debug 0507 header1
debug 0507 header2
AUTO.RIA
Автомобіль тижня. Volvo EX90 Назад

Автомобіль тижня. Volvo EX90

Лінійку шведського бренду очолив електричний кросовер з 7-місним салоном та ураганною динамікою. І ми вже знаємо скільки він коштуватиме в Україні!

Популяризація кросоверів та позашляховиків призвела до того, що чимало сучасних автокомпаній має у своєму арсеналі принаймні два флагмани: для позашляхової лінійки та для легкової. Нещодавно в компанії Volvo представили третій варіант — кросовер EX90, який став найдорожчим, найпотужнішим і найрозкішнішим електромобілем шведського бренду.

Електромобіль Вольво

Попри схожу назву, нова модель не стала варіацією добре знайомого нам XC90. У компанії запевняють, що паркетник з ДВЗ випускатимуть щонайменше до 2025 року, а електрична модель розвиватиметься паралельно. До того ж в основі EX90 лежить зовсім інша модульна платформа, яку розробляли спеціально для машин на батарейках.

Тест-драйв Volvo XC40 Recharge: бажаєте встановити оновлення?

Новий електричний кросовер виявився помітно більшим за XC90. Так, його колісна база збільшилась лише на 1 міліметр, проте в довжину кузов витягнувся аж до 5037 мм (+84 мм). В базовому варіанті паркетника випускатимуть на пружинній підвісці з подвійними поперечними важелями на передній осі та з задньою багатоважількою, а дорожчі версії EX 90 отримають пневматичну підвіску з двокамерними пневмобалонами.

Електромобіль Вольво

В технічному плані новинка виявилась досить близькою до іншого шведського кросовера — Polestar 3. Хоч і EX90 не потрапив до окремого суббренду, візуально обидві моделі також мають багато спільних рис. Особливо це помітно на передній частині з її характерною матричною оптикою, тим часом як «корма» нової моделі більше нагадує класичні моделі Volvo.

Найпопулярніша нова «емка» від BMW – електромобіль!

Що ж до інтер'єру, то тут пануватиме популярний нині мінімалізм. Передня панель позбавлена сильних вигинів і найголовнішими її елементами стали два дисплеї. Навпроти водія встановлено компактний екран щитка приладів, на який також буде виводитись інформація від системи автономного керування, а на центральній консолі розташувався великий 14,5-дюймовий "планшет" мультимедійної системи. Механічних кнопок тут ви не знайдете: навіть на кермі встановлені дві окремих сенсорних панелі.

Сама мультимедійна система побудована на базі Android Automotive OS з підтримкою різноманітних хмарних сервісів. Для зв'язку з онлайн-серверами в автомобілі будуть встановлювати 5G-модем, через який автомобіль зможе оновлювати власне ПЗ до останньої версії. Що ж до акустичної системи, то її розробку віддали багаторічному партнеру шведського бренду — Bowers & Wilkins. У топовому виконанні на автомобіль встановлюватимуть 25 "динаміків".

Найпопулярніші нові електромобілі України: що купували у лютому?

А ще для оздоблення інтер'єру електричного флагмана не використовуватимуть натуральної шкіри та інших «розкішних» матеріалів. Для оббивки сидінь тут обрали дорогу тканину, що частково складається з вовни, а для декорування інтер'єру використовується спеціальний матеріал Nordico. Сировиною для нього є переробленні пластмаси та деревина, зрубана під час планової вирубки лісів у Скандинавських країнах.

Вольво ЕХ90

За фірмовою традицією Volvo заявляє, що новинка є найбезпечнішою моделлю бренду. Навіть у базовому виконанні на нове авто буде встановлена система Pilot Assist: поки це лиш адаптивний круїз-контроль з розширеним функціоналом, але пізніше в компанії обіцяють перетворити його на повноцінний автопілот за допомогою хмарних оновлень, адже все необхідне для цього обладнання на борту вже є. Наприклад, над лобовим склом можна помітити великий лідар Luminar, за допомогою якого автомобіль може виявити пішохода на відстані до 250 метрів.

Усі нові Volvo на AUTO.RIA
Предложение о продаже
Усі нові Volvo на AUTO.RIA
от 1 374 155 грн до 3 833 452 грн

Моторизація EX90 передбачає використання виключно двомоторної установки та повного приводу. В кожному разі на задній осі встановлено 245 сильний двигун, але у найпростішій версії Twin Motor разом з ним працює 163-сильний агрегат, а сумарна віддача силової установки складає 408 к.с. та 770 Н∙м крутного моменту. Топове ж виконання Twin Motor Performance отримало передній мотор на 272 к.с. і систему векторизації тяги. Тож віддача силової установки складає 517 к.с. і 910 Н∙м моменту, на прискорення до 100 км/год 5-метровий кросовер витрачає 4,9 сек, а максимальна швидкість усіх модифікацій обмежена на позначці у 180 км/год.

На цю мить для EX90 заявлено тільки одну тягову батарею. Акумулятор CATL ємністю 111 кВт∙год має робочу напругу у 400 вольтів і продуману систему рідинного охолодження з тепловим насосом. Базова версія може проїхати з такою батареєю до 585 кілометрів, а для топового кросовера Performance попри значно потужніші двигуни заявили лише на 5 кілометрів меншу дистанцію. Також електромобіль можна буде використовувати як джерело живлення — на кшталт великого павербанка для будинку чи навіть для підзаряджання іншого авто.

Натисніть тут, щоб своєчасно дізнатися про наявність пропозицій у салонах дилерів!
Цікавить новий Volvo EX90?

Український імпортер Volvo вже підтвердив появу EX90 на нашому ринку. Для нас новий кросовер збиратимуть на підприємстві Volvo у Південній Кароліні, США. За найдоступніший варіант у нас проситимуть 3 363 394 гривень, тим часом як  потужніший Twin Motor Performance оцінений у щонайменше 3 483 094 гривень. «Живі» екземпляри прибудуть до України у другому кварталі 2024 року, причому, перші 22 автомобілі вже викуплені: на них очікують українські власники.

Подпишитесь на рассылку

Получайте первыми новости в удобном формате

Прокомментируйте первым

Добавить комментарий к статье

Каталог автосервисов Украины

Смотреть все →

Перевірено людьми