debug 0507 header1
debug 0507 header2
AUTO.RIA
Флагманом Volvo став новий електричний кросовер EX90 Назад

Флагманом Volvo став новий електричний кросовер EX90

Шведський бренд потроху відмовляється від двигунів внутрішнього згоряння.

Останнім часом складалось враження, що компанія Volvo не надто опікується оновленням і розвитком свого модельного ряду. Актуальне покоління XC90 було представлене ще у 2015 році, та за сучасними мірками вже мало б змінити генерацію. Схожу ситуацію переживають універсали та седан 90-ї серії.

10 найпопулярніших у світі нових авто бізнес-класу

Але, такий перебіг подій має одну об'єктивну причину. Зараз компанія сконцентрована на електрифікації усіх своїх авто і вже має певні успіхи. Кросовер XC40 Recharge добре знайомий українцям, а незабаром компанію йому складе ще й великий EX90, який одразу ж стане флагманом бренду.

Варто зазначити, що при розробці нового кросовера шведам не довелось стрибати вище своєї голови: усе необхідне вони вже мали. Наприклад, у новинці використовується масштабована платформа SEA1 з електромоторами на передній і задній осі та акумуляторною батареєю на 107 кВт•год. Таку ж схему вже можна побачити на поки непредставленому в Україні Polestar 3, хоч за габаритами новинка й залишилась близькою до кросовера XC90 (втім, EX таки довший на 8,4 сантиметра).

Тест-драйв Volvo XC90

Візуально може здатись, що у Volvo просто істотно освіжили уже відому модель, однак спільних деталей у них взагалі немає. Якщо порівнювати EX90 з XC90, то останній, попри всю свою преміальність, починає здаватись безнадійно застарілим. Наприклад, в мультимедійній системі новинки використані рішення від відомої у широких колах Snapdragon, а за візуалізацію в ній відповідає "двигун" Unreal Engine, на основі якого була розроблена сила силенна комп'ютерних ігор. Так що підтримкою бездротового Apple CarPlay та мереж п'ятого покоління тут навряд чи когось здивуєш.

Що ж до систем безпеки, то тут Volvo традиційно тримає марку. На новому EX90 можна знайти все краще, що зараз в принципі може запропонувати ринок. Наприклад, вже у базовому виконанні на нове авто встановлені вісім камер, 16 ультразвукових датчиків, 5 радарів та сучасний лідар Luminar. Обробка інформації з усіх цих датчиків проходить на “залізі” nVidia Orin, хоч програмну частину комплексу шведи розробляли самостійно.

Що вибрати? Порівнюємо кросовери Volvo XC60 та DS 7 Crossback

Завдяки усьому цьому обладнанню електроніка автомобіля навіть глупої ночі зможе виявити фігуру людини на відстані до 250 метрів, а на дистанціях близько 100 метрів здатен "бачити" невеликі перешкоди на дорозі на кшталт гілки або шини, що потрапила на проїзну частину.

У салоні автомобіля також встановлено декілька камер та інфрачервоний сенсор. Завдяки цьому обладнанню автомобіль постійно слідкує за станом водія, його рівнем концентрації, втомленістю тощо. Якщо електроніка виявить якісь відхилення від типового сценарію, вона почне видавати сигнали попередження. У тому випадку, якщо водій їх буде ігнорувати, автомобіль сам зупиниться і викличе екстрені служби до місця своєї стоянки.

Тест-драйв Volvo XC60 T6 Recharge. Медленно заряжает, быстро едет

Для новинки підготували два типи силових установок. Базовий кросовер видаватиме 408 кінських сил та 770 Нм крутного моменту. Цього вистачить, щоб розганятись до 100 км/год за 5,9 секунди, а при спокійній їзді акумулятор дасть живлення приблизно на 600 кілометрів подорожі. У топовому виконанні Performance віддача установки збільшена до 517 сил та 910 Нм “моменту”, а динаміку розгону вдалось покращити до 4,9 секунди. При цьому, запас ходу на потужнішій модифікації лише на 10 км менший.

Найцікавішою — і дуже актуальною — фішкою кросовера можна назвати підтримку двонаправленої передачі електроенергії. Іншими словами, це авто може не тільки споживати електрику з мережі та передавати її на колеса, а й видавати накопичений заряд назовні — іншим споживачам. Наприклад, від EX90 можна зарядити інший електрокар, або навіть використати авто як джерело резервного живлення для власного будинку!

Усі нові Volvo на AUTO.RIA
Предложение о продаже
Усі нові Volvo на AUTO.RIA
от 1 374 155 грн до 3 833 452 грн

Виробництвом нового паркетника опікуватимуться китайські заводи компанії Geely, а перші серійні авто мають зійти з конвеєра восени 2023 року. При цьому в компанії вже відкрили замовлення для деяких ринків... однак не поспішають озвучувати ціну кросовера. Найвідвертішими виявились в американському представництві бренду: там обіцяють, що кросовер в хорошій комплектації обійдеться американським клієнтам приблизно у 80 000 доларів. Нам так не буде?

Отзывы о Volvo XC90

105 место
Отлично
239 отзывов
4.5
105 место
Общий рейтинг авто
  • Управление
    4.3
  • Надежность
    4.5
  • Комфорт
    4.6
  • Цена
    4.1
  • Дизайн
    4.6

дизайн кузова, динамика, дорожный просвет, качество материалов, качество сборки

стоимость обслуживания

Все отзывы о Volvo XC90

Подпишитесь на рассылку

Получайте первыми новости в удобном формате

Прокомментируйте первым

Добавить комментарий к статье

Каталог автосервисов Украины

Смотреть все →

Перевірено людьми