debug 0507 header1
debug 0507 header2
AUTO.RIA
Ендуро та електрика беруть гору! Що показали на головному мотошоу року? Назад

Ендуро та електрика беруть гору! Що показали на головному мотошоу року?

Найочікуваніша мотоподія сезону — виставка ЕІСМА-2022 — б’є рекорди відвідуваності. Це й не дивно, адже попереднє падіння числа клієнтів через ковідні обмеження відіграло свою роль. Проте цьогорічне шоу перевершило всі найсміливіші очікування: на виставці було представлено понад 1370 брендів з 45 країн світу. Число ж відвідувачів наблизилось до позначки в 500 000, — а це на 38% більше, ніж було глядачів на торішньому шоу.

Що ми знаємо про виставку EICMA? Це дійсно наймасштабніше шоу двоколісної техніки у світі, що проводиться від 1914 року в Мілані. Цього року виставка пройшла в період з 8 по 13 листопада у виставковому центрі Fiera Milano Rho. Звісно, тут представлені не тільки мотоцикли, а й скутери, велосипеди, засоби захисту, різноманітний тюнінг і аксесуари. Одних лише представників преси цьогоріч зареєструвалося понад 6900!

Нові позашляхові… мотоцикли. Що є на AUTO.RIA?

Словом, обійти стороною таку подію ми не могли, а лиш відклали публікацію через очевидні причини. А поки над містами в’ється димок вихлопу від генераторів, які забезпечують життєдіяльність країни, ми розповімо про нові тренди в мотоіндустрії, та техніку, яка часом взагалі не має системи вихлопу. Очевидно, що EICMA щоразу демонструє новітні течії у світі мотоциклів: цьогоріч одним із найпомітніших напрямків подальшого розвитку індустрії став прогрес двоколісних транспортних засобів на електротязі

Та поки популярність електробайків набирає обертів, світ отримав ще й ковток повітря у вигляді надзвичайно цікавих моделей туристичних мотоциклів. Також став очевидним приріст чисельності китайських брендів, в тому числі й підвищення якості продукції з Піднебесної. Отож, сьогодні ми відібрали для вас найцікавіші та найвагоміші (причому, зовсім не з точки зору маси) моделі мотоциклів, які дебютували на EICMA-2022.

 
VOGE Valico 900 DS

І почнемо ми з довгоочікуваного турендуро від китайського гіганта VOGE. Це повнорозмірний туристичний ендуро Valico 900 DS. Мотоцикл оснащено 2-циліндровим 895-кубовим рядним двигуном на 100 “коней”. Фантастичним виглядає те, що той самий агрегат встановлюють на німецький BMW F 900 XR, а сам двигун для обох брендів виготовляє інша корпорація з Китаю — Loncin


Фотографії китайського красеня з’явилися ще наприкінці вересня і фанатам стало зрозуміло, що VOGE буде напряму конкурувати з “німцями”, тим більше — маючи спільний двигун. Агресивний середньокубатурний ендуро навмисно створили схожим на зразок від BMW, адже саме мотоцикли цього бренду задають норми в класі великих турендуро.

Скільки за нові мотоцикли BMW на AUTO.RIA?
Предложение о продаже

Інша річ, — як такий момент могли прогавити у BMW Motorrad… Хай там як, а усіх цікавлять технічні деталі новинки. Максимальна потужність досягається при 8250 об/хв, крутний момент — 91 Нм при 6250 об/хв. При колісній базі в 1580 мм Valico 900 DS має габарити 2314 x 873 x 1379 мм і споряджену вагу у 220 кг.

Об'єм паливного бака — 20 л. До раніше опублікованої інформації про VOGE DS 900 можна додати, що висота по сідлу знаходиться на одному з найнижчих показників для базових серед подібних турендуро.

 
Honda XL750 Transalp

Представлений того ж дня новий Honda XL750 Transalp, навпаки, розрахований на довготелесих райдерів — у нього стандартна висота по сидінню сягає 850 мм, а занижене можна купити, як додатковий аксесуар. Хоча в плані дизайну китайський VOGE Valico DS 900 має набагато сучасніший та агресивніший зовнішній вигляд, японський мотоцикл втілив відроджені ідеї попередніх поколінь “Трансальпу”.


І, повертаючись до історії створення мотоцикла, згадаємо, що поняття "Transalp" — це цілком реальний франко-італійський термін, що позначає трансальпійський коридор, — вірніше, перевал Route de La Bonnette, розташований в південно-східних Альпах, в нацпарку Меркантур. Це чи не єдиний торговий і військовий шлях з Франції до Італії на початок будівництва гігантських тунелів на кшталт Монблана.

Всі нові мотоцикли Honda на AUTO.RIA
Предложение о продаже
Всі нові мотоцикли Honda на AUTO.RIA
от 311 125 грн до 1 799 900 грн

Зараз Route de La Bonnette — такий самий магніт для байкерів з усієї Європи, як Passo dello Stelvio: нескінченні серпантини, як з італійського, так і з французького боків кордону. І ось це все — це і є Transalp! Втім, не лише історією багата новинка: інженери втілили в розробці найсучасніші технології. Ще б пак, конкуренція в класі романтикою і не пахне.

Королева с автоматом: Тест-драйв Honda CRF1000 Africa Twin

Основний наголос японського виробника одразу для кількох його моделей — абсолютно нова "економна" технологічна платформа 2-циліндрового рядника на 755 “кубів”. Це досить простий у виробництві, відносно дешевий агрегат, який може оснащуватися як традиційною МКПП, так і “автоматом” DCT (як і на Africa Twin). На мотоциклі застосовано повністю цифрове керування двигуном Ride-by-Wire з налаштуванням параметрів системи гальм та трекшн-контролю HSTC, а також інтегрований Wheelie-контроль.

Шасі побудоване на базі легкої сталевої рами, вилки перевернутого типу Showa SFF-CA діаметром 43 мм та амортизатора Showa, з'єднаного з маятником через трапецію Pro-Link. Пікова потужність 91 к.с. досягається при 9500 об/хв, максимальний крутний момент 75 Нм — при 7250 об/хв. Бензобаку об'ємом 16,9 л має вистачити більш ніж на 500 км ходу

 
Suzuki V-Strom 800 DE

Ще один японський бренд у вказаній вище категорії представила марка Suzuki: V-Strom 800 DE. Класична платформа з 650-кубовим V-Twin пішла у минуле. Ймовірно, останнє покоління з V-подібним 1050-кубовим двигуном — V-Strom 1050 DE — було показане публіці на кельнському мотосалоні INTERMOT в жовтні цього року. А для італійців припасли нову середньокубатурну серію


Про те, що 650 кубовий агрегат стане історичним раритетом, стало ясно відразу після появи шпигунських знімків "маленького" V-Strom. Не минуло й місяця, як Suzuki V-Strom 800 DE з'явився офіційно на EICMA-2022. Тут стали відомі й технічні параметри нового рядного 2-циліндрового мотора, який стане базовою платформою для цілої серії мотоциклів. Поки що їх, до слова, два — це нейкед GSX-8S і турендуро V-Strom 800 DE.

Тест-драйв Suzuki V-Strom 250: Приключение на свои деньги

Спеціалісти сходяться на думці, що Suzuki варто було сильніше рознести дві платформи — «800» та «1050», щоб відчувалася різниця у продуктивності: V-Twin 1050 видає 107 к.с. А новий двигун на 776 куб. з 270-градусним колінвалом дозволяє розвивати потужність 82 к.с. при 8500 об/хв і видавати крутний момент 78 Нм при 6800 об./хв. Suzuki пішли трохи іншим шляхом, ніж зробила Honda при створенні 755-кубової рядної «двійки»: їхній мотор не такий потужний на піку, але видає більше крутного моменту.

Вийшли в цілому рівноцінні мотоцикли: Suzuki також оснащений повністю електронним дроселем Ride-by-wire, 3-рівневою системою трекшн-контролю, який до того ж може бути вимкнений повністю, а також трьома режимами роботи двигуна. Цифрова панель приладів оформлена у вигляді 5" TFT-екрана. Також слід зазначити, що V-Strom 800 DE отримав цікавіший, сучасніший дизайн, ніж V-Strom 1050, довгохідну підвіску Showa та кліренс 220 мм. Він також має можливість повного вимкнення ABS і трекшн-контроля G Mode для їзди бездоріжжям.

 
Kawasaki Z BEV

Та все ж тема з ДВЗ не була основною на ЕІСМА-2022, хоча представлені новинки неодмінно стануть бестселерами, — принаймні у найближчі роки. Однак паралельно з ними розвиватимуться й інші технології. Так, Kawasaki запускає в серію електро- та гібридний мотоцикл зі стартом продажів вже у 2023-24. Про це власною персоною проголосив президент Kawasaki Motors Corporation Хіросі Іто. 


Електромотоцикл надійде у продаж уже 2023 року, гібрид — 2024 року. Kawasaki Z BEV (електрична версія) передбачається як заміна мотоциклам із ДВС об'ємом 125-250 куб.см. За попередніми даними, електроустановка забезпечуватиме потужність близько 14,8 к.с. або 11 кВт та матиме тяговий АКБ ємністю 3 кВт-год.

Нові дорожні мотоцикли з двигуном до 400 «кубів». Що є на AUTO.RIA?

Гібридний Kawasaki HEV складається з двох силових установок — класичного ДВС невеликої потужності (імовірно, побудованого на базі 2-циліндрового рядного ZX400 з об'ємом 399 куб.см) та електродвигуна, які об'єднуються через нову напівавтоматичну трансмісію. Це лише частина інформації про поточні новинки, але те, що вони підуть в серію, сумніву більше не викликає.

Мало, але вдало. Чим був цікавий перший «післяковідний» мотосалон Intermot?

Також у розробці у Kawasaki знаходиться прототип із водневим двигуном, який Іто-сан назвав «Noslisu». У базі цього мотоцикла — шасі й дизайн Ninja H2. Водневий мотоцикл буде оснащений системою прямого впорскування, джерелом енергії буде стиснене газоподібне водневе паливо. Але про початок продажів поки що говорити зарано через повну відсутність заправної інфраструктури.

Президент Kawasaki заявив, що на створення умов для використання таких мотоциклів може піти від 3 до 5 років, тоді компанія представить публіці якісь реальні плани серійного виробництва. Також у презентації Kawasaki чітко прозвучала ідея про плани збереження ДВЗ у виробничій лінійці на необмежений час, але з переведенням цих двигунів на екологічно чисте пальне з високим, або й взагалі стовідсотковим вмістом неорганічної основи. Що ж, в команді “зелених” немарно їли рис останніми роками. 

 
Davinci DC100

На ЕІСМА-2022 була представлена ще одна цікава “зелена” новинка з італійським іменем, але зовсім не італійським походженням. Davinci Motor офіційно виходить на ринок ЄС із запуском електричного мотоцикла DC100. Китайський виробник високопродуктивних роботизованих електричних мотоциклів невпинно зростає, і тепер оприлюднив плани виходу на ринок ЄС із моделлю DC100

Характеристики байка дійсно вражають, а наміри завоювати прихильність європейської аудиторії звучать скромно, адже при озвученій вартості у 26 300 євро покупець отримує мотоцикл з футуристичним спортивним дизайном і надзвичайно привабливими технічними характеристиками.

Мотоцикли для душі вартістю до 235 тисяч грн. Що є на AUTO.RIA?

Дивіться самі: прискорення до 100 км/год триває 3,0 секунди, а максимальну швидкість обмежили на позначці у 200 км/год. Піковий крутний момент складає 850 Нм, а потужність — 100 кВт (135 к.с.), при цьому виробник запевняє, що мотоцикл проїжджатиме 400 км без підзарядки!

Минулого літа тестовий продаж Davinci DC100 вже почали на внутрішньому ринку КНР, а серійне виробництво почалося на заводі в Цзибо у серпні 2022-го. Китайці наголошують на розвитку технологій безпеки на базі електронних систем мотоцикла. Все управління байком базується навколо використання смартфона: за допомогою завантаженого додатка користувач може ознайомитись з усіма функціями електричного мотоцикла.


Також через додаток можна дізнатися про місцезнаходження та технічний стан байка. Особливу увагу розробники приділили зручності користування навігацією, — знову ж таки, з міркувань безпеки. На Davinci DC100 застосовано безпечну систему контролю руху заднім ходом зі швидкістю 5 або 7 км/год. Також на байку реалізовано систему допомоги підйому вгору або спуску схилом. Напевно, нова ера мобільності таки настала!

 
Aprilia ELECTRICa Project

Технології електрифікації в жодному разі не “забуксували” і на теренах Європи. Представники найпопулярнішої корпорації в Європі Piaggio Group, до якої входять такі бренди як Vespa, Piaggio, Moto Gucci та інші, продемонстрував цілу низку новинок на ЕІСМА-2022. Ми зупинимо увагу саме на моделі Aprilia ELECTRICa Project.


Адже саме нею італійці представили бачення майбутнього усього концерну, зокрема наймолодшої аудиторії власних прихильників. Проєкт ELECTRICa — це нова концепція: легкий мотоцикл з нульовими викидами, який повинен не тільки задовольнити потреби вибагливих споживачів, а й гарно пристосуватися до будь-якого середовища використання. 

Серед технічних подробиць відомо лише те, що електродвигун розташований у центральній зоні та живить ланцюгову головну передачу. Також на мотоциклі застосована система безключового доступу та, звісно, прилади з РК-дисплеєм. До слова про корпорацію буде згадати, що найбільше новинок на ЕІСМА очікувано показали саме місцеві виробники (зі складу Piaggio Group), які за минулий рік продали понад 410 000 двоколісних — і, як бачимо, добре підготувалися до принципових змін у мотогалузі.

 
Brixton Storr 500

Наостанок переліку цікавинок ми притримали ще одного представника європейського мотобізнесу: Brixton Storr 500. Brixton — сучасний австрійський бренд, вперше представлений на виставці ЕІСМА лише 2015-го року. Назва походить від одного з районів Лондону, а виробництво налагоджене на спільному підприємстві у КНР. Загалом бренд спеціалізується на відносно доступних моделях мотоциклів.


І хоч з історією і генофондом компанії можна заплутатись, варто знати, що молодий європейський виробник лише за кілька років свого існування представив цілу низку моделей з двигунами об’ємом від 125 до 1222 куб.см. Здебільшого це міські мотоцикли, виконані в ретро-дизайні. Але Storr 500, побудований на технічній базі моделі Crossfire 500, вирізняється на тлі поточної модельної лінійки.

Тест-драйв Yamaha Tenere XTZ700: Зачет автоматом

Технічні дані наразі не розголошуються: на нашу думку, 500-кубовий двигун від “Кросфайра” — рішення тимчасове, враховуючи габарити й потенційну у вагу мотоцикла та сферу його застосування. Потужність двигуна у Crossfire 500 наразі складає 48 к.с. та 43 Нм крутного моменту. 

Бренд демонструє намір компанії вийти на ринок позашляхової техніки. До слова, слоган Brixton так і звучить: “Будь-який напрямок, якщо він ваш”. І на нашу думку, Storr 500 — найцікавіший представник цілої когорти повнорозмірних туристичних ендуро мотоциклів, представлених цьогоріч на шоу ЕІСМА-2022. Принаймні в плані дизайну. 

Всі нові мотоцикли на AUTO.RIA
Предложение о продаже
Всі нові мотоцикли на AUTO.RIA
от 14 708 грн до 801 586 грн

Оскільки виставка проходить у серці Італії, місцеві виробники не підвели в плані новинок. Про одну з таких, Ducati Diavel V4, ми розповідали напередодні EICMA-2022. Тепер стало зрозумілим, чому італійці так завчасно показали новинку, адже саме Diavel V4 офіційно став найгарнішим мотоциклом EICMA-2022. А поки світ не стоїть на місці, ми з вами з нетерпінням чекаємо: що ж буде далі?

Подпишитесь на рассылку

Получайте первыми новости в удобном формате

Прокомментируйте первым

Добавить комментарий к статье

Каталог автосервисов Украины

Смотреть все →

Перевірено людьми