debug 0507 header1
debug 0507 header2
AUTO.RIA
Що це за двигун? Плюси та мінуси турбодизеля K9K на Renault Duster Назад

Що це за двигун? Плюси та мінуси турбодизеля K9K на Renault Duster

Характеристики, специфіка, ресурс: що відомо про силову установку популярного кросовера?

Французький турбодизель K9K можна назвати одним із найпоширеніших та найвідоміших агрегатів Renault. Вперше його було представлено у 2001 році, після цього французи почали встановлювати 1,5-літровий турбодизель на цілу низку різноманітних автомобілів.

Найдоступніші нові мінівени: що є на AUTO.RIA?

За весь час цей двигун пережив чотири модернізації та встановлювався на безліч моделей Renault, Nissan, Infiniti, Dacia, Mercedes-Benz та навіть Suzuki. Окрім цього цей агрегат мав багато модифікацій з різною паливною системою та різними турбокомпресорами. Отже, тут є в чому розібратись, - цього разу сконцентруємося саме на останній модифікації двигуна - 1.5 dCi, яку можна зустріти, наприклад, на популярному Renault Duster.

Характеристики двигуна 1.5 dCi (K9K)

За понад 20 років свого існування 1,5-литровий дизель з турбонаддувом випускали в дуже великій кількості варіацій. При цьому поршнева група особливо не змінювалась. І в перших, і у найсвіжіших агрегатах діаметр циліндра складає 76 мм, а хід поршня — 80,5 мм. Так що все різноманіття модифікацій в основному досягалося завдяки налаштуванням паливної системи та характеристикам турбонагнітача.

Основні характеристики Renault Duster 1.5 dCi 6MT 4WD Renault Express 1.5 dCi 6MT 2WD Renault Logan 1.5 dCi 5MT 2WD
Робочий об'єм, см3 1461 1461 1461
Кількість циліндрів 4 4 4
Тип пального дизельне дизельне дизельне
Паливна система CommonRail CommonRail CommonRail
Потужність, к.с. 110 95 90
Крутний момент, Нм 260 220 220
Розгін до 100 км/год, сек 12,4 12,2 12,2
Максимальна швидкість, км/год 169 160 167

Якщо коротко пройтись по всіх генераціях двигуна, можна побачити, що перше покоління було доступним у версіях потужністю від 64 до 101 кінської сили, в другій генерації потужність вже складала від 68 до 106 кінських сил, у третій — від 75 до 110 кінських сил, а сучасні варіації K9K вже можуть видавати від 75 до 115 кінських сил. Причому, основною причиною всіх модернізацій було не лише покращення характеристик двигуна, а скоріше підгонка його під актуальні еконорми. Якщо перше покоління відповідає нормам Євро-3, то останні мотори вже налаштовані під стандарт Євро-6.

Конструкція та особливості двигуна K9K

По своїй конструкції K9K являє собою типовий агрегат кінця 90-х та початку 2000-х років. Блок циліндрів тут чавунний, «голова» відлита з алюмінію, а механізм ГРМ приводиться за допомогою зубчастого ременя. Причому, протягом років французи постійно його вдосконалювали: якщо на ранніх двигунах інтервал обслуговування ГРМ становив 120 тисяч кілометрів, то в останніх генераціях його збільшили до 160 тисяч. Що цікаво, українські дилери рекомендували обслуговувати ГРМ на 60 тисячах.

К9К

Попри схожість конструкції не всі блоки циліндрів взаємозамінні. Якщо на перших варіаціях двигуна стартер встановлювався збоку моторного щита, то трохи пізніше його перемістили на передню частину агрегату. Схожа історія тут і з паливною системою. Напочатку тут використовували компоненти від Delphi та Siemens, але з 2009-го першу замінили на Bosch, а замість Siemens почали використовувати паливні системи Continental, хоч і відрізнялися вони здебільшого лише назвою фірми-виробника.

Тест-драйв Renault Duster Ultramarine. Синиця в руках

В першому поколінні мотора використовувалось два типи турбін. На початкових версіях встановлювали BorgWarner KP35, яка могла нагнітати тиск до 1-1,2 бара. З такою турбіною випускали дві версію агрегату: без інтеркулера на 65 к.с. і з інтеркулером на 80 к.с. Топова ж версія першого покоління могла розвивати до 100 к.с. й 200 Нм моменту завдяки турбіні зі змінною геометрією BorgWarner BV39, що «роздувалася» до 1,25 бара, і паливній системі Continental з тиском у рампі 1600 бар.

К9К

Друга генерація агрегату відрізняється від першої зменшеним до 15,9 ступенем стиснення, допрацьованою паливною та випускною системою та великою кількістю доопрацювань паливної та випускної системи. В третьому поколінні мотору більша частина доопрацювань стосувалась екологічності агрегату. У випускній системі з'явився сажовий фільтр і допрацьована система EGR. Ступінь стиснення був зменшений до 15,2, окрім цього були модернізовані системи ГРМ та змащування двигуна.

Економність Renault Duster 1.5 dCi 6MT 4WD Renault Express 1.5 dCi 6MT 2WD Renault Logan 1.5 dCi 5MT 2WD
Витрата пального: місто, л/100 км 4,9 5,8 4,4
Витрата пального: змішана, л/100 км 4,8 5,1 3,9
Витрата пального: шосе, л/100 км 4,6 4,6 3,7

У 2012-му на автомобілі почали встановлювати двигун четвертої генерації. На ньому ступінь стиснення збільшили до 15,5, знову модернізували EGR та сажовий фільтр, змінили оливову помпу, почали встановлювати п’єзофорсунки, а на деяких машинах з цим агрегатом з’явилася система Start-Stop. В цілому більшість цих доопрацювань обумовлені підгонкою мотора під норми Євро-6.

Поширені несправності K9K та як їх можна уникнути

Через те, що 1,5-літровий K9K не можна назвати свіжим агрегатом, механіки вже давно встигли зібрати статистику їх поломок. В цілому цей двигун можна назвати достатньо надійним, але для того, щоб він ходив по 300 тисяч кілометрів і більше, власнику варто дотримуватись деяких перевірених часом порад.

Що вибрати? Renault Duster проти Suzuki SX4

Одна з найпоширеніших скарг на цей агрегат стосується шатунних підшипників ковзання - «вкладишів»: на пробігах понад 150 тисяч кілометрів з'являється великий ризик їх провертання. Але, переважна більшість таких випадків була помічена на європейських авто та основною їх причиною був розтягнутий період заміни моторної оливи. Починаючи з 2008 року виробник рекомендував робити заміну аж раз на 30 тисяч кілометрів.

Cкільки за новий  Renault Express на AUTO.RIA?
Предложение о продаже

Суттєво зменшити ризик несправності можна шляхом використання тільки якісного мастила, яке відповідає всім допускам, та скороченням інтервалу його заміни приблизно до 10 тисяч кілометрів. Особливу увагу треба звернути власникам машин з сажовим фільтром: вибір невідповідного вимогам виробника двигуна мастила може викликати проблеми й з ним.

К9К

Також не варто забувати про якість пального. Як і усі дизельні мотори, K9K може не пробачити вам копійчаної економії на заправці та віддячить за неї несправністю паливної системи. Найвибагливішими в цьому плані вважаються машини з паливними системами від Delphi, але і з іншими агрегатами варто бути вельми обережним, заправлятися тільки на перевірених АЗК. Окрім цього здоров'я паливної системи можна покращити зменшенням періодичності заміни фільтра, синхронізувавши її з масляним ТО.

Купити новий Renault Duster на AUTO.RIA
Предложение о продаже
Купити новий Renault Duster на AUTO.RIA
от 536 000 грн до 650 000 грн

Загалом K9K чесно заслужив репутацію надійного мотора. Асортимент турбін тут з запасом покриває весь ресурс мотору, а періодичний клопіт власникові може приносити хіба що «екологія». Час від часу доведеться чистити клапан EGR та слідкувати за сажовим фільтром - звісно, там де він є. Якщо не економити на обслуговуванні двигуна, то ресурс у 300 тисяч кілометрів для нього не буде межею.

Отзывы о Renault Duster

383 место
Отлично
445 отзывов
4.1
383 место
Общий рейтинг авто
  • Управление
    4.3
  • Надежность
    4.3
  • Комфорт
    3.8
  • Цена
    4.0
  • Дизайн
    4.0

дизайн кузова, динамика, дорожный просвет, качество сборки, коробка передач

качество материалов, шумоизоляция

Все отзывы о Renault Duster

Подпишитесь на рассылку

Получайте первыми новости в удобном формате

Каталог автосервисов Украины

Смотреть все →

Перевірено людьми