярніших нових авто для малого бізнесу: що купували у липні?

Натомість Ford Tourneo Custom демонструє феноменальний рівень місткості салону й багажного відсіку, відточену за роки ергономіку, дещо кращі динамічні показники та скромніше споживання пального. Ще одним важливим аргументом на користь “Форда” буде приголомшлива довіра до марки, — і насамперед до тієї частини її багатої історії, яка стосується випуску чудових автомобілів для перевезення як пасажирів, так і вантажу.

Подпишитесь на рассылку

Получайте первыми новости в удобном формате

Другие материалы журналов

Каталог автосервисов Украины

Смотреть все →

Перевірено людьми