debug 0507 header1
debug 0507 header2
AUTO.RIA
Автомобіль тижня: електричний Porsche Macan Назад

Автомобіль тижня: електричний Porsche Macan

Протягом найближчих років бензиновий Macan зникне з ринків Європейського Союзу, хоч і має затриматись на певний час у США та Великобританії. Що пропонуватимуть прихильникам бренду натомість?

Не можна сказати, що європейські економічні норми залишають багато варіантів виробникам автомобілів, проте компанія Porsche робить чи не найбільше для того, щоб відкласти повноцінний перехід на електромобілі. Поки решта брендів розмірковує з ким підписати контракт на виробництво батарей, німці активно вкладаються у розробку синтетичного пального, яке має замінити звичний бензин. Однак і від електромобілів вони анітрохи не відмовляються. Першою батарейковою моделлю бренду став відомий в нашій країні Taycan, а наприкінці минулого тижня було представлено другий автомобіль з таким типом силової установки — новий електричний Macan.

Тест-драйв Porsche Macan S: Ваш билет

Цікаво, що за словами Йорга Кернера, який відповідає у Porsche за серійне виробництво паркетника, від самого початку новий кросовер розроблявся як спортивна модель з ДВЗ, але згодом його концепцію вирішили змінити. Як результат, електричний Macan розганяється швидше та краще повертає, ніж найкращий кросовер першого покоління.

Через те, що обидві генерації деякий час будуть випускати паралельно, новинку мали намір зробити якнайбільше подібною до вже знайомої нам моделі. Однак детальне порівняння свідчить, що новий Macan виявився більш схожим на електричний Taycan, - звісно ж, з поправками на клас автомобіля. Що ж до габаритів, то новинка буде трохи більшою за Macan першої генерації. Його довжина складає 4784 мм (+58 мм), ширина збільшилась до 1938 мм (+16 мм), а висота майже не змінилась.

Скільки гривень за новий Ford Mustang Mach-E?

Найпомітніше зросла колісна база автомобіля (+86 мм), тож є надія, що не дуже просторий салон кросовера додасть пару сантиметрів в колінах задніх пасажирів. При цьому самі німці не обіцяють якоїсь істотної прибавки в інтер'єрі, — натомість акцентують на технологічних нововведеннях у салоні.

Наприклад, в новому електричному кросовері використовується новітня цифрова платформа, що розроблялась інженерами VW Group: вона підтримує сучасні асистенти й багатоекранний режим роботи. До речі про дисплеї: Їх у нового Macan може бути аж чотири, і у кожного монітора є власна специфіка.

Тест-драйв Porsche Taycan Cross Turismo 4S: кому нужен Turbo?

Якщо з призначенням 12,6-дюймової панелі приладів і 10,9-дюймового центрального дисплея усе в принципі зрозуміло, то пасажирський 10,9-дюймовий екран має дещо незвичні функції. Завдяки йому пасажир може змінювати налаштування навігаційної системи, або обирати мультимедійний контент. А щоб не відвертати на ці маніпуляції увагу водія, у Porsche скористалися технологією часткового затемнення екрана, яка не дозволяє тому бачити зображення на екрані праворуч.

Порше Макан

Як запевняють в компанії, найбільший екран буде встановлений навпроти водія. Зауважимо, що фізичні розміри проєкційного дисплея не такі вже й великі, але через особливості таких екранів в Porsche заявляють, що зображення можна порівняти з  87-дюймовою "картинкою"! Окрім цього Head Up-дисплей підтримує технологію доповненої реальності, яка допомогатиме з навігацією на дорогах і виводитиме на скло важливі підказки під час подорожей.

Електричний Maserati Grecale Folgore потужністю 550 к.с. пішов у продаж. Яка ціна?

Що ж до самої мультимедійної системи, то її перевели на операційну систему Android Automotive OS, котра підтримує використання додатків, частина з яких буде доступною тільки для пасажира, поки штатна навігаційна система кросовера плануватиме маршрути з урахуванням зупинок, необхідних для підзарядки тягової батареї.

Порше Макан

З огляду на те, що під підлогою пасажирського відсіку кросовера встановлена велика АКБ ємністю 100 кВт·год, часто зупинятись для поповнення заряду водієві не доведеться. Наразі автономність базового кросовера заявлена у межах 613 кілометрів, що можна порівнювати з запасом ходу BMW iX. Потужний Macan Turbo, звісно, проїде на одному заряді трохи менше — до 591 кілометра.

Перелік ненадійних авто від TÜV очолив електромобіль. А які ж тоді надійні?

При цьому високовольтна система нового кросовера надає йому багато переваг при заряджанні на швидкісних станціях. Заявлено, що автомобіль буде підтримувати зарядні термінали потужністю до 270 кВт, а при використанні 400-вольтових станцій система розділятиме 800-вольтову батарею на дві частини, заряджаючи кожну потужністю до 135 кВт. Таким чином поповнити заряд з 10 до 80 відсотків ємності АКБ можна буде лише за 21 хвилину.

Електричний «Гелік» проходить випробування. Що про нього відомо?

Наразі невідомо скільки модифікацій отримає нове покоління кросовера, але принаймні на момент презентації для нього були заявлені лише дві версії: базовий Macan 4 і топовий Macan Turbo. Обидва — з приводом на всі колеса і парою синхронних двигунів на постійних магнітах, які забезпечують високу потужність. Відтак “молодша” версія паркетника розвиватиме 408 к.с та 650 Н·м крутного моменту і розганятиметься до 100 км/год за 5,2 секунди, а установка топового Macan Turbo матиме продуктивність 639 к.с. і 1130 Н·м та виконуватиме прискорення лише за 3,3 секунди.

Ціни електричного кросовера другого покоління оголосили одразу під час прем'єри. Наприклад, на домашньому ринку за базовий Macan 4 проситимуть щонайменше 83 993 євро: це на 14 098 євро більше, ніж зараз довелося б сплатити за бензиновий Macan 4. Що ж до топового Macan Turbo, то його в Німеччині оцінили у 114 576 євро. Для порівняння, за Taycan Turbo на тамтешньому ринку доведеться викласти принаймні 164 420 євро.

Які нові Porsche Macan є на AUTO.RIA?
Предложение о продаже
Які нові Porsche Macan є на AUTO.RIA?
от 2 838 066 грн до 4 683 000 грн

Українські ціни електричного "Макана" поки не озвучені, — однак, за нашими даними, імпортер має намір привезти новинку до салонів місцевих дилерів ще до кінця осені поточного року. Підпишіться на канал Новин AUTO.RIA у Telegram, щоб своєчасно дізнатися про наявність у них другої генерації Porsche Macan та вартість електричної "запальнички" у гривнях.

Отзывы о Porsche Macan

Отлично
5 отзывов
4.5
Общий рейтинг авто
  • Управление
    5.0
  • Надежность
    3.8
  • Комфорт
    4.6
  • Цена
    4.0
  • Дизайн
    5.0

дизайн кузова, динамика, дорожный просвет, качество материалов, качество сборки

расход топлива, стоимость обслуживания, цена

Все отзывы о Porsche Macan

Подпишитесь на рассылку

Получайте первыми новости в удобном формате

Другие материалы журналов

Комментарии (1)

Добавить комментарий к статье
Владимир Швец | 11:18, 30 янв. 2024

Є нагода для гордості, тому що софт для дисплея доповненої реальності розробляла саме Українська команда!

Каталог автосервисов Украины

Смотреть все →

Перевірено людьми