debug 0507 header1
debug 0507 header2
AUTO.RIA
Що вибрати? Порівнюємо кросовери SEAT Ateca та Honda HR-V Назад

Що вибрати? Порівнюємо кросовери SEAT Ateca та Honda HR-V

Які нові автомобілі регулярно обирають для порівняння клієнти AUTO.RIA?

Кожен автомобіліст рано чи пізно починає поглядати в бік автомобіля в першу чергу для власного задоволення — і зараз ми не говоримо про радикальну зміну вподобань на користь кабріолета чи принаймні купе. Що як ми порадимо поглянути в бік дуже універсальних і модних нині кросоверів, на втративши в задоволенні від керування? Такі автомобілі теж можуть коштувати цілком адекватних грошей, потребувати невеликих витрат на утримання і задовольняти потреби кожного члена родини. 

Що вибрати? Порівнюємо кросовери MG HS та Mitsubishi Outlander

Адже саме визначення “автомобіль для задоволення” аж ніяк не означає, що решта членів екіпажу чи родини буде чогось позбавлена. Саме таким є нинішні дуелянти: іспанський SEAT Ateca, який має низку родичів з німецьким та чеським шильдиками, і японський Honda HR-V, котрий постачають до України лише з самозарядною гібридною силовою установкою.

Хто продав більше нових авто у червні?

“Японець” – продукт новий, досконало нами ще не вивчений, хоча найближчим часом на нього чекає наше випробування тест-драйвом, після якого ми винесемо остаточний вердикт. Інша річ – SEAT Ateca: перед нами – оновлення першого покоління сімейного кросовера, котре виявилось досить успішним (донедавна виробником були реалізовані близько 300 000 одиниць “Атеки”, що є чудовим результатом). 

Габарити: кліренс в обох ідентичний, але SEAT довший

Попри те, що суперники мають вельми компактні габарити, обидва автомобілі забезпечують можливість перевозити п’ятьох пасажирів і чималу кількість багажу. До того ж такі розміри дозволяють краще справлятися з маневруванням в межах міста і знаходити місце серед щільно запаркованих автомобілів.

seat ateca auto ria


Та й, відверто сказати, мініатюрними наших дуелянтів аж ніяк не назвати: довжина “Хонди” складає 4340 мм, тим часом як “Сеат” на 41 міліметр довший: 4381 мм. Ширина авто без урахування дзеркал – 1790 мм та 1841 мм відповідно, тож перевага знову на боці “Атеки”. Цей показник найбільше відчутний для плечей пасажирів другого ряду. Над головами вони теж матимуть невеличкий запас, — і цей вимір теж на користь “Сеата”: 1582 міліметрів проти 1615 мм у “Хонди”.

Тест-драйв SEAT Ateca: приємне доповнення

Лічені міліметри “вириває” SEAT і в плані довжини колісної бази – 2610 мм у HR-V проти 2638 мм в Ateca. Отже, за всіма габаритами європейський автомобіль трішечки більший, хоча у повсякденному використанні розбіжності відчути досить складно і дискомфорту для пасажирів не створить жоден з конкурентів. А от завдяки габаритам тягової батареї, котра “з’їла” частину багажного відсіку “японця”, його багажник вже відчутно менший, ніж у суперника: 304 літрів проти 510 л (втім, повноприводна Ateca має лише 485 л). 

honda hr-v auto ria


Тут різниця справді чимала, і для сім’ї цей показник є доволі важливим. Втім, “Хонда” намагається відіграти бали коштом низької витрати пального. Єдиний параметр, котрий співпадає у конкурентів на 100%, це розмір дорожнього просвіту: він складає 188 мм і може дати фору не лише однокласникам, а й деяким більшим кросоверам.

Основні габарити SEAT Ateca Honda HR-V
Довжина/ширина/висота, мм 4381 / 1841 / 1615 4340 / 1790 / 1582
Колісна база, мм 2638 2610
Дорожній просвіт, мм 188 188
Об'єм багажника, л 510 / 485 304

Двигуни: HR-V — гібридний, Ateca має бензиновий та дизельний турбо

Під капотом Honda HR-V e:HEV встановлено самопідзарядну гібридну установку, а значить шукати електрозарядну станцію вам не доведеться ніколи. Про саму технологію розповімо безпосередньо під час випробувань, зараз же лише констатуємо, що двомоторна компоновка дає непогані економічні показники – 100 км HR-V обіцяє подолати, витративши 3,1–4,8 л пального.

seat ateca auto ria


Основою бензоелектричної установки є 1,5-літровий 4-циліндровий двигун потужністю 131 к.с.: він заряджає акумулятор і живить електромотор, який переважну більшість часу приводить в рух передні колеса. Привод, до слова, може бути тільки переднім. Втім, дані виробника ще слід підтвердити власними замірами, хоча сильно відрізнятися від заявлених вони не повинні. Хай там як, набір “Хондою” швидкості у 100 км/год триватиме близько 10,7 с, що для не надто потужної установки також цілком прийнятно.

Тест-драйв Honda HR-V Sport. Второе дыхание

Дилери SEAT пропонують більший вибір, який на нашому ринку обмежується двома турбоагрегатами: 1,4-літровим бензиновим та 2,0-літровим “дизелем”. Обидва мають по чотири циліндри й однакову потужність – 150 “конячок”. Бензинова версія може бути тільки передньоприводною і розмінює “сотню” за 9,1 с. При цьому витрата пального становить 5,2-6,3 л/100 км. Коробка – 8-ступеневий “автомат”.

Другий варіант – 2,0-літровий дизель, який може приводити в рух або передні, або всі колеса. Витрата на “передку” без перебільшення мізерна: 3,9-5,1 л/100 км, розгін до сотні – за 9 секунд рівно. Повноприводний SEAT з трансмісією 4Drive навіть швидший: 8,7 с до 100 км/год, а споживання пального трохи більше. Втім, не суттєво: 4,3-5,5 л/100 км. КПП – автоматична, але вже на 7 ступенів. 

honda hr-v auto ria


На що здатні турбодвигуни “Сеата” ми знаємо давно і грунтовно, адже знайомились із ними не лише на інших моделях бренду, а й на більшості автомобілів групи Volkswagen. Їхні динамічні показники дійсно вражають, як, власне, і економія. Але щоб вписатись в заявлені виробником межі, водієві доведеться утримуватися перед спокусою насолоджуватися “вистрілом” на кожному світлофорі.

Силові агрегати SEAT Ateca Honda HR-V
Робочий об'єм, л/тип пального 1,4, бензин / 2,0, дизель; турбо 1,5 / бензин, гібрид
Потужність, к.с. 150 131
Розгін 0-100 км/год, с 9,1 / 9,0; 8,7 10,7
Витрата пального, л/100 км 5,2-6,3 / 3,9-5,1; 4,3-5,5 3,1-4,8
Коробка передач/система приводу 8-АКПП / передній; 7-АКПП, передній, повний e-CVT / передній

Комплектації та ціни: SEAT пропонує дві версії, Honda — три

Можна довго сперечатись про необхідну кількість фіксованих варіантів комплектацій автомобілів і зручність такого вибору для клієнтів, але кожен з сьогоднішніх дуелянтів має свої фірмові “фішки”. Наприклад, японський виробник пропонує три фіксовані рівні оснащення, до яких не можна внести зміни. А SEAT завозить свої моделі у двох комплектаціях, пропонуючи при цьому ще й пакетні пропозиції.

seat ateca auto ria


Назва комплектацій іспанських авто добре відома українським автомобілістам: Style та FR. У першому варіанті SEAT Ateca отримує повний перелік систем безпеки, підігрів передніх сидінь, світлодіодну оптику, спортивне кермо, підсвічування зони ніг, 17-дюймові легкосплавні колеса, задні паркувальні датчики, круїз-контроль, двозонний клімат-контроль, безключовий доступ та автомат складання зовнішніх дзеркал.

А яка гарантія? Найдоступніші «офіційні» електромобілі на AUTO.RIA

У версії FR колісні диски будуть вже 18-дюймовими, а ще на борту з’явиться асистент паркування, камера заднього огляду, вибір режимів руху, кнопка запуску двигуна, інший декор екстер’єру та елементів салону, спортивні бампери FR, спойлер, динамічні показники поворотів, рейлінги на даху чорного кольору, інша оббивка сидінь та амбієнтна підсвітка салону з можливістю обирати серед 16 кольорів.

На клієнтів “Сеат” чекає ще й приємний сюрприз у вигляді дисконтних цін на додаткові пакети обладнання, серед якого може бути чорне оформлення екстер’єру і декор салону, шухляди під передніми сидіннями, автоматичне відкривання дверей багажного відсіку, датчик дощу, адаптивний круїз-контроль і навіть система динамічного керування жорсткістю амортизаторів. Також можна “докупити” шкіряні сидіння, панорамний люк, бездротовий зарядний пристрій і преміальну “музика” Beats Audio на 10 динаміків з сабвуфером.

Скільки за новий Honda HR-V на AUTO.RIA?
Предложение о продаже
Скільки за новий Honda HR-V на AUTO.RIA?
от 1 327 900 грн до 1 493 900 грн

Вартість наявних у дилерів автомобілів починається з позначки 1 052 000 грн, а найдорожчий наразі наявний автомобіль коштує 1 мільйон 469 тисяч. Тим часом цінники гібридної Honda HR-V коливаються в межах 1 327 900 – 1 493 900 грн. Що ж отримають за цю суму прихильники японського бренду? В початковому варіанті Elegance передбачений перелік систем безпеки, система запобігання виїзду зі смуги руху і з’їзду з дороги, розпізнавання дорожних знаків, вибір режимів руху, однозонний клімат-контроль, адаптивний круїз-контроль, камера заднього огляду, передні та задні паркувальні датчики, світлодіодні фари та колеса на 18 дюймів.

honda hr-v auto ria


У наступній комплектації Advance додатково передбачений моніторинг сліпих зон, комбіноване оздоблення сидінь шкірою, двозонний клімат-контроль, підігрів керма та обігрів зони спокою двірників, світлодіодні протитуманні фари тощо. За цей набір доведеться доплатити мало не 100 000 грн. На вершині ж лінійки HR-V - виконання Advance Style, яке на додачу має активне освітлення повороту, стайлінг-пакет, двоколірний кузов і рейлінги на даху. Визнаємо, рівень оснащення досить пристойний навіть попри наявність у “Хонди” об’єктивно дорожчої гібридної установки.

Вартість SEAT Ateca Honda HR-V
Комплектації FR, Style Elegance, Advance, Advance Style
Ціни, грн 1 052 000 - 1 464 538 1 327 900 - 1 493 900

У підсумку

Гадаємо, врешті вам стало цілком очевидно чому при виборі пари суперників для нинішнього порівняння вибір впав саме на іспанський та японський автомобілі. Інженери обох компаній чудово знають забаганки поціновувачів своїх брендів і за жодних умов не забувають про головну рису — бездоганну керованість у поєднанні з класно налаштованою підвіскою. Адже їхня головна аудиторія — водії, котрі вміють отримувати насолоду від процесу експлуатації та вважають автомобіль повноцінним членом сім’ї.

20 найпопулярніших нових авто України: що купували у травні?

Втім, попри всю романтику більшість сучасних автомобілів купують з метою виконання повсякденних задач, тож ми мусимо бути прагматичними й стисло підсумуємо переваги дуелянтів. Отож, Honda HR-V вражає економічністю, новим фірмовим дизайном екстер’єру і затишним інтер’єром з якісними матеріалами.

В наявності! Новий SEAT Ateca на AUTO.RIA
Предложение о продаже
В наявності! Новий SEAT Ateca на AUTO.RIA
от 1 070 000 грн до 1 468 538 грн

SEAT Ateca не відстає за класом виконання, має фірмовий дизайн, чудові динамічні характеристики, просторий салон, не по класу місткий багажний відсік, можливість замовити необхідні опції або навіть обрати машину з повноприводною трансмісією. І, звісно ж, привабливіший цінник у доволі щедро обладнаній базовій комплектації.

Отзывы

Отзывы Honda HR-V
4.5
Отлично

дизайн кузова, динамика, дорожный просвет, качество сборки, коробка передач
качество материалов, шумоизоляция
Отзывы SEAT Ateca
4.8
Отлично

дизайн кузова, динамика, дорожный просвет, качество материалов, простор салона
шумоизоляция

Подпишитесь на рассылку

Получайте первыми новости в удобном формате

Другие материалы журналов

Каталог автосервисов Украины

Смотреть все →

Перевірено людьми