debug 0507 header1
debug 0507 header2
AUTO.RIA
Чи варто покладатись на сучасні асистенти? Експерти: ні! ВІДЕО Назад

Чи варто покладатись на сучасні асистенти? Експерти: ні! ВІДЕО

Сучасні системи допомоги водієві пройшли незалежну перевірку на полігоні. Що з цього вийшло?

Кілька років тому румунська Dacia провела в Західній Європі опитування автомобілістів, поцікавившись, чи вважають вони правильним те, що у клієнтів майже немає вибору за які саме електронні асистенти вони мають платити під час купівлі нового авто. Доволі очікувано чимало водіїв схилилось до думки про те, що сучасні асистенти часто нав'язуються виробниками, а дехто навіть вважав, що вони лише збільшують вартість машини, але не надто допомагають в реальних умовах. Можна було б зауважити, що такі відповіді базуються на застарілих звичках і суб'єктивному досвіді, однак численні звіти Euro NCAP доводять, що ефективність асистентів на багатьох авто поки що переоцінена.

Краш-тест електричного пікапа наполохав спеціалістів з безпеки

Днями власне дослідження цієї теми провели в Американській автомобільній асоціації (ААА), експерти якої довели, що безумовно покладатись на допомогу системи автоматичного екстреного гальмування під час руху заднім ходом не варто. Для цього вони провели випробування чотирьох популярних кросоверів, протягом якого імітували виїзд з парковки з обмеженим оглядом, щоб дізнатись чи "побачить" допоміжна система маленьку дитину позаду авто, або машину, яка наближається поперек бажаної траєкторії.

Результати, які отримали експерти, навряд чи зустрінеш у рекламному буклеті. Адже в одному зі сценаріїв кросовери автоматично гальмували тільки у 65% випадків, а повністю запобігти зіткненню з іншим авто вийшло тільки у 2,5% випадків. Гарна новина в тому, що дітей сучасні автомобілі розпізнають краще ніж інші легковики. Наприклад, у 75% випадків кросовери принаймні намагались уникнути зіткнення з маленьким нерухомим манекеном, а приблизно у половині випадків їм таки вдалось запобігти наїзду.

Усі нові легковики в ЄС обладнають «чорними ящиками»

На думку керівника напряму автомобільної інженерії AAA Грега Бреннона, алгоритми тестування подібних систем необхідно переглянути, додавши до них нестандартні об'єкти та доповнити випробування реалістичними сценаріями, з якими водії стикаються на дорогах щодня. Самі ж асистенти на сучасному етапі розвитку технологій не варто використовувати як безумовно повноцінних помічників: за ідеальних умов вони справді намагаються допомогти, але переважно лише підвищують проінформованість водія.

Подпишитесь на рассылку

Получайте первыми новости в удобном формате

Прокомментируйте первым

Добавить комментарий к статье

Каталог автосервисов Украины

Смотреть все →

Перевірено людьми