debug 0507 header1
debug 0507 header2
AUTO.RIA
Які нові гібридні авто купували на початку року? Назад

Які нові гібридні авто купували на початку року?

Попит на гібриди скоротився у січні, поступившись навіть продажам нових електромобілів. Які моделі все ж примудрилися знайти покупців?

Легковики з гібридними бензоелектричними та дизель-електричними силовими установками тривалий час мали стабільний попит через можливість скорочувати витрати викопного пального завдяки використанню електричної тяги у тій чи іншій пропорції без обмежень, які накладає на звичний режим руху необхідність тривалої зарядки батарейних електромобілів. Дослідивши динаміку ринку гібридної техніки у Європі, експерти навіть спрогнозували істотне зростання попиту на нові моделі в цьому сегменті на 4 з гаком відсотки кожного наступного року принаймні до кінця 2028-го.

Непогано для початку? 20 найпопулярніших нових авто січня

Такий оптимізм легко пояснити намірами урядів низки європейських країн обмежити або й взагалі зупинити національні програми субсидій на купівлю та навіть оренду «електричок» через надмірний попит, однак з усім тим головна вразливість гібридів — їхня висока вартість у порівнянні з традиційними ДВЗ без додаткової електрифікації — залишається актуальною.

Вам PHEV чи MHEV? Чим відрізняються сучасні гібридні авто?

В Україні, де ринок нових електромобілів насичується переважно недорогою технікою з унутрішнього китайського ринку, ця розбіжність має усі шанси стати визначальною: за підсумками січня кількість нових «електричок» (895 авто, що на 186 більше ніж у грудні 2023-го) чи не вперше виявилася більшою за попит на гібриди, які зазвичай пропонують офіційні дилери (762 машини, на 75 менше, ніж попереднього місяця).

20 найпопулярніших нових електромобілів України у 2023 році

Цікаво, що попри десятивідсоткове «просідання» сегменту переважна кількість бестселерів зберегла власні позиції у рейтингу і навіть трохи покращила попереднє досягнення. Лідером сегмента, як і дотепер, у січні став гібридний кросовер Toyota RAV4, який випереджає трьох більш-менш успішних переслідувачів з величезним гандикапом. Виключенням у топ-5 є хіба що компактний Nissan Qashqai, котрий втрачає аудиторію прихильників вже кілька місяців поспіль.

Найпопулярніші гібридні легковики в Україні

за підсумками продажу нових авто у січні (проти грудня 2023 р.)

1. Toyota RAV4: 155 нових авто (+43);

2. Nissan X-Trail: 61 нових авто (+6);

3. Toyota Camry: 54 нових авто (+4);

4. Toyota Highlander: 43 нових авто (+15);

5. Nissan Qashqai: 40 нових авто (-25);

6. Mercedes-Benz GLE: 34 нових авто (-17);

6. Toyota Corolla Cross: 34 нових авто (-5);

7. Toyota Yaris Cross: 29 нових авто (-21);

8. Audi Q8: 26 нових авто (+7);

9. Mercedes-Benz GLS: 23 нових авто (+8);

10. Audi A6: 22 нових авто (-22);

11. Land Rover Range Rover: 22 нових авто (-7);

12. Lexus RX: 19 нових авто (+5);

13. Volvo XC90: 16 нових авто (-16);

14. Toyota Yaris: 13 нових авто (+6);

14. Hyundai Tucson: 13 нових авто (+3);

15. Toyota C-HR: 11 нових авто (+9);

15. Audi Q7: 11 нових авто (-9).


Втім, варто зауважити, що записи у базі даних Головного Сервісного центру МВС України не завжди точно відображають тип силових агрегатів деяких авто, — особливо якщо йдеться про «м’які» гібридні установки MHEV: наприклад, загальний результат продажів «Кашкая» у січні склав 44 машини, тим часом як позначку «гібрид» у базі мають лише 40 кросоверів. Однак автомобілів цієї моделі без електрифікації дилери не пропонують щонайменше рік, тож насправді кілька тих «неврахованих» авто могли б зберегти «Кашкаю» 4 рядок у рейтингу нових гібридів замість п’ятого.

Тест-драйв Nissan Qashqai e-Power: електромобіль, який заряджає себе сам

Найуспішнішим брендом у заліку виробників гібридних авто залишається Toyota: дилери японської марки продали в Україні 343 нових авто за місяць (+49 до результату грудня), тож гібриди склали майже половину (45%) усіх нових «Тойот», які знайшли власників на початку 2023 року. Другу позицію, попри скорочення продажів «Кашкая», утримує Nissan: 101 нове авто (-19) — це 51% усіх продажів марки в Україні.

Тест-драйв Ford Kuga FHEV: виріс, але не подорослішав

Значна частка легковиків з гібридами у продажах Audi (79 нових авто й 54% від усіх проданих у січні нових легковиків з «чотирма кільцями») та Mercedes-Benz (67 гібридів і 48%). Та безумовним лідером за «щільністю» гібридних легковиків став Land Rover: 41 нове авто з 51, проданого у січні, мало електрифікований силовий агрегат, — а це понад 80% від усіх продажів «Ленді» за підсумками першого місяця 2024 року.

Отзывы о Nissan X-Trail

242 место
Отлично
631 отзыв
4.3
242 место
Общий рейтинг авто
  • Управление
    4.4
  • Надежность
    4.4
  • Комфорт
    4.2
  • Цена
    4.2
  • Дизайн
    4.3

дизайн кузова, динамика, дорожный просвет, качество сборки, коробка передач

качество материалов, шумоизоляция

Все отзывы о Nissan X-Trail

Подпишитесь на рассылку

Получайте первыми новости в удобном формате

Прокомментируйте первым

Добавить комментарий к статье

Каталог автосервисов Украины

Смотреть все →

Перевірено людьми