debug 0507 header1
debug 0507 header2
AUTO.RIA
Що вибрати? Порівнюємо кросовери Mazda CX-5 та Renault Koleos Назад

Що вибрати? Порівнюємо кросовери Mazda CX-5 та Renault Koleos

Які автомобілі регулярно обирають для порівняння клієнти AUTO.RIA?

Коли душа прагне естетичної насолоди, а очі потребують постійного задоволення при погляді на автомобіль, більшість представників певного класу можуть випасти з підсумкової підбірки. Сьогодні ми порівняємо кросовери дуже популярного класу «К1», в якому завжди зберігається запекла боротьба за гаманець покупця.

Топ-20 брендів 2022 року в Україні. Хто продав більше нових авто?

Герої — друге покоління японського кросовера Mazda CX-5, яке вкотре оновили, головним чином коштом повністю зміненої світлотехніки. Оновлення пасує красуні, тож цей і досі яскравий автомобіль матиме ще привабливіший зовнішній вигляд. Конкурент — французький Renault Koleos, теж другого покоління: його, однак, оновлювали кілька років тому. Та час ніяким чином не вплинув на вишукані риси кросовера.

Що вибрати? Порівнюємо кросовери Opel Mokka та Hyundai Kona

Отож, серед переваг наших дуелянтів — краса й елегантність, якої так часто бракує «однокласникам». А ще — комфорт, зручність та емоційність, про які можна почитати в наших матеріалах. Та попри любов і довіру українців до обох брендів, ці популярні кросовери мають і деякі недоліки. Втім, вважати ці моменти білими плямами чи ні — вирішуватиме кожен покупець на власний розсуд. А ми лише забезпечимо необхідною для того інформацією.

Габарити: Renault довший і має більший багажник

Попри цифри в табличках ТТХ, де відмінності в розмірах кросоверів з нинішнього порівняння відрізняються не надто разюче, візуальне сприйняття автомобілів зовсім різне. Хвилясті форми «Мазди» немов виліплені рукою досвідченого гончара: без перебільшень, зовнішність СХ-5 доведена до стану бездоганності. Однак в цій візуальній гармонії існують і проблемні місця (куди ж без них), та про них — згодом.

Mazda CX-5 тепер доступна в новому кольорі


У той самий час кузов «Колеоса» сприймається більш витягнутим, масивним, хоча в правильності форм йому теж важко дорікнути. Але, як виявилось, очі не так просто обвести кругом пальця, і “зайві” 10 см у “француза” даються взнаки. У цифрах це має такий вигляд: Renault Koleos завдовжки має 4672 мм, а Mazda CX-5 — “лише” 4575 мм. Однак, саме тут і показує себе той недолік “японця”, адже на його задньому ряду не розгулятися: деякі довготелесі пасажири матимуть проблему з розміщенням колін.

Скільки за новий Renault Koleos на AUTO.RIA?
Предложение о продаже
Скільки за новий Renault Koleos на AUTO.RIA?
от 1 039 700 грн до 1 194 900 грн

В усьому іншому, що стосується простору, дорікнути “Мазді” не вийде. Масивний “Колеос” навіть програє несуттєву пару міліметрів за параметром ширини: 1843 мм проти 1845 мм у СХ-5. Заввишки очікувана перевага за “французом”: 1678 мм проти 1660 мм у “Мазди”. Непомітні 5 мм — 2705 мм проти 2700 мм — і по колісній базі, але, погодьтесь, це теж складно назвати різницею.

Тест-драйв Renault Koleos. С чувством глубокого удовлетворения

Обидва дуелянти мають зразкові показники дорожнього просвіту: 192-200 мм (залежно від розміру коліс) у СХ-5, а Koleos і поготів налічує 210 мм. Відмінно! Однак слід враховувати довжину звісів, які у “Рено” теж дещо більші. Тому на бездоріжжі за його кермом слід бути більш обачним. Втім, зовнішність “Колеоса” випромінює серйозність і стриманість, непритаманні любителям позашляхових авантюр. А решта залежить від фантазії власника.

З кліренсом у 210 мм для Renault Koleos доступне бездоріжжя


“Це-ікс п’ятий” — витончений, доведений до ідеалу краси, сприймається дещо агресивнішим, готовим до активного руху. Хоча з точки зору пропорцій баланс збережено ідеально. Компактніші розміри вплинули й на розмір багажного відсіку, який налічує 458 літрів під шторкою: у “Рено” цей параметр більший — 505 л. Втім, обидва суперники не є рекордсменами місткості за мірками класу. Вони, скажімо так, пропонують баланс між габаритами та внутрішнім простором.

Основні габарити Mazda CX-5 Renault Koleos
Довжина/ширина/висота, мм 4575 / 1845 / 1660 4672 / 1843 / 1678
Колісна база, мм 2700 2705
Дорожній просвіт, мм 192-200 210
Об'єм багажника, л 458 505

Двигуни: Mazda швидша й економніша, повний привод є в обох

Ситуація з силовими установками, будемо відверті, не надто барвиста, головним чином через обмежений вибір варіантів. І якщо для СХ-5 лінійка силових агрегатів обмежується принаймні двома двигунами, то для «Колеоса» й поготів доступний лише один.


Отже, дилери Mazda пропонують в Україні CX-5 з двома бензиновими атмосферними моторами на 2,0 та 2,5 літра: це чотирициліндрові атмосферники з прямим впорскуванням і високим ступенем стиснення. 150-сильна версія може бути передньо- або повноприводною і залежно від типу приводу час розгону складає 9,9 с або 10,4 с. Як, власне, і витрата пального: швидше моноприводне авто може вкластися у 6,1-8,7 л/100 км, тим часом як автомобілі з колісною формулою 4х4 неочікувано економічніші, адже вимагають щонайменше 6,2-8,2 л/100 км

Скільки за новий Mazda CX-5 на AUTO.RIA?
Предложение о продаже
Скільки за новий Mazda CX-5 на AUTO.RIA?
от 1 086 400 грн до 1 612 400 грн

Річ у наявності системи i-Stop, яка економить пальне у поїздках містом. Втім, 2,5-літровий 194-сильний агрегат ненажерливим теж не назвеш: він вкладається в 6,3-9,0 л/100 км (звісно ж, йдеться про дані, заявлені виробником). Автомобілі з двигуном на 2,5 літра бувають тільки повноприводними й розмінюють “сотню” за 9,0 секунд. Усі без виключення СХ-5 постачаються на ринок України з перевіреним роками 6-ступеневим “автоматом”.

Тест-драйв Mazda CX-5

Французький Renault Koleos теж може мати два типи приводу, однак двигун тут один: 2,5-літровий атмосферник на чотири циліндри. Потужність агрегата скромніша, аніж у 2,5-літрової “Мазди”: 171 к.с., однак розгін до 100 км/год цілком порівняний із показниками двигунів СХ-5.


Передньоприводний “Колеос”, на думку виробника, встигатиме за 9,5 с, тим часом як повному приводу знадобиться на 0,3 с більше. А от апетит “француза” відрізняється — і, на жаль, у бік зростання: 6,7-10,4 л/100 км або 6,9-10,7 л/100 км, залежно від типу приводу. КПП, до речі, вибрати теж не вийде: пропонують виключно варіатор X-Tronic.

Силові агрегати Mazda CX-5 Renault Koleos
Робочий об'єм, л/тип пального 2,0 / 2,5; бензин 2,5, бензин
Потужність, к.с. 150 / 194 171
Розгін 0-100 км/год, с 9,9; 10,4 / 9,0 9,5 / 9,8
Витрата пального, л/100 км 6,1-8,7; 6,2-8,2 / 6,3-9,0 6,7-10,4 / 6,9-10,7
Коробка передач/система приводу 6-АКПП / передній; повний CVT / передній; повний

Комплектації та ціни: у “Колеоса” дві версії, у СХ-5 — одразу шість

Прихильників французького бренду позбавили мук вибору серед безлічі опцій і комплектацій, запропонувавши два виконання — Zen чи Intense. У першому випадку вартість автомобілів починається з позначки у 1 039 700 грн: стільки коштує базовий передньоприводний кросовер. Втім, це не означає, що він скромно облаштований: клієнтам пропонують пристойний перелік вигод, серед яких повний набір систем безпеки, круїз-контроль, світлодіодна оптика, автомат світла і дощу, передній паркувальний датчик, камера заднього огляду і контроль сліпих зон. Непогано для старту?


До того ж найдоступніший Koleos має регулювання кута спинки другого ряду, підігрів передніх сидінь, обігрів лобового скла, двозонний клімат-контроль, безключовий доступ і запуск двигуна кнопкою та підтримку Apple CarPlay / Android Auto. Повноприводне ж авто у виконанні Intense має повністю шкіряний салон, фонову підсвітку, помічники при русі на підйом чи на спуск, автоматичний паркувальний помічник, електрорегулювання передніх крісел, підігрів задніх бокових сидінь, підігрів керма, електропривод дверей багажника і покращену мультимедійну систему.

Попит на нові авто наприкінці року зріс. Хто продав більше у грудні?

Колеса в обох випадках будуть 18-дюймовими, а за бажання протринькати ще трохи коштів можна замовити салон зі шкіри наппа, “музику” Bose, панорамний дах, масаж і вентиляцію передніх сидінь. За такі автомобілі дилери просять щонайменше 1 194 900 грн, тож розбіжність між початковою і максимальною ціною не надто значна. В той самий час, для японського кросовера імпортер підготував цілий квест по варіантах оснащення, — і в цьому разі про обмеження чи компроміси не йдеться взагалі. 

Втім, дилери японської марки вже пропонують в Україні базову версію Select. Вона дає змогу трохи зменшити початкову вартість кросовера, яка, з усім тим, має наступні принади: LED оптику, двозонний клімат-контроль, підігрів передніх сидінь, обігрів вітрового скла, запуск двигуна кнопкою, електричний привод дверей багажника, підігрів керма. На додачу тут присутній вибір режимів руху, датчик світла та дощу, круїз-контроль, модернізована система контролю траєкторії G-Vectoring Control Plus, підтримка CarPlay (з бездротовим підключенням) та Android Auto, 17-дюймові колеса і, звісно ж, повний перелік систем безпеки. 

Найпопулярніші нові авто 2022 року, які купували в Україні

Схаменувшись, виробник вирішив не ставити на “базовий” СХ-5 камеру заднього огляду, доступну на наступному рівні оснащення Touring S, де з’являються паркувальні передні й задні датчики, салон з екошкіри та електричне регулювання сидіння водія. Усі машини з цього рівня і далі будуть повноприводними. А “далі” - це версія Black Edition з чорними акцентами зовні, 19-дюймовими колесами, чорною стелею в салоні, іншим декором інтер’єру, шкіряним салоном, безконтактним відкриванням дверцят багажника, проєкційним дисплеєм і бездротовою зарядкою.


Звучить дорого, — та й коштує чимало. Однак у переліку варіацій є й ще “крутіші” комплектації Style та Premium, які за невеликим виключенням відрізняються додатковим декором інтер’єру. Однак максимум від СХ-5 можна отримати лише у комплектації Тор, де є кольорова проєкція приладів на вітрове скло, сонячний люк, додаткові системи безпеки на кшталт контролю сліпих зон чи втоми водія, утримання в смузі, розпізнавання знаків тощо. Тож загалом цінова “виделка” Mazda CX-5 величенька — від 1 086 800 до 1 612 800 гривень.

Вартість Mazda CX-5 Renault Koleos
Комплектації Select; Touring S; Black Edition; Style; Premium; Top Zen, Intense
Ціни, грн 1 086 800 - 1 612 800 1 039 700 - 1 194 900

У підсумку

Як бачимо, виробники не обмежилися козирною картою привабливого зовнішнього вигляду, хоча за дизайн їм варто аплодувати стоячи. Особливо — японцям: хоч вони й намуляли усім вуха згадками про “стилістику Kodo”, пропонують дуже гарні, напрочуд емоційні автомобілі. Ще й з вибором неперевершених кольорів.

Найпопулярніші нові авто року: що найчастіше шукали на AUTO.RIA?

Також в активі Mazda CX-5 великий вибір комплектацій, класні преміальні опції, бездоганна якість виконання салону і нехай обмежений, та все ж хоч якийсь вибір двигунів. Зі свого боку Renault Koleos переважає за простором в салоні, об’ємом багажного відсіку та цінними для наших доріг їздовими показниками.

Найдоступніші повноприводні авто: що нового є на AUTO.RIA?

Врешті, покупець СХ-5 має усі підстави розраховувати на яскраві емоції від кермування, візуального контакту й тактильної насолоди. Натомість “Колеос” братиме своє на іншому рівні сприйняття: зваженим спокоєм, вивіреністю і непохитною поведінкою на битих українських шляхах.

Отзывы

Отзывы Mazda CX-5
4.4
Отлично

дизайн кузова, динамика, дорожный просвет, качество сборки, коробка передач
качество материалов, шумоизоляция
Отзывы Renault Koleos
4.5
Отлично

дизайн кузова, динамика, дорожный просвет, качество материалов, качество сборки

Подпишитесь на рассылку

Получайте первыми новости в удобном формате

Каталог автосервисов Украины

Смотреть все →

Перевірено людьми