debug 0507 header1
debug 0507 header2
Тест-драйв Volvo XC40 Recharge: бажаєте встановити оновлення? Назад
Тест-драйв Volvo XC40 Recharge: бажаєте встановити оновлення?
Журнал AUTO.RIA № 457 Читать журнал →
AUTO.RIA
Перший електромобіль шведської марки дивував упродовж усього тижневого знайомства, хоча сюрпризи розпочалися ще на офіційній презентації. Виявляється, автомобіль самостійно оновлює програмне забезпечення "по повітрю" і не має кнопки запуску. І водночас буквально в кожному елементі відчувалося, що шведи боялися відлякати консервативних шанувальників марки, тому не йшли на експерименти.

Volvo вже не перший рік експериментує з електромобілями під іншими суббрендами, допомагає у розвитку інфраструктури. Але до власного електричного автомобіля компанія дозрівала довго. У жовтні 2020-го на бельгійському заводі «Вольво» стартувало виробництво XC40 Recharge. Новинка виробляється на тому самому підприємстві, що й решта модифікацій ХС40. Але частина компонентів кросовера прибуває з рідної Швеції, а багато елементів інтер'єру, — наприклад, пластикові накладки — з Франції та інших країн.

Самой востребованной легковушкой Европы стал… электромобиль?

Знайти суттєву різницю між електричною версією та варіантами кросовера з ДВЗ при першому очному знайомстві - завдання не з простих. Ну хіба що «глуха» решітка радіатора безпомилково видає «електричку». А лючок зарядки, що перемістився з правого на лівий борт, дорожній просвіт, що втратив майже 4 сантиметри та власний шильдик на кришці багажника помітити дещо складніше. «Бирка», до речі, взагалі пропаде з кросовера внаслідок наступного оновлення: все заради розумного використання металу, пластику та трьох крапель клею.

volvo xc40 recharge

Мудрий «Гугл»

Volvo XC40 Recharge можна назвати піонером. Це перша машина на українському ринку, яка одержала мультимедійну систему на основі сервісів Google. У кросовері відсутня штатна навігаційна система, її роль виконують завантажені на жорсткий диск "голови" GoogleMaps, а при підключеному особистому профілі стануть доступними й інші сервіси цифрового гіганта — календар, нотатки тощо.

Але й це ще не все! "Вольво" вміє завантажувати оновлення програмного забезпечення "через повітря" та самостійно їх встановлювати на машину. У кожному автомобілі вбудована сім-карта шведського оператора і через LTE, коли електромобіль перебуває в русі, підвантажується оновлення. Коли нова версія програмного забезпечення завантажилася, то машина запропонує вам вибрати зручний час для його встановлення.

volvo xc40 recharge


Важливо знати, що «важити» нова версія софту може до 2 гігабайт, а таке оновлення займе 60-90 хвилин. І під час «перезавантаження» користуватися машиною не можна, вона закриється і не реагуватиме на брелок! Окрім виправлення помилок у коді, оновлення в майбутньому мають привносити нові функції. Серед уже анонсованих — вибір режимів рекуперації, новий вигляд головного екрана тощо.

В цілому ж інтер'єр XC40 Recharge це зрозумілий і затишний кабінет з приємними матеріалами, продуманими (уявіть собі!) запахами та непоганою ергономікою. Дивина, однак на робочому місці водія відсутня кнопка запуску двигуна. Щоб почати рух, достатньо лише перевести селектор у «Драйв», відпустити гальмо — і можна їхати! На замітку: з відчиненими дверима водія машина рушити не зможе.

volvo xc40 recharge


Інженери навчили кросовер кільком приємним навичкам. Наприклад, Volvo аналізує різницю температури та вологості в салоні та за бортом, таким чином виявляючи високу ймовірність запотівання скла та дзеркал, і самостійно включає їхній підігрів щойно ви сідаєте до машини. Зручно? Зручно!

У порівнянні з бензиновими та дизельними версіями багажний відсік ХС40 зменшився всього на 50 літрів і вміщує 413 літрів поклажі. Але загалом запас вантажного простору в машині виріс завдяки відсіку під капотом: на цьому незвичному місці знаходиться закритий бокс, куди поміститься пара зарядок, ремкомплект для шин та інший дріб'язок. Відповідно і дивитися спереду більше нема чого — серед великого «пластикового нічого» виділяється хіба що заливна горловина бачка омивача.

volvo xc40 recharge

Швидше не буває

Електричний ХС40 - найшвидший кросовер компанії. Завдяки двом електромоторам (кожен потужністю 204 к.с.) повноприводний електромобіль здатний розганятися з місця до 100 км/год лише за 4,9 секунди. Передньоприводний варіант з одним електромотором на цю ж вправу витратить більше — 7,4 с. Але про другу «сотню» не питайте — її вже не досягти. Немає жодних сумнівів, що електрокару вона під силу: просто з метою безпеки та збереження запасу енергії в батареї максимальна швидкість авто обмежена на позначці 180 км/год. Втім, на інших Volvo з ДВЗ, до речі, — та ж історія.

Цікаво, що на відміну від інших швидких електромобілів, які ми тестували раніше, ХС40 не повністю підпорядкований ідеї нестримного драйву. Його незалежна підвіска скоріше м'яка і комфортна, ніж по-спортивному жорстка (хоча від легковика з 408-сильною установкою за звичкою чекаєш і затиснутої ходової, і гострої керованості). І нехай кросовер за замовчуванням залишався б м'яким, слухняним, з «довгим» кермом, - але ж запал залишився!

volvo xc40 recharge


Невеликий когнітивний дисонанс міг би розв'язати спортивний режим, який змінював би налаштування кермового управління та реакцію на педаль акселератора, - але тут такого немає. У результаті виходить, що до шасі, розрахованого на спокійну їзду, «прикрутили» злющу силову установку. Якщо подумати, якась особлива перчинка в цьому теж є, але саме від Volvo такого «тягни-штовхаю» зовсім не очікуєш.

Кросовер живиться від тягової батареї, яка встановлена під підлогою та інтегрована до силової структури кузова. Таке рішення дозволило трохи знизити вагу машини та відмовитися від додаткових підсилювачів підлоги. Місткість електричного «бака» становить 78 кВт∙год, але із запасом ходу на одному заряді шведський автовиробник дещо хитрує. Так, в офіційних характеристиках він заявляє, що ХС40 готовий подолати 400 км за циклом WLTP. Але вивести в машині на екран запас ходу в кілометрах неможливо: залишок енергії завжди оцінюється виключно у відсотках.

Інженери пояснюють своє рішення тим, що не розуміючи точного запасу ходу, водій інтуїтивно знижує швидкість та заощаджує енергію. І тільки при підключеному до машини зарядному пристрої ви бачите скільки кілометрів ходу додалося за годину зарядки. У ході нашого знайомства витрати енергії сильно залежали від стилю водіння: на міських вулицях електромобіль міг витрачати близько 18-19 кВт∙год/100 км пробігу. Але варто було на трасі кілька разів впевнено «натиснути на кнопку», як це значення зростало до 25-26 кВт∙год, а це вже скорочує потенційну «дальнобійність» приблизно до трьох або трьох з половиною сотень кілометрів.

Хто з них проїде далі? Нові електромобілі на AUTO.RIA

Особисто я все ж таки не ризикнув доводити рівень заряду до близьких до нуля значень: інфраструктура для підзарядки у нас поки що недостатньо розгалужена. Заряджати електричний Volvo можна від мережі змінного струму до 11 кВт∙год, або від станцій з постійним струмом потужністю до 150 кВт∙год. Для цього за лючком захований роз'єм Mennekes/CCS 2. Якщо напохваті немає швидкої зарядки, то будьте готові, що на більшості доступних публічних зарядок (на АЗК, біля супермаркетів, офісних центрів тощо) електромобіль може простояти близько 7-8 годин. Якось занадто...

Щоб привчити себе до спокійнішого та «енергозберігаючого» стилю водіння, можна активувати режим руху однією педаллю. Він максимально близький з керуванням машинами у гоночних симуляторах на застарілих ігрових консолях із простою формулою: давиш на газ — машина їде, відпустив — одразу гальмує. В «однопедальному» режимі накат моментально зникає і при кожному перенесенні ноги з газу активується максимальний рівень системи рекуперації. І вона гальмує машину до повної зупинки.

У підсумку

Українські ціни повноприводного Volvo XC40 Recharge з двома моторами (як у тестового авто) стартують з 1 865 500 грн за версію Plus. Одномоторний варіант з переднім приводом дешевший: від 1 681 562 грн у топовому виконанні Pro. Окрім силових установок машини в різних версіях матимуть і деякі декоративні відмінності — інші колісні диски, оздоблювальні матеріали, наявність панорамного даху та інших комфортних опцій.

Усі нові Volvo XC40 Recharge на AUTO.RIA
Предложение о продаже
Усі нові Volvo XC40 Recharge на AUTO.RIA
от 1 681 562 грн до 2 052 653 грн

Маркетологи компанії впевнені, що перший електромобіль бренду допоможе розширити аудиторію прихильників і вважають, що для багатьох покупців це буде перше шведське авто в сім'ї. В той самий час у компанії розраховують, що багато фанатів марки мають намір вибрати «електро-Вольво» на роль «другої» міської машини — до пари, скажімо, дизельному ХС90.

Volvo XC40 Recharge 2021
Двигатель
Тип два электродвигателя
Макс. мощность 408 л.с.
Макс. крутящий момент 640 Нм
Трансмиссия
Привод полный
КПП редуктор
Ходовая часть
Подвеска передняя/задняя независимая, Макферсон/независимая, многорычажная
Тормоза передние/задние дисковые вентилируемые/дисковые вентилируемые
Размерность шин 235/50R19 спереди и 255/45R19 сзади
Габариты
Длина/ширина/высота, мм 4425/1863/1652
Колесная база, мм 2702
Дорожный просвет, мм 176
Количество мест 5
Объём багажника, л 413
Снаряженная масса, кг 2150
Динамика
Максимальная скорость, км/ч 180
Разгон 0-100 км/ч 4,9 с
Расход топлива в смешанном цикле Запас хода по WLTP, км: 400

Подпишитесь на рассылку

Получайте первыми новости в удобном формате

Другие материалы журналов

Комментарии (2)

Добавить комментарий к статье
Вадим | 19:02, 14 июля 2022

Ці нові вольво виглядають нажаль як geely

Кравченко Володимир | 19:26, 20 февр. 2024

Або geely, як вольви

Выбирайте для своего авто
Подобрать

Каталог автосервисов Украины

Смотреть все →

Перевірено людьми