debug 0507 header1
debug 0507 header2
AUTO.RIA
Усі нові легковики в ЄС обладнають «чорними ящиками» Назад

Усі нові легковики в ЄС обладнають «чорними ящиками»

Кризу напівпровідників, вочевидь, остаточно подолано, тому європейські законотворці вирішили додати електронних компонентів новим авто.

Наприкінці 60-х років минулого століття більшість розвинених країн одностайно виступила за введення бортових пристроїв реєстрації польотних даних, як дуже важливої складової підвищення рівня безпеки в авіації. Останнім часом такі пристрої стали з'являтись і на транспортних засобах. А в країнах ЄС з липня цього року так звані “чорні ящики стануть обов'язковими для всіх нових легковиків та легкого комерційного транспорту. Підставою для нововведення є остаточно ухвалений у 2021-му Регламент №160.

Боротьба з хакерами прикінчить низку популярних авто у Європі

В автоіндустрії новий пристрій називають “реєстратором подій” (EDR). Його встановлюватимуть на всі легкові автомобілі з салоном, який містить до восьми пасажирських місць, і на різноманітні пікапи та фургони з масою до 3500 кг. Як і в літаках, це буде цілком автономний пристрій, що записує і зберігає показники, які у разі необхідності можна буде надати державним органам для встановлення винного у ДТП та причин аварії.

Черний ящик

У більшості країн світу таки пристрої не є обовязковими, але з ними вже давно тривають експерименти. Наприклад, у Сполученому Королівстві є страхова компанія, яка пропонує клієнтам знижку та індивідуальну ціну після встановлення "чорного ящика".


Сама фіксація даних триває постійно, але до зчитування буде доступним лише короткий відрізок запису. Як запевняють регулятори, через порт OBD II або інший інтерфейс можна буде зчитати що відбувалось з транспортним засобом за 5 сек до аварії та 0,3 секунди після неї. Загалом пристрій зберігатиме інформацію про швидкість, гальмування, положення та нахил автомобіля на дорозі, а також реакцію вбудованих асистентів, в тому числі й системи eCall, яка стала обов'язковою в ЄС ще у 2018 році та має автоматично викликати екстрені служби у разі ДТП.

Перелік ненадійних авто від TÜV очолив електромобіль. А які ж тоді надійні?

Зазвичай подібні пристрої інтегровані в блок управління подушками безпеки й автоматично спрацьовують при їхньому відкритті, активації активного капота, переднатягувачів ременів безпеки або різкій зміні повздовжної чи поперечної швидкості на 8 км/год за 0,15 секунди. Законодавці наголошують, що всі дані, зафіксовані системою, належатимуть водієві або власнику автомобіля, а доступ до них зможуть отримати лише компетентні органи як допомогу для реконструкції аварії. Однак платитиме за нове електронне обладнання клієнт (власник автомобіля), і наскільки зміниться вартість нових авто після встановлення "чорної скриньки" - поки невідомо.

Подпишитесь на рассылку

Получайте первыми новости в удобном формате

Прокомментируйте первым

Добавить комментарий к статье

Каталог автосервисов Украины

Смотреть все →

Перевірено людьми