debug 0507 header1
debug 0507 header2
AUTO.RIA
Що це за двигун? Плюси та мінуси мотора 2.4 Tigershark MultiAir II на Jeep та Dodge Назад

Що це за двигун? Плюси та мінуси мотора 2.4 Tigershark MultiAir II на Jeep та Dodge

Характеристики, специфіка, ресурс: що відомо про популярний бензиновий атмосферник, відомий нам завдяки імпорту компактних «американців»?

Одним з найпоширеніших двигунів, з яким до України зазвичай приїжджають з Америки автомобілі Jeep, Dodge та Chrysler, є 2,4-літровий «атмосферник» лінійки Tigershark. Двигун має вельми цікаву конструкцію та дуже неоднозначну репутацію. Причому, американці випускають його досить давно і тільки нещодавно заговорили про створення заміни.

Тайгершарк

Двигун, який можна побачити на компактних моделях Jeep, Dodoge та Chrysler, часто називають родичем корейського G4KC від Hyundai і японського 4B12 від Mitsubishi. Це і справді так, але родичі вони вельми віддалені. По-перше, зараз американці випускають іншу, вже другу модифікацію двигуна Tigershark, у якої сильно модернізовано ГБЦ та систему газорозподілу. По друге, навіть першу базову версію мотору кожен з виробників адаптував на свій смак, - і це дуже помітно по відмінностях їхніх типових несправностей.

Характеристики «атмосферника» 2.4 Tigershark

У залежності від моделі автомобіля 2,4-літрову «четвірку» пропонували у декількох модифікаціях. Особливих відмінностей у їхній конструкції знайти не вийде, оскільки здебільшого зміни зводились до налаштувань блоку керування двигуном. Як наслідок, розбіжність в характеристиках моторів було зведено до мінімуму.

Основні характеристики Jeep Renegade 2.4 MultiAir 9AT AWD Dodge Journey 2.4 MultiAir 5MT

Chrysler 200 2.4  9AT FWD

Робочий об'єм, см3 2360 2360 2360
Кількість циліндрів 4 4 4
Тип пального бензин А-95 бензин А-95 бензин А-95
Паливна система розподілене впорскування розподілене впорскування розподілене впорскування
Потужність, к.с. 183 175 184
Крутний момент, Нм 237 225 235
Розгін до 100 км/год, сек 8,6 10,1 8,5
Максимальна швидкість, км/год 198 190 224

У різних модифікаціях двигун Tigershark MultiAir II може розвивати від 175 до 185 к.с., та видавати від 230 до 245 Н•м крутного моменту. Цікаво, що за параметрами поршневої групи цей мотор дуже схожий на поширений у нас «тойотівський» 2,4: діаметр циліндра у нього складає 88 міліметрів, а хід поршня - 97 міліметрів. При цьому в «американців» двигун вийшов приблизно на 5% потужнішим.

Конструкція та особливості двигуна Tigershark

По своїй конструкції 2,4-літровий Tigershark - це типовий більш-менш сучасний атмосферний двигун. Алюмінієвий блок циліндрів в ньому прикритий «головкою» з такого ж матеріалу. Впускний колектор виготовлений з пластику, а в його каналах встановлені заслінки, за допомогою яких може змінюватись геометрія та довжина впуску.

Принцип роботи системи управління газорозподілом MultiAir II


Серед технічних цікавинок варто виділити ГБЦ з системою газорозподілу, розробленою інженерами Fiat. По суті це система змін фаз ГРМ, але якщо на випуску фази статичні та момент відкриття клапанів забезпечений кулачковим валом, то впускні клапани регулюються спеціальним гідравлічним пристроєм. Від більшості фазорегуляторів він відрізняється тим, що дозволяє змінювати не тільки висоту та час відкриття клапану, а й взагалі «редагувати» профіль кулачка. Як наслідок, система більш гнучка в налаштуванні та дозволяє БУД тонко налаштовувати мотор під різноманітні умови. Однак і складніша конструктивно.

Економність Jeep Renegade 2.4 MultiAir 9AT AWD Dodge Journey 2.4 MultiAir 5MT Chrysler 200 2.4 9AT FWD
Витрата пального: місто, л/100 км 11,2 12,4 10,2
Витрата пального: змішана, л/100 км 9,8 10,7 8,4
Витрата пального: шосе, л/100 км 8,1 9,0 6,5

Привод ГРМ облаштовано за допомогою ланцюга, за твердженням виробника розрахованого на «весь строк служби мотору». Ланцюг тут не однорядний, тож особливих проблем з ним на цей час не виявлено. Якихось рекомендацій по його обслуговуванню поки немає, але варто пам'ятати, що нічого вічного у цьому світі насправді не буває. Тож якщо ви помітили, що двигун почав працювати трохи шумніше, варто неодмінно звернутися до механіка, який перевірить стан ланцюга та правильність положення кулачкового валу. До слова, далеко не всі власники встигали відчути зміни в механізмі ГРМ, але про це розповімо далі.

Типові несправності 2.4 Tigershark та як їх уникнути

Через те, що цей двигун встановлюється на величезну кількість моделей, відгуків про його надійність в мережі можна знайти дуже багато. Скажемо відверто, перелік типових проблем у цього агрегату не дуже великий, але серед решти є такі, що примусили власників автомобілів Jeep та Chrysler навіть звертатися до суду, щоб отримати від виробника компенсацію за конструктивні прорахунки. До слова, викоренити всі недоліки виробник не може вже майже 10 років. Навіть у момент написання цієї статті в США проходив черговий збір учасників для чергового колективного позову.

Тайгершарк

Погану славу цьому двигуну зробила звичка до надмірного споживання мастила. Причому, цей мотор тягне її за собою ще з 2012 року і жодних ефективних шляхів до її вирішення виробник так і не знайшов. Єдине що було зроблено, це переналаштування алгоритму роботи клапанів, зменшення міжсервісного інтервалу та активація функції екстреної зупинки двигуна в разі, якщо електроніка виявила надто низький рівень моторної оливи.

Обновленный Jeep Renegade. Он точно новый?

Скорочення міжсервісного інтервалу ніяк не розв'язало проблему, та й не могло цього зробити жодним чином. Річ у тім, що масляний апетит цього двигуна нерівномірний і дуже залежить від умов експлуатації машини. Часто водії розповідають, що тижнями не бачили змін рівня оливи, але після однієї тривалої поїздки із пункту «А» до пункту «Б» виявляли майже сухий масляний щуп.

Джип Ренегад

Функція екстреної зупинки двигуна також мало не втягнула виробника в новий скандал. Річ у тому, що електроніка автомобіля не вибирає зручної ситуації для того, щоб вимкнути двигуна, тож часом робила це на швидкісних автострадах, залізничних переїздах, або при повороті наліво через перехрестя з інтенсивним рухом. Звісно, мало хто з власників був задоволений такою поведінкою свого авто, і багато хто вирішив звернутися до виробника за роз'ясненням. Тим більше, що контрольна лампа тиску в мастильній системі тут вмикається у момент, коли двигун вже переживає масляне голодування.

Найекономніші нові дизельні кросовери: що є на AUTO.RIA?

Основною причиною такої поведінки мотора вважають невдалу конструкцію поршневих кілець та високу «конструктивну» температуру роботи двигуна. Остання, до речі, вища за 100 градусів (йдеться про температуру охолоджувальної рідини, яку вказує БК), що часом лякає непоінформованих водіїв. Однак у разі виходу з ладу термостату (це ще один розповсюджений «бік» означеного мотора) бортовий комп’ютер може сповістити про помилку через надто низьку робочу температуру двигуна (меншу за 80 0С).

Втім, цікаво, що з непомірним масляним апетитом двигуна стикаються не всі власники Tigershark. Чимало в цьому питанні залежить від виробника та типу самого мастила, а ще більше — від його в'язкості. В мережі активно обговорюється гіпотеза про те, що відмова від рекомендованого виробником 0w20 і перехід на 5w30 або 5w40 дозволяє якщо не розв'язати проблему, то принаймні зменшити витрати. Втім, гарантованого універсального рецепта, який би допоміг усім, досі не винайдено. Тож доведеться трохи поекспериментувати - принаймні, в межах допусків автовиробника.

Все предложения новых Jeep на AUTO.RIA
Предложение о продаже
Все предложения новых Jeep на AUTO.RIA
от 2 057 680 грн до 2 592 258 грн

Наостанок — про ресурс двигуна 2.4 Tigershark MuliAir II: на думку виробника він становить щонайменше 250 000 кілометрів, і цей показник вже підтверджено практичним досвідом експлуатації. Важлива річ для власника автомобіля з таким агрегатом — регулярно перевіряти рівень моторної оливи й охолоджувальної рідини (ще одна дрібна, але доволі поширена проблема — негерметичний розширювальний бачок) та тримати невеличкий запас рідин «на долив» під рукою.

Отзывы о Jeep Renegade

Подпишитесь на рассылку

Получайте первыми новости в удобном формате

Каталог автосервисов Украины

Смотреть все →

Перевірено людьми