debug 0507 header1
debug 0507 header2
AUTO.RIA
Переклад на шведську: що відомо про мінівен Volvo EM90? ВІДЕО Назад

Переклад на шведську: що відомо про мінівен Volvo EM90? ВІДЕО

Запас ходу на електриці в межах 700 км, розкішний шестимісний салон і «пунктик» на комфорті: у Шанхаї офіційно презентували перший за 70 років новий «бус» марки Volvo.

Раніше ми вже звертали вашу увагу на ентузіазм, з яким автовиробники останнім часом почали відновлювати роботи над проєктами мінівенів, — особливо розкішних. Можна навіть припустити, що сміливі однооб’ємні рішення від Hyundai, Toyota, Zeekr, Lexus тощо (і серійні, і поки що концептуальні) — це перші кроки у спробі створити нову «моду на буси», як це колись відбулося з кросоверами.

Більше простору чи шику? Пасажирські мінівени, що є на AUTO.RIA зараз

Днями власний внесок у цю справу зробила шведська марка Volvo, очільник якої Джим Роуен представив у Шанхаї нову модель EM90 – багатофункціональний електричний мінівен з розкішним інтер’єром, який забезпечить екіпажу з шести людей комфорт і безпеку «як удома». Навряд чи це випадковий збіг, але востаннє перед цим Volvo презентувала модель подібного призначення рівно 70 років тому, — коли навіть визначення «мінівен» ще не вигадали. Втім, на відміну від доволі утилітарного Volvo Duett 1953 року, новий EM90 зразка 2023-го неприховано шикарний та високотехнологічний.

Побудований на основі тієї ж архітектури Sustainable Experience Architecture (SEA), що й Zeekr 009 (цей бренд, як і Volvo, належить корпорації Geely), EM90 вирізняється підкреслено скандинавським дизайном і концентрацією уваги розробників на комфорті екіпажу. Новий мінівен (принаймні, на початку продажів) пропонуватимуть лише з одним варіантом силової установки, основою якої є 272-сильний електричний двигун з тягою 350 Нм, що передаватиметься на колеса задньої осі, прискорюючи EM90 з місця до «сотні» за 8,3 секунди.

Volvo PV445 Duett (DH), 1953 р.


Це доволі непогано для масивного «буса» завдовжки понад 5,2 метра, однак його «молочний брат» Zeekr 009 у найпотужнішій версії має двомоторну електричну установку на 544 к.с. з «ломовою» тягою у замалим не 700 Нм. Втім, у Volvo навіть не намагалися вразити потенційних клієнтів динамічними характеристиками, — натомість доклали зусиль для збільшення електричної автономності мінівена. Як наслідок, EM90 з нікель-марганцево-кобальтовою (NMC) батареєю на 116 кВт·год має заявлений запас ходу в межах 738 км.

Тест-драйв Volvo XC40 Recharge: бажаєте встановити оновлення?

Варто зазначити, що наразі йдеться про показники, отримані згідно з китайським протоколом вимірювань CLTC, - а його висновки, згідно з незалежним аналізом, зазвичай приблизно на 10 відсотків вищі, ніж підсумки тесту WLPT, який використовують переважно у Європі. Це в будь-якому разі свідчить про неабиякий запас ходу нового мінівена: близько 660 км. І перевищує автономність, заявлену для флагманського електричного кросовера Volvo EX90 (600 км), який має прибути до України цієї зими.

Протягом презентації Джим Роуен назвав інтер’єр EM90 «скандинавською вітальнею, яка рухається», однак встановлені у другому ряду окремі «капітанські» розкладні крісла, оснащені функціями обігріву й вентиляції та відкидними столиками, істотно збільшують варіативність салону. Натиснувши сенсорний перемикач на дверній карті або подавши команду голосовому помічнику Volvo EM90 можна перетворити на кінотеатр, офіс, кімнату для перемовин і навіть спальню принаймні для двох людей. Відповідно будуть налаштовані кут нахилу 15,6-дюймового екрана на стелі, світлозахисні фіранки на вікнах і подвійній «панорамі», система клімат-контролю, освітлення тощо.

Електричні Volvo в Україні пропонуватимуть за підпискою. Що воно таке та скільки коштує?

Звісно, подібна розкіш призначена переважно для пасажирів центрального ряду, однак і водій електричного мінівена теж навряд чи матиме підстави нарікати. Кокпіт EM90 обладнаний майже настільки ж функціональними передніми кріслами, цифровою панеллю приладів, сенсорним 15,4-дюймовим екраном і аудіосистемою Bowers & Wilkins з 21 динаміком, один з яких розташований по центру торпедо. Роботу, проведену інженерами у напрямку комфорту, завершують двокамерна пневмопідвіска та активна система подавлення шумів у салоні, яка отримуватиме оновлення програмного забезпечення «по повітрю».

Автомобіль тижня. Volvo EX90

Насамкінець — про ціни. Станом на момент презентації у Шанхаї перспективи продажу Volvo EM90 за межами внутрішнього ринку КНР не розглядалися, — однак варто нагадати, що таким самим шляхом (з Китаю на Близьких Схід, а звідти й до Європи) свого часу пройшов схожий принаймні за концепцією «люкс-шаттл» Lexus LM, який врешті офіційно з’явиться і в Україні.

Які нові «електрички» Volvo є на AUTO.RIA?
Предложение о продаже
Які нові «електрички» Volvo є на AUTO.RIA?
от 1 275 108 грн до 3 520 577 грн

Втім, історія з електричним Volkswagen ID.4, який очолив продажі нових авто на українському ринку, свідчить про те, що за наявності потенційного попиту Volvo EM90 до нас теж дістанеться. Якщо, звісно, не завадить ціна: початкова вартість люксового мінівена у Китаї становить 818 000 юанів — близько $112 600 або 4 075 200 гривень «на наші гроші». Втім, на українському ринку стільки коштують електричні Porsche Taycan або Audi RS e-tron GT, а просторіші варіанти на кшталт Mercedes-Benz EQS SUV навіть дорожчі.

Подпишитесь на рассылку

Получайте первыми новости в удобном формате

Прокомментируйте первым

Добавить комментарий к статье

Каталог автосервисов Украины

Смотреть все →

Перевірено людьми