debug 0507 header1
debug 0507 header2
AUTO.RIA
Як встановити вдома потужну зарядну станцію для електромобіля? Назад

Як встановити вдома потужну зарядну станцію для електромобіля?

Що слід знати та зробити, якщо є потреба заряджати електрокар швидко, на великі відстані, або й декілька машин?

Для тих, хто активно експлуатує електромобіль, і потребує більше, ніж здатна «віддавати» побутова розетка (а це близько 100 кілометрів за ніч), варто обміркувати встановлення стаціонарної потужної станції для швидшого поповнення запасу ходу. Такі рішення найкраще реалізовувати, коли є приватний будинок. Також такі станції можна встановлювати у гаражі чи на підземному паркінгу, де ви маєте виділене місце.

При цьому є сенс вкладати гроші у таке обладнання (та в роботи з його встановлення) коли ви дійсно потребуєте на щодень понад 200 кілометрів пробігу, автомобіль має батарею ємкістю понад 50 кВт-год, або ж ви експлуатуєте водночас два (чи більше) електрокари.

Какие электромобили можно купить в Украине сейчас и сколько они стоят?

Переваги стаціонарного чарджера у тому, що його можна встановити у зручному місці, кабель до автомобіля прокласти так, щоб він не заважав проходу і його щоразу не доводилося змотувати. У неробочий час конектор «паркується» у спеціальному тримачі. Крім того, на відміну від переносних зарядних пристроїв, настінні переважно мають розширені функції для керування ними – сенсорні дисплеї, таймери, з’єднання з Wi-Fi, облік статистики використання тощо. Окремі моделі дозволяють під’єднувати різні типи конекторів, що зручно, якщо у вас два автомобілі з різними зарядними портами.

Для пристроїв, які встановлюються у відкритих місяцях (як загальний будинковий паркінг) є моделі з доступом за RFID-карткою власника – ніхто крім вас та довірених осіб не зможе увімкнути вашу станцію.

Лінія

З цього етапу все може початися, або ж на ньому і закінчитися. Річ у тім, що збільшити дозволену потужність (яка для приватних будинків здебільшого становить 5 кВт, у разі, якщо більше не було замовлено раніше) може бути неможливо, якщо відсутній достатній запас потужності на місцевій підстанції, або ж потрібна заміна кабельної чи повітряної лінії або іншого обладнання. Точніше – теоретично можливо все, але на практиці після подання заяви до вашого постачальника електроенергії можуть бути висунуті такі фінансові умови, що вони ніяк не корелюватимуться з планами щодо економії на пальному.

Які електричні кросовери найпопулярніші в Україні? Підсумки 2023 року

Після звернення до постачальника стане зрозуміло – чи є технічна можливість збільшити дозволену потужність, замінити однофазну лінію на трифазну, і скільки це коштуватиме. Тобто, чи врешті зазначена сума прийнятна для замовника. А скільки кіловат потрібно, скоріш за все, вам відомо – рівень поточного споживання плюс щонайменше 7 кВт, або ж плюс 22 кВт, якщо орієнтуєтесь на такі стаціонарні станції, та, що важливо для другого варіанта – автомобіль підтримує заряджання трифазним змінним струмом.

Якщо йдеться про гаражний кооператив чи паркінг – дізнайтеся щодо технічної можливості з підключення в адміністрації місця зберігання вашого автомобіля.

Тарифи

Для побутового використання хорошим рішенням можна вважати встановлення двозонного лічильника. На фоні витрат на збільшення потужності (якщо таке довелося здійснити) цей етап вже не виглядатиме як щось складне та дороге. Але дозволить користуватися електроенергією за зниженим на 50% тарифом в нічний час (з 23 до 7 год).

Що купити? Найдоступніші електромобілі з пробігом на AUTO.RIA

В інших місцях дізнайтеся, за яким тарифом вам готові «відпускати» електроенергію – в керівника гаражного кооперативу чи управителя ОСББ. Далі слід порахувати, чи вигідний цей тариф вам, якщо він істотно вищий за побутовий, і прийняти рішення, чи варто розпочинати шлях до встановлення власної стаціонарної станції у подібних місцях.

Місце

Найкраще місце для встановлення стаціонарної (настінної) зарядної станції – гараж, в будинку, чи споруджений окремо, поряд з будинком. Вам не заважатимуть атмосферні опади, взимку не примерзатимуть роз’єми, не «дерев'янітимуть» кабелі. Та й машину не доведеться чистити від снігу і витрачати зайву енергію для прогрівання салону.

Якщо станція буде встановлена зовні, на стіні, подбайте, щоб у неї був відповідний клас захисту від вологи та температурні допуски, простішими словами – щоб вона була призначена для роботи надворі. І навіть якщо всі ці вимоги засвідчені в інструкції, краще знайти місце, де на пристрій не потраплятиме дощова вода, або організувати для нього якесь невелике накриття.

«Батарейка не сяде»? Що впливає на запас ходу в електромобілі?

В інших випадках, при встановленні на стіні багатоквартирного будинку, в паркінгу, спершу слід проконсультуватися з утримувачами цих споруд, та з електриками щодо можливості заведення достатньої потужності. Ще варіант – якщо будинок багатоквартирний і є кілька власників електромобілів, можна купити станцію та оплатити всі супровідні роботи до спілки, а доступ погодити за графіком (чи вибрати станцію з кількома портами), та за допомогою RFID-карток або програми у смартфоні.

Як вибрати потужність приватної зарядної станції

Найдоступніші стаціонарні станції (можливо, для них і не доведеться збільшувати дозволену потужність електромережі, якщо вона складає 10-15 кВт та вводити трифазну лінію) – для заряджання змінним струмом з видачею до 7 кВт (близько 50 км/год). Більшість електромобілів (про це треба дізнатися з інструкції до конкретної моделі, або ви вже це дізналися, під'єднавши авто на швидкісній платній станції) не здатна приймати більше. Щодо типу роз’ємів – скоріш за все вам вже відомо, який має ваше авто, і під нього підбиратимете відповідної комплектації станцію.

Вантажівки на електротязі: що можна купити зараз?

Таке рішення дозволить удвічі підвищити швидкість заряджання, у порівнянні зі штатними переносними «зарядками», які працюють від звичайної побутової розетки. Вартість AC-станції на 7 кВт орієнтовно від $400 до $1000, різниця у виробникові, наявності та довжині кабелів і конекторів, системах захисту, способі керування, наявності Wi-Fi модуля тощо.

Якщо вдалося отримати у своє користування достатньої потужності лінію, до 30 кВт, можна розглядати зарядні станції з видачею 22 кВт – це вже як на деяких публічних електрозарядках (понад 100 км/год). Вони потребують трифазного підключення, але й автомобіль повинен мати відповідний бортовий зарядний пристрій на 3 фази, інакше все повернеться до максимальних 7 кВт-год. Орієнтовні ціни за такі станції – від $500 до $1600.

Перший електромобіль: без прикрас про переваги та недоліки

Щодо станцій, які б ділилися постійним струмом (це найшвидші варіанти серед публічних) – на жаль, для побутового використання вони майже не пропонуються. Є деякі зразки на ринку, здебільшого кустарного походження (і за чималі гроші – від $2 тис.), проте зв’язуватися з ними можна хіба на власний страх і ризик. Все ж цей пристрій напряму з’єднується з батареєю і керує процесом її заряджання. Тому DC-формат переважно присутній на швидкісних чарджерах загального доступу, які коштують як дизельний «Меган» з пробігом.

Ні хао! Які електромобілі з Китаю прибули до України торік?

Встановлення стаціонарної станції можна довірити собі, якщо дійсно знаєтесь на цій справі, впевнено оперуєте вольтами, амперами й омами, і готові визначити відповідні перерізи кабелів, параметри і класи захисної автоматики, встановити й перевірити роботу заземлення. В іншому разі – запросіть кваліфікованого електромонтера, нехай зробить цю роботу за вас, відповідально і з гарантією.

Що врешті?

Наявність стаціонарного зарядного пристрою на 7 кВт дозволить за 10 годин отримувати 60-70 кВт-год, тобто близько 400 кілометрів пробігу. Це дуже грубий підрахунок, адже ККД станцій та зарядних пристроїв автомобілів завжди менший за 100%, частина енергії витрачається на супровідні процеси, заряджання нелінійне – чим ближче до «повного бака», тим повільніше електрони перетікають з мережі в акумулятор. Автомобілі теж по різному споживають енергію, скажімо невеликому міському електрохетчбеку вистачить 10-13 кВт-год на 100 км, а 5-метровому кросоверу вагою понад 2,5 тонни навряд чи вистачить і 20 кВт-год на цю ж дистанцію.

Електромобілі в Україні: розподіл за регіонами та рівень електромобілізації

На практиці, такі автомобілі як Nissan Leaf (I) за 2-3 години (бо ніхто не приїжджає з 0%) зможе зарядитися до 100%. Машинам з більшою ємкістю тягового акумулятора, наприклад Opel Ampera-e (Chevrolet Bolt EV) буде потрібно постояти біля вашого чарджера близько 8 годин, щоб зарядитися «під зав’язку». Електрокарам Tesla, обладнаним найбільшою батареєю на 100 кВт-год, до «повного» потрібно близько 12 годин.

Тож навіть найбільші за ємкістю батареї фактично можна заряджати з 10% до 90% за допомогою 7-кіловатної станції за ніч (плюс невеликий шматок вечора чи ранку), і при цьому мати доволі солідний запас ходу щодня за дуже привабливою ціною.

Які електромобілі з пробігом купують частіше? Підсумки лютого

Трифазні зарядні станції на 22 кВт зможуть робити все описане вище утричі швидше, але – ще раз підкреслюємо, перед тим, як почати усі підготовчі роботи щодо посилення лінії та купівлі такого чарджера, переконайтесь, що ваш автомобіль обладнаний трифазним бортовим зарядним контролером, і він здатен приймати ці 22 кВт. Бо в іншому разі від такої станції ви все одно отримаєте «однофазні» 7 кВт.

Вибрати електромобіль на AUTO.RIA

Виглядає надто складно? Можливо, але одного разу облаштувавши таку станцію можна буде роками заряджати свою «електричку» з комфортом. Так, немов у вас в гаражі є власна автозаправна станція, лише без кави та хот-догів (але їх можна принести з собою).

До речі, про переносні «зарядки» для електромобілів теж є чимало важливої інформації, і вона вже готова для вас за ось цим посиланням.

Подпишитесь на рассылку

Получайте первыми новости в удобном формате

Прокомментируйте первым

Добавить комментарий к статье

Каталог автосервисов Украины

Смотреть все →

Перевірено людьми