debug 0507 header1
debug 0507 header2
AUTO.RIA
Що вибрати? Порівнюємо кросовери Toyota C-HR та Honda HR-V Назад

Що вибрати? Порівнюємо кросовери Toyota C-HR та Honda HR-V

Які нові автомобілі регулярно обирають для порівняння відвідувачі AUTO.RIA?

Протистояння нинішніх опонентів триває лише вісім років, тим часом як боротьба між “старшими” представниками цих брендів (йдеться, звісно, про RAV4 і CR-V) не припиняється протягом трьох десятиліть, а значить кожна дуель – серйозна. Та сьогодні йтиметься саме про компактні кросовери класу “К1”, більше знайомого широкій автомобільній спільноті як B-SUV.

Найпопулярніші нові авто в Україні. Що краще купували у квітні?

Представник саме цього класу є абсолютним лідером продажу нових авто в Україні (це вже про Renault Duster), та й решта конкурентів має сильні позиції, а відтак саме час пошукати переваги на боці “наших” дуелянтів. Отже, запрошуємо на ринг Toyota C-HR другого покоління та Honda HR-V вже третьої генерації.

Вибір цей обумовлений відносною новизною Honda HR-V на нашому ринку: хоча модель була представлена ще у 2021-му році, в Україні вона не встигла намуляти око. Конкурент – Toyota C-HR – був представлений світові минулоріч, а в салонах українських дилерів продається від початку 2024-го.

Що вибрати? Порівнюємо кросовери Geely Coolray та Changan CS35 Plus

Ще одна причина вибору – дорожні випробування обох автомобілів, які журналісти AUTO.RIA мають намір провести зовсім скоро. Після того ми матимемо усі підстави ділитися враженнями про експлуатацію, та спочатку не завадить розібратися в характеристиках, комплектаціях і цінах.

Габарити: Toyota довша, у Honda більший кліренс

Цікава деталь: згадані щойно CR-V та RAV4, які змагаються поміж собою майже 30 років, на початку своєї історії були значно меншими — майже такими, як наші герої зараз! Наприклад, “перший” RAV4 зразка 1994 року мав завдовжки 3720-4160 мм (у трьох- та п’ятидверному кузові), тим часом як довжина теперішнього Toyota C-HR другої генерації становить 4362 мм.


Це чимало, та варто зауважити, що після випробування автомобіля першого покоління ми мали зауваження до простору на задньому ряду сидінь. Чи спромоглися японці на якісну роботу над помилками — дізнаємось під час тест-драйва нового C-HR. У конкурента ж – Honda HR-V – цей показник дещо скромніший і складає 4340 мм. Натомість місця на гальорці випробуваний нами свого часу кросовер попередньої генерації мав досхочу. Поточний стан справ зможемо засвідчити, знову ж таки, лише після особистого знайомства з новинкою. 

Рейтинг нових дизельних авто. Що купували в Україні у березні?

Завширшки знову переважає “Тойота” з показником 1832 мм, — як в автомобілів класом вище, а “Хонда” декларує 1790 мм ширини. Натомість висота більша саме у “Хонди” – 1582 мм, тим часом як у ТТХ Toyota C-HR вказані 1558 мм. І якраз висота даху та власне посадки пасажирів найістотніше впливає на запас місця для їхніх колін!

Новий кросовер MINI Aceman дебютував і планує старт в Україні

Відмінності за розміром колісної бази в обох автомобілів зовсім незначні: 2640 мм між осями у “Тойоти” проти 2610 мм у “Хонди”. Майже ідентичні й багажні відсіки опонентів: залежно від типу приводу Toyota C-HR може запропонувати під п’ятими дверима від 290 до 305 літрів корисного об’єму.


У Honda HR-V цей показник становить 304 літри. Найвідчутніша ж розбіжність між автомобілями в плані габаритів, про яку варто згадати, – розмір дорожнього просвіту, який у “Хонди” становить солідні 188 мм, тим часом як “Тойота” за цим показником дещо програє і змушує водія бути обачнішим із заявленими 154 мм кліренсу.

Основні габарити Toyota C-HR Honda HR-V
Довжина/ширина/висота, мм 4362 / 1832 / 1558 4340 / 1790 / 1582
Колісна база, мм 2640 2610
Дорожній просвіт, мм 154 188
Об'єм багажника, л 290 / 305 304

Двигуни: у C-HR – два, у HR-V – один, всі гібриди

Обидва автомобілі мають чудові показники продажів не тільки в Японії, Китаї та Сполучених Штатах: істотна частка продажів припадає на країни Європи, де без наявності під капотом екологічної установки годі й виставляти машину в автосалоні. Звісно ж, виробники до цього поставились відповідально і пропонують на європейському ринку виключно гібридні модифікації.


Почнемо з Honda HR-V, – за правом представленого на нашому ринку раніше за суперника. Силова установка у “Хонди” лиш одна, але доволі цікава. Тягу на колеса постачає 131-сильний електромотор, тим часом як основним завданням 1,5-літрового бензинового двигуна, спареного з потужним генератором, є заряджання акумуляторів.

«Вийшли в плюс» лише гібриди. Хто продав більше нових авто у квітні?

Бензиновий агрегат працює по циклу Аткінсона і має скромну потужність у 106 к.с. ”На папері” це забезпечує 10,7 секунди в розгоні до 100 км/год та доволі скромні (а як інакше у “гібрида”?) показники споживання пального: 3,1-4,8 л/100 км. Привод може бути тільки переднім, трансмісія – гібридний варіатор e-CVT.

Автомобіль тижня: Honda Civic e:HEV

У Toyota C-HR ситуація з двигунами й трансмісіями дещо цікавіша: принаймні тут є вибір, хоча і йдеться виключно про “гібриди”. Найпростіший варіант – 1,8-літрова установка загальною потужністю 140 к.с.: з нею “Тойоті” знадобиться 9,9 секунди на розгін до 100 км/год, а споживання пального становитиме 3,8-4,2 л/100 км.


Такі автомобілі можуть бути тільки передньоприводними. А якщо кортить неодмінно мати колісну формулу 4х4 – є варіант з 2,0-літровим двигуном потужністю 197 “коней”. Залежно від типу приводу – на передні чи одразу на усі колеса – розгін триватиме 7,9-8,1 с до “сотні”, а споживання пального має вкладатися у межі 3,5-4,7 л/100 км. Втім, зауважимо, що привод на всі колеса тут реалізований за формулою AWD-i з 40-сильним електромотором на задній осі. “Сяде” батарея – “сядуть” усі!

Силові агрегати Toyota C-HR Honda HR-V
Робочий об'єм, л/тип пального 1,8 / 2,0; бензин, гібрид 1,5; бензин, гібрид
Потужність, к.с. 140 / 197 131
Розгін 0-100 км/год, с 9,9 / 7,9-8,1 10,7
Витрата пального, л/100 км 3,8-4,2 / 3,5-4,7 3,1-4,8
Коробка передач/система приводу e-CVT; передній / повний e-CVT / передній

Комплектації та ціни: у HR-V – три, для C-HR одразу п’ять

Рівні оснащення, зорієнтовані на побажання європейців, та безальтернативно гібридні силові установки зіграли головну роль у ціноутворенні. Та хоч у плані вартості наші герої навряд чи потішать потенційних покупців, вони намагаються компенсувати високі цінники не лише “вау-ефектом” від зовнішності, а й чималим переліком встановленого обладнання.


Почнемо з трохи дешевшого Honda HR-V: кросовер пропонують у трьох комплектаціях. Стартова Elegance за 1 385 900 грн оснащена повним пакетом систем безпеки, утриманням у смузі, системою запобігання з’їзду з дороги, розпізнаванням дорожніх знаків, безключовим доступом, функцією уникнення зіткнень під час руху заднім ходом.

Тест-драйв Toyota C-HR

І це, звісно, не все: також на борту присутні безключовий запуск двигуна, вибір режимів руху, системи допомоги на схилі та підйомі, підкермові пелюстки інтенсивності рекуперативного гальмування, однозонний клімат-контроль, адаптивний круїз-контроль, камера заднього огляду, передні та задні паркувальні датчики, автомат дощу та світла, підігрів передніх сидінь, технологія складання задніх сидінь "Magic Seats", Apple CarPlay (бездротовий) / Android Auto, світлодіодна оптика та легкосплавні колеса на 18 дюймів.

Покращена версія Advance додатково запропонує моніторинг сліпих зон, систему допомоги при виїзді з парковки заднім ходом, комбіноване шкірою оздоблення салону, додатковий декор елементів інтер’єру та кузова, підігрів керма, двозонний “клімат”, підігрів зони спокою склоочисників, електропривод дверей багажного відсіку, додаткові динаміки аудіосистеми та порти зарядки USB, а на додачу ще й світлодіодні протитуманні фари. За цей набір дилери просять вже 1 482 900 грн.

Тест-драйв Honda HR-V Sport. Второе дыхание

Якщо й цього буде замало, є можливість потішити себе додатковою преміальною музикою з дев’ятьма динаміками та сабвуфером, ще кращим декором салону, індукційною зарядкою та ексклюзивним стайлінг-пакетом у версії Style за 1 574 900 грн

Ситуація з Toyota C-HR дещо заплутаніша, але ми спробуємо у ній розібратися. Моноприводне авто з гібридом на 1,8 л коштує щонайменше 1 376 400 грн у комплектації Live. Вона передбачає задній спойлер, 17-дюймові колеса, рефлекторні LED-фари, сенсори освітлення та дощу, омивачі фар, обігрів скла у зоні спокою щіток, текстильний салон, адаптивний круїз-контроль, вибір режимів руху, безключовий доступ, камеру заднього огляду, передні та задні паркувальні датчики, підігрів керма та передніх сидінь, двозонний “клімат”, бездротові Apple CarPlay / Android Auto, повний комплекс систем активної безпеки Toyota Safety Sense, моніторинг сліпих зон та асистент безпечного виходу з авто.

Новий Renault Captur не впізнати! Що вже про нього відомо?

Наступний варіант – Active (1 461 500 грн за кросовер з 1,8-літровим двигуном або 1 539 200 грн за 2,0-літрову версію на передньому приводі), має відмінності в оздобленні салону та інші елементи декору кузова, 18-дюймові колісні диски, акустичне вітрове скло, фонове освітлення салону, м’які панелі карт, бездротову зарядку. Середньою є комплектація Lounge (1 548 450 грн або 1 626 150 грн залежно від вибору двигуна): її покупці отримають додаткові зміни стайлінгу, дах чорного кольору та прожекторні LED-фари.

На додачу запропонують акустичне скло у вікнах передніх дверцят, комбіноване оздоблення сидінь “веганською шкірою”, фонову ілюмінацію салону, електропривод дверей багажника, спортивні передні сидіння (крісло водія — з електричним налаштуванням), а також іонізатор повітря

Автомобіль тижня: Renault Duster

У наступному рівні оснащення Premium (і вищих) будуть доступні лише 2,0-літрові двигуни з системою моно- або повного приводу вартістю 1 742 700 грн та 1 864 800 грн відповідно. Преміальне оснащення передбачає матричні фари з автоматом антизасліплення водіїв зустрічних авто, салон з натуральної шкіри з перфорацією, систему камер панорамного огляду з автоматичним паркувальним помічником, звукове попередження пішоходів про наближення автомобіля. 


Нарешті, доплативши ще трохи можна придбати Toyota C-HR у найдорожчій версії GR Sport за 1 873 310 грн. Такий кросовер матиме 2,0-літрову силову установку та систему повного приводу, оздоблення салону “веганською шкірою”, шильдики GR Sport в салоні й на кузові, а також кілька додаткових елементів стайлінгу зовні.

Вартість Toyota C-HR Honda HR-V
Комплектації Live, Active, Lounge, Premium, GR Sport Elegance / Advance / Style
Ціни, грн 1 376 400 – 1 873 310 1 327 900 – 1 493 900

Toyota C-HR проти Honda HR-V: що у підсумку?

Наведені нами щойно параметри — динамічні характеристики, показники паливної економічності, зручні габарити автомобілів і притаманний їм високий рівень оснащення – доволі істотні аргументи на користь придбання. З іншого боку, без перебільшення високі цінники як для автомобілів класу B-SUV вносять значні корективи у звіти про рівень продажів.

Скільки за новий Toyota C-HR на AUTO.RIA?
Предложение о продаже
Скільки за новий Toyota C-HR на AUTO.RIA?
от 1 311 012 грн до 1 822 680 грн

Навряд чи висока технологічність та новизна розробок суперників будуть вирішальними для українських автомобілістів. Однак перелічені фактори принаймні підкреслюють, що йдеться про якісний товар. І хоч концептуально герої цього порівняння доволі близькі, серед переваг кожного з них варто виділити пристойний кліренс, місткий салон з трансформацією та цікавішу силову установку Honda HR-V

В наявності! Новий Honda HR-V на AUTO.RIA
Предложение о продаже
В наявності! Новий Honda HR-V на AUTO.RIA
от 1 299 900 грн до 1 574 900 грн

Тим часом Toyota C-HR пропонує вибір типу приводу і тішить більшим розмаїттям комплектацій, але у “топі” коштує набагато більше за “Хонду”, яка вже на старті пропонує кращий рівень оснащення — і, що важливо, нижчу вхідну ціну. До того ж обидва автомобілі – представники легендарних брендів, які мають неабияку репутацію і посідають високі місця у рейтингах надійності. Цей факт досі високо цінують українські автомобілісти.

Подпишитесь на рассылку

Получайте первыми новости в удобном формате

Другие материалы журналов

Каталог автосервисов Украины

Смотреть все →

Перевірено людьми