debug 0507 header1
debug 0507 header2
AUTO.RIA
Що робити, якщо електромобіль «не відпускає» зарядний кабель? Назад

Що робити, якщо електромобіль «не відпускає» зарядний кабель?

Як на різних «електричках» звільнити порт зарядки та чому роз'єм взагалі може бути заблокований? Розбираємось на прикладі популярних моделей.

Серед ентузіастів дуже поширена думка, що електромобілі в цілому легше обслуговувати, але й вони мають власні особливості. По-перше, процедура їхнього заряджання довша та складніша, ніж заправка звичайного авто. Але час від часу трапляються й інші технічні нюанси. Наприклад, на нашій пам'яті декілька разів траплялась ситуація, коли після зарядки автомобіль «відмовлявся» розблокувати роз'єм високовольтного кабелю станції, тож машина буквально залишалась прив'язаною до неї. То що ж потрібно вчинити, потрапивши в подібну історію?

Hyundai оголошує масовий відклик електромобілів на домашньому ринку. Що далі?

Така ситуація значно поширеніша, ніж може ждатись. Саме тому всі великі виробники передбачили у своїх моделях механізми аварійного вивільнення зарядного кабелю. Точну процедуру розблокування стопорного штифта можна знайти в інструкції з експлуатації вашого авто, тож перед тим, як вдаватись до будь-яких маніпуляцій з власним авто, ми наполегливо радимо ознайомитись з нею та чітко слідкувати усім пунктам, що описані там, щоб запобігти пошкодженню машини або ураженню струмом.

Кросовер ID.4 став потужнішим і збільшив запас ходу. Але є нюанс

Цікаво, що у більшості випадків алгоритм розблокування кабелю механічним шляхом не надто відрізняється у різних виробників: майже завжди це робиться за допомогою спеціального троса, закріпленого неподалік порту зарядки. Основна відмінність переважно у місті його розташування, тому ми вирішили розглянути процедуру на прикладі декількох популярних у нас моделей.

Інструкція Volkswagen про те, як відімкнути електромобіль від зарядки.


Наприклад, дуже поширений в наших краях ID.4 має порт заряджання на задньому крилі, тому аварійну чеку тут потрібно шукати в багажному відділенні за обшивкою. Сама вона прикрита карпетом, який можна прибрати, повернувши спеціальну засувку. В цілому ж на решті електромобілів концерну Volkswagen використовується схожий алгоритм дій, але відрізняється місце встановлення запобіжної «чеки». Якщо в ID це багажний відсік, то на електричних Audi це зазвичай  крило під «капотом» або ніша за дверима. Також на деяких авто можуть встановлені одразу два троси: один для вивільнення шнура зарядки, інший — для аварійного відкриття лючка.

Автомобіль тижня: KIA EV6

У більшості електричних моделей Tesla та Hyundai також використовується схожий алгоритм, як і на електричних KIA EV6, які нещодавно представили в нашій країні, але у Niro EV та Kona Electric люк порту зарядки знаходиться на “фальшрадіаторній” решітці, тому там трос аварійного розблокування стопорного штифта варто шукати спереду під капотом, одразу за “телевізором”.

Хендай Кона

Розміщення аварійного троса на Kona Electric. «Чека»має вигляд червоної кнопки, яку треба потягнути вгору.


З електричними Mercedes-Benz все значно складніше. На деяких моделях пункт про аварійне розблокування зарядного кабелю в "мануалі" просто відсутній, а на інших — наприклад, на бусі EQV, — процедура нічим не відрізняється від наведених вище. На решті ж моделей, як, наприклад на плагін-гібридному C-класі четвертої генерації, щоб дістатись до аварійного троса, доведеться дістати викрутку і зняти накладку на правому ліхтарі. За великим рахунком, нічого складного, але якщо вам щось незрозуміло, або ви не можете знайти інструкцію, — краще звернутись до служби підтримки бренду.

Час придивитись до електромобіля?
Предложение о продаже

Також важливо пам'ятати, що механізм екстреного розблокування не випадково називається екстреним і використовувати його варто лише у крайньому разі, коли всі інші варіанти не допомогли. Зазвичай автомобіль може не відпускати зарядний пристрій не лише через банальне засмічення "язичка" фіксатора, а й через те, що виявляє напругу на його контактах. А в такому разі екстренне відключення "силоміць" може бути небезпечним як для власника авто, так і для самого електромобіля.

Подпишитесь на рассылку

Получайте первыми новости в удобном формате

Прокомментируйте первым

Добавить комментарий к статье

Каталог автосервисов Украины

Смотреть все →

Перевірено людьми