debug 0507 header1
debug 0507 header2
AUTO.RIA
Що це за двигун? Плюси та мінуси бензинового 1ZR-FAE на нових Toyota Corolla Назад

Що це за двигун? Плюси та мінуси бензинового 1ZR-FAE на нових Toyota Corolla

Характеристики, специфіка, ресурс: що відомо про силову установку популярної моделі С-класу від Toyota?

Після переходу нової Corolla на платформу TNGA у багатьох поціновувачів моделі почали виникати питання з приводу надійності новинки. На папері справді виглядало так, що седан у кузові E210 став набагато складнішим за попередника. У нього з'явилася багатоважільна підвіска та чимало складних електронних систем. А що сталося з базовим мотором?

Характеристики мотора 1.6 1ZR-FAE

Хороша новина для всіх, хто з побоюванням ставиться до нововведень платформи TNGA полягає в тому, що базовим агрегатом на новій «Короллі» залишився атмосферник 1ZR-FAE. По суті це модернізована версія мотору, який встановлювався ще на першому поколінні Auris і Corolla E150. Звісно, за ці роки двигун трохи змінився, але здебільшого це пішло йому на користь.

Основні характеристики Toyota Corolla 1.6 6MT FWD Toyota Corolla 1.6 CVT FWD
Робочий об'єм, см3 1598 1598
Кількість циліндрів 4 4
Тип пального бензин А-95 бензин А-95
Паливна система розподілене впорскування MPI розподілене впорскування MPI
Потужність, к.с. 132 132
Крутний момент, Нм 159 159
Розгін до 100 км/год, сек 9,7 10,2
Максимальна швидкість 200 190

На нашому ринку 4-циліндровий агрегат представлений в одному найпотужнішому виконанні. На піку своїх можливостей атмосферник може розвивати 132 кінські сили та 159 Н•м крутного моменту. Залежно від коробки передач седан з таким двигуном може розганятися до 100 км/год за 9,7-10,2 секунди, а його максимальна швидкість становить від 190 до 200 км/год. При цьому витрата пального в комбінованому циклі заявлена в діапазоні 6,2-6,4 л/100 км.

Конструкція та особливості двигуна 1ZR-FAE

За конструкцією 1ZR-FAE мало відрізняється від більшості двигунів свого часу. Блок циліндрів тут відлитий з алюмінію, в який встановлені тонкостінні чавунні гільзи, накриті «головою», теж виготовленою з алюмінію. На обох розподільних валах тут встановлені фазообертачі Dual VVTi, а у приводі ГРМ використаний однорядний ланцюг.

Двигун Тойота

Як можна зрозуміти за індексом, цей двигун є аналогом простішого 1ZR-FE. Головна відмінність між цими агрегатами зводиться до наявності у новому варіанті системи Valvematic, яка дозволяє змінювати висоту підйому клапанів і цим коригує наповнення і продування циліндрів. Як результат, мотори з цією системою споживають менше палива та не такі вимогливі до якості бензину. Втім, це аж ніяк не означає, що в бак можна лити будь-який сурогат.

Типові несправності 1ZR-FAE та шляхи їх уникнення

Родину агрегатів 1ZR було представлено ще у 2007 році, тому статистики щодо їхніх вразливостей на цей час зібралося чимало. Втім, варто відзначити, що японці постійно працюють над удосконаленням агрегату, тому на новіші версії двигуна скаржаться значно менше. Хай там як, тут усе одно є на що звернути увагу.

Toyota «передумала»? Компания пересмотрела свое отношение к электромобилям

Почнемо, мабуть, із найочевиднішого слабкого місця – тоненького однорядного ланцюга. Хоч він і не приносить таких неприємностей, як на деяких німецьких агрегатах, та власнику все одно варто бути готовим, що ближче до 100 тисяч ГРМ почне нагадувати про себе підвищеним шумом роботи, а приблизно на 150-170 тисячах доведеться витратитися на його обслуговування. Зазначимо, що після демонтажу бічної плити не зайвим буде оглянути стан фазорегуляторів. Їхня роботоздатність істотно залежить від якості мастила, тому на оливі краще не економити.

Двигун Тойота

Крім цього в мережі є чимало скарг на те, що двигуни серії 1ZR схильні до підвищеного споживання масла. Особливо гостро ця особливість відчувалася на ранніх версіях мотора, і хоч після невеликої модернізації масляний апетит трохи зменшився, проблема не зникла повністю. Втім, часом власники 1ZR стверджують, що змогли зменшити або й повністю подолати «мастиложер» за допомогою підбору в'язкості чи марки оливи.

Економність Toyota Corolla 1.6 6MT FWD Toyota Corolla 1.6 CVT FWD
Витрата пального: 
місто, л/100 км
8,4 8,0
Витрата пального: 
змішана, л/100 км
6,4 6,2
Витрата пального: 
шосе, л/100 км
5,2 5,1

Також серед більш-менш поширених клопотів можна відзначити скарги на нестабільні холості оберти. Є принаймні дві причини такої поведінки двигуна: найчастіше вона виникає через забруднення дросельної заслінки або несправність датчика її положення. В будь-якому разі для виправлення цієї проблеми знадобиться небагато часу і грошей, тому назвати її серйозною не варто. Також можна почути скарги на підтікання помпи та підклинювання термостата системи охолодження, але вони зустрічаються набагато рідше і їх складно назвати системними.

Всі пропозиції нових Toyota Corolla на AUTO.RIA
Предложение о продаже

У Toyota заявляють для двигунів серії 1ZR ресурс приблизно у 250 тисяч кілометрів. Однак практика свідчить, що при належному обслуговуванні та використанні якісних витратних матеріалів такі мотори ходять по 500 тисяч кілометрів і навіть більше. Щоправда, часто-густо до такого пробігу споживання мастила може збільшуватися до рівня 1 літра на 2500 кілометрів.

Отзывы о Toyota Corolla

130 место
Отлично
1190 отзывов
4.4
130 место
Общий рейтинг авто
  • Управление
    4.4
  • Надежность
    4.6
  • Комфорт
    4.2
  • Цена
    4.2
  • Дизайн
    4.5

дизайн кузова, динамика, дорожный просвет, качество сборки, коробка передач

качество материалов, шумоизоляция

Все отзывы о Toyota Corolla

Подпишитесь на рассылку

Получайте первыми новости в удобном формате

Каталог автосервисов Украины

Смотреть все →

Перевірено людьми