debug 0507 header1
debug 0507 header2
AUTO.RIA
Два брати-акробати: Fiat офіційно презентував дві нових моделі. Назад

Два брати-акробати: Fiat офіційно презентував дві нових моделі.

Попри використання корпоративних платформ Stellantis, італійський виробник примудрився додати новинкам трохи особистого шарму. А заява про 600 кілометрів пробігу на одному заряді для нового Fiat 600e кидає виклик навіть його найближчим родичам.

Новий кросовер Fiat 600 вже стільки разів потрапляв до об’єктивів автошпигунів, що його зовнішність навряд чи когось насправді здивує (на відміну від інтер’єра, який досі не вдавалося сфотографувати більш-менш детально). Навряд чи стане сенсацією і менший Topolino, в якому ви легко пізнаєте «клона» мініатюрного квадріцикла Citroen Ami, хоч і приправленого італійськими спеціями. Хай там як, днями Fiat офіційно повідомив про запуск одразу двох нових моделей — і зараз вони перед вами.

Новий Fiat 600e


Почнемо з більшого, хоча новий Fiat 600e має лише 4,17 м завдовжки: це приблизно на 9 см менше, ніж довжина 500X, який свого часу побував на тест-драйві AUTO.RIA. Туринська марка недарма позиціює свого «шестисотого» як проміжну модель між хетчбеком Fiat 500 і мінікросовером Fiat 500Х, адже він не лише вписується між ними за габаритами, а й має пізнавані зовнішні риси обох.

Автомобіль тижня. Jeep Avenger

Наприклад, мініатюрному хетчбеку він завдячує характерними овальними фарами, розділеними капотом майже посередині. Також натяки «читаються» й у формі переднього бампера з напівкільцями протитуманних фар, хоча решітка в нижній частині з великим отвором для датчика системи активного круїз-контролю тут вочевидь оригінальна. Тим часом форма задньої частини та й загалом силует новинки — привіт від 500Х, хоча стійки кузова «шестисотого» мають значно більший нахил, що робить новинку стрункішою, не такою «коробчастою».

Втім, це аніяк не вплинуло на простір у салоні: за вимірами класу інтер’єр Fiat 600 є доволі зручним, два пасажири позаду почуватимуться цілком комфортно в усіх вимірах (місце для третього тут — чиста формальність: вузька центральна секція вигнута і доволі жорстка). За це доводиться розплачуватись невеличким багажним відсіком: за спинками заднього дивана можна умістити лише 360 літрів. Близький родич нового «Фіата» - Peugeot 2008 – в електричній версії пропонує 434 літри, однак він на 13 сантиметрів довший.

Що вибрати? Порівнюємо кросовери Opel Mokka та Hyundai Kona

Загалом архітектура зовнішнього простору Fiat 600 дуже нагадує рушення, використані на іншій співплатформеній моделі — Jeep Avenger: просту передню панель з прямокутним 10,25-дюймовим дисплеєм нагорі ділить по горизонталі вузька лінія дефлекторів системи вентиляції, а висока центральна консоль між сидіннями являє собою чималий відсік для поклажі. Втім, про належність до італійського бренду тут свідчить 7-дюймова віртуальна панель приладів із майже круглим козирком і покриття торпедо, колір якого повторює забарвлення оббивки сидінь.

Рівень обладнання Fiat 600 цілком відповідає не лише сучасним трендам, а й вимогам до безпеки, на які останнім часом стали щедрими експерти Euro NCAP. Представлені на презентації автомобілі (зазначено, на момент старту відомо про дві комплектації) обладнані безключовим доступом із датчиком наближення, електроприводом дверцят багажника з сенсором «вільних рук», камерою заднього огляду, бездротовою зарядкою телефону, автоматичним клімат-контролем і мають три запрограмовані режими водіння (Eco, Normal і Sport). У переліку стандартних систем безпеки — адаптивний круїз-контроль, інтелектуальний обмежувач швидкості зі зчитуванням знаків, сканер сліпих зон, автономне аварійне гальмування і виявлення втоми водія.

500, да не тот: Тест-драйв Fiat 500X

Нарешті — про головне: на презентації новий Fiat представили виключно в електричній версії 600е з електродвигуном потужністю 156 к.с. і батареєю ємністю 54 кВт·год — як у згаданих Jeep Avenger, Peugeot e-2008 і низки інших електромобілів, побудованих на платформі CMP. Ця установка розганятиме новинку до 100 км/год за 9 секунд і забезпечуватиме запас ходу в змішаному циклі близько 400 км за циклом WLTP. Втім, під час презентації у Fiat заявили, що в міських умовах 600е зможе долати до 600 кілометрів! Втім, переконатись у цьому можна буде лише наприкінці року: за планом перші «живі» Fiat 600e з’являться у салонах європейських дилерів у жовтні 2023-го.

Новий Fiat Topolino


Менший з двох італійських дебютантів – Fiat Topolino – має завдовжки лише 2,53 метра і 1,4 метра завширшки. Як і його кровні брати Citroën Ami та Opel Rocks-e «Тополіно» (з італійської ця назва перекладається як «Мишеня») є електричним квадріциклом, обладнаним двигуном потужністю 6 кВт (8,2 к.с.) і батарейкою на 5,5 кВт·год. Завдяки невисокій максимальній швидкості (45 км/год) Topolino може проїхати на одному заряді близько 75 кілометрів — і переважна більшість власників навряд чи вимагатиме від нього більшого.

В Hyundai назвали цену самого маленького кроссовера Casper

Адже фішка цього транспортного засобу — не утилітарність, а стиль: попри однакові технічні параметри з родичами італійське «Мишеня» істотно відрізняється від них зовнішнім дизайном. На відміну від Citroën Ami з його подібною до Fiat Multipla «двоповерховою» світлотехнікою, Topolino має вигнутий капотик і круглі фари, немов позичені у вінтажного «Чінквеченто», а металева рампа для кріплення багажу на кормі нагадує про фільми часів кумедного Луї де Фюнеса (хоч той, звісно, був не італійцем, а французом).

Втім, істинного французького коріння Topolino теж не приховати: окрім кузова седан (саме так італійці назвали варіант з дверцятами та жорстким дахом) квадріцикл має версію кабріолет Dolce Vita з полотняним верхом, який можна скрутити «ковбаскою», і швартовими «кінцями», натягнутими поперек порожніх дверних отворів. Попри усі відмінності, у ньому складно не пізнати Citroen Ami Buggy, який, до речі, розкупили протягом кількох годин задовго до старту виробництва.

Усі нові автомобілі Fiat: що є на AUTO.RIA?
Предложение о продаже

Однак Dolce Vita – аж ніяк не економверсія Topolino: вона навіть має власну лінійку фірмових аксесуарів на кшталт дорожньої сумки, USB-вентилятора, динаміка Bluetooth, термоса і чохлів на сидіння (їх, до речі, можна використовувати як пляжні рушники). Та й загалом італійці мають намір виставити на Topolino більший цінник, ніж має Citroen Ami. Протягом презентації пролунала заява про те, що італійська новинка коштуватиме «менш ніж 10 тисяч євро», тим часом як за електричний квадріцикл від «Сітроена» у Європі правлять щонайменше 7990.

Отзывы о Fiat 500

Отлично
25 отзывов
4.3
Общий рейтинг авто
  • Управление
    4.4
  • Надежность
    4.1
  • Комфорт
    4.2
  • Цена
    3.9
  • Дизайн
    4.8

дизайн кузова, динамика, дорожный просвет, качество материалов, качество сборки

коробка передач, стоимость обслуживания, шумоизоляция

Все отзывы о Fiat 500

Подпишитесь на рассылку

Получайте первыми новости в удобном формате

Прокомментируйте первым

Добавить комментарий к статье

Каталог автосервисов Украины

Смотреть все →

Перевірено людьми