debug 0507 header1
debug 0507 header2
AUTO.RIA
Сучасні системи допомоги водієві не виправдовують сподівань — експерти. Назад

Сучасні системи допомоги водієві не виправдовують сподівань — експерти.

Більшість випробуваних «електронних асистентів» не має досить ефективних засобів для запобігання наслідкам помилок чи низької зосередженості водіїв, — переконані в Американському страховому інституті дорожньої безпеки.

Обладнання найсучасніших моделей складними електронними системами, покликаними виправляти помилки водіїв з метою підвищення безпеки руху, стало типовою прикметою нової ери автомобільного інжинірингу. Останнім часом легковики, які не мають низки «електронних асистентів», навіть почали отримувати занижені оцінки від експертів Euro NCAP, - і це стало причиною палкої дискусії між спеціалістами з безпеки руху та виробниками, які вважають таке рішення неприхованим примусом автомобілістів платити більше за машини з допоміжним обладнанням, від якого покупець не може відмовитись.

Новые Logan и Sandero StepWay завалили краш-тест Euro NCAP

Втім, більше тривоги викликає саме ефективність таких систем: практичні випробування авторитетними експертами показали, що здатність електронних асистентів уникати потенційних наслідків неуважного або небезпечного кермування є доволі обмеженою. Наприклад, у лютому дослідники Американської автомобільної асоціації (ААА) довели, що системи автоматичного екстреного гальмування під час руху заднім ходом допомагають уникнути зіткнення з іншим автомобілем чи пішоходом за вкрай обмеженої кількості сценаріїв.

Чи варто покладатись на сучасні асистенти? Експерти: ні! ВІДЕО

Ініціативу підтримали й в Американському Інституті страхування дорожньої безпеки (IIHS). Запроваджена там нова програма рейтингів, покликана заохотити автовиробників включити надійніші засоби захисту до своїх систем часткової автоматизації водіння, показала доволі сумний результат: серед перших 14 перевірених на полігоні систем лише одна отримала прийнятну оцінку. Ще дві були оцінені як гранично задовільні, а 11 – як неефективні.

Краш-тест електричного пікапа наполохав спеціалістів з безпеки

«Ми оцінювали системи часткової автоматизації від BMW, Ford, General Motors, Genesis, Lexus, Mercedes-Benz, Nissan, Tesla та Volvo. І встановили, що більшість із них не пропонує адекватних заходів для запобігання неправильному використанню та втраті водіями уваги до подій, що відбуваються на дорозі», - прокоментував результат дослідження голова IIHS Девід Харкі.

Гібридний Honda ZR-V не вразив експертів Euro NCAP. А велосипедиста може вразити!

На думку експертів, термін «автопілот», який (хоч і з певними ремарками) останнім часом широко використовують для характеристики численних систем автоматизації водіння, надто оптимістичний. Транспортні засоби з частковою автоматизацією не є самокерованими, хоча автовиробники іноді використовують назви, котрі вказують саме на це. Але водій і досі повинен виконувати багато рутинних завдань у процесі кермування, — а на додачу ще й стежити за тим наскільки добре працює автоматизація і бути готовим взяти на себе керування в разі, якщо електронний асистент не впорається.

Попит на гібридні авто в Україні скорочується. Що їм заважає?

За словами старшої наукової співробітниці IIHS Александри Мюллер, яка керувала розробкою нової програми, внаслідок дослідження електронних асистентів виявлено чимало недоліків, — і у кожної системи вони різні. «Багато транспортних засобів недостатньо контролюють чи дивиться водій на дорогу, чи готовий він взяти ситуацію під контроль. Багатьом не вистачає нагадувань про увагу, які були б досить оперативними та сильними, щоб розбудити водія чи привернути його увагу в потрібний момент. Деякі з систем можна використовувати попри те, що пасажири не пристебнуті, або коли інші важливі функції безпеки вимкнені».

Рейтинг ефективності автоматизованих систем кермування

за даними Інституту страхування дорожньої безпеки (IIHS)

  Допоміжна система Модель Оцінка
1 Lexus Teammate + Advanced Drive Lexus LS Прийнятно
2 General Motors Super Cruise GMC Sierra Посередньо
3 Nissan ProPILOT Assist + Navi-link Nissan Ariya Посередньо
4 BMW Active Driving Assistant Pro BMW X1 Недостатньо
5 Ford BlueCruise Ford Mustang Mach-E Недостатньо
6 Ford Adaptive Cruise Control + Stop & Go та Lane Centering Assist Ford Mustang Mach-E Недостатньо
7 Genesis Highway Driving Assist 2 Genesis G90 Недостатньо
8 Genesis Smart Cruise Control + Lane Following Assist Genesis G90 Недостатньо
9 Lexus Dynamic Radar Cruise Control + Lane Tracing Assist Lexus LS Недостатньо
10 Mercedes-Benz Active Distance Assist DISTRONIC + Active Steering Assist Mercedes-Benz C-Class Недостатньо
11 Nissan ProPILOT Assist 2.0 Nissan Ariya Недостатньо
12 Tesla Autopilot, Version 2023.7.10 Tesla Model 3 Недостатньо
13 Tesla Full Self-Driving (Beta), Version 2023.7.10 Tesla Model 3 Недостатньо
14 Volvo Pilot Assist Volvo S90 Недостатньо

Насамкінець зауважимо, що наведений загальний результат випробування насправді складається з підсумків цілої низки експертиз окремих функцій автоматизованого водіння (Моніторингу стану водія, набору та чіткості виконання аварійних процедур у разі, якщо увагу водія за кермом не відновлено тощо) для кожної зі згаданих систем.

Найбезпечніші авто для дітей: що є на AUTO.RIA?

І якщо підсумок в цілому викликав у експертів занепокоєння, то у кожному з окремих досліджень були виявлені доволі успішні, ефективні рішення від різних виробників. А це, з огляду на можливість виправити більшість помилок лише прискіпливою роботою над недоліками у програмному забезпеченні систем безпеки, дає приводи для оптимізму.

Подпишитесь на рассылку

Получайте первыми новости в удобном формате

Другие материалы журналов

Прокомментируйте первым

Добавить комментарий к статье

Каталог автосервисов Украины

Смотреть все →

Перевірено людьми