debug 0507 header1
debug 0507 header2
AUTO.RIA
Що робити з автомобілем, який довго простояв без руху Назад

Що робити з автомобілем, який довго простояв без руху

Як правильно ввести в експлуатацію машину після простою тривалістю від однієї зими до більше ніж десятка років.

Якось ми в AUTO.RIA вирішили дізнатися який середній пробіг мають автомобілі різного віку в Україні. Серед оголошень було чимало варіантів з показниками одометра в 10-20 тисяч кілометрів, та у віці 10-15 років. На перший погляд це виглядало як відверта брехня або помилка в оголошенні, – однак ні: ми перевірили кілька пропозицій. Насправді є автомобілі з «обкаточним» пробігом, і в той же час вельми поважного віку. Саме такі машини називають «гаражними консервами» або ж «капсулами часу».

Отже, якщо у вас в планах покупка моделі, яка вже знята з виробництва, але дуже дорога вашому серцю, або ви просто хочете купити вживане авто з мінімальним пробігом – пропонуємо цю інструкцію саме для такого випадку: що і як варто зробити з автомобілем, який тривалий час простояв без руху. Втім, простій може бути різним – від однієї зимівлі до декількох років. Тому розберемося з кожною категорією окремо.

Отже, незалежно від того, малий чи великий пробіг автомобіля після тривалої стоянки його треба правильно підготувати до першого виїзду. Просто притягти новий акумулятор і пшикати ефірною сумішшю в повітряний фільтр – гарна ідея для відеоблогерів, особливо, якщо при цьому щось голосно зламається або яскраво вибухне. Проте якщо в планах таки купити авто – краще обійтися без фаєр-шоу.

«Підсніжники» - час простою 1-2 роки

Що знадобиться: заряджений запасний акумулятор та зарядний пристрій (в останньому випадку — ще й доступ до електромережі), або кабелі-«прикурювачі» й інший автомобіль. Можливо, ще варто взяти каністру пального (за рік з бака випаровується чимало бензину, а корисні і не дуже домішки можуть випасти в осад), набір основного слюсарного інструменту, ліхтарик і люстерко.

Автомобили возрастом до 4 лет и с пробегом до 10 тыс км
Предложение о продаже

Насамперед - не намагайтеся похапцем завести автомобіль «з ключа»: спочатку огляньте його зовні. Чи достатньо повітря в шинах, чи немає жирних калюж під агрегатами... Перевірте підкапотний простір, починаючи з рівня усіх рідин (антифриз, масло в двигуні та у гідропідсилювачі, гальмівна рідина...); далі слід переконатися, що в моторному відсіку немає чогось демонтованого або зайвого: наприклад, забутого гайкового ключа на котромусь зі шківів мотора.

Якщо все в порядку і все на своїх місцях – можна спробувати «стартонути», перед тим перевіривши, чи заряджений штатний акумулятор. В цілому, навіть після 1-2-річного простою авто повинне бути в порядку, однак перед початком щоденної експлуатації варто провести повну діагностику і здійснити регламентні роботи з замінами більшості рідин, фільтрів й інших витратних матеріалів.

«Гаражна консерва» - час простою до 5 років

Крім усього, що написано в попередньому розділі, до таких «консервів» слід проявити ще більше обережності. Перед запуском двигуна його потрібно кілька разів прокрутити гайковим ключем, яким «зачепитися» за шків колінвала, або, включивши найвищу передачу (якщо коробка механічна), підняти на домкраті одне з привідних коліс, яке й обертати. Так ви перевірите, чи немає деталей, що заклинили (водяна помпа, натяжні ролики тощо) та сторонніх звуків.

Автомобили возрастом до 7 лет и с пробегом до 20 тыс км
Предложение о продаже

Варто перевірити гальма (чи не «провалюється» педаль до підлоги), справність рульового механізму (чи не заважає що-небудь при обертанні керма від одного крайнього положення до іншого), чи працюють стоп-сигнали і «поворотники»... Швидше за все доведеться замінити акумулятор на новий.

Незалежно від того, який пробіг в машини, навіть якщо він менше за 10 тисяч, перша поїздка повинна бути короткою, виключно до СТО, на якій однозначно доведеться замінити всі рідини, приводні паси на двигуні та натяжні ролики, а також провести ретельну діагностику стану ходової частини, звернувши увагу на елементи з гумовими компонентами (такі як сайлентблоки, подушки амортизаторів), які з часом розсихаються і вимагають заміни.

Якщо авто стояло в гаражі, де крім автомобіля зберігалося щось їстівне (не тільки на думку людини, але і гризунів) – варто перевірити всі електричні компоненти, оглянути джгути проводки, в тому числі заховані під обшивкою салону. Про наявність мишей в автомобілі буде свідчити специфічний запах, схожий на той, яким ділиться з навколишнім середовищем пара кросівок, герметично замотаних в поліетиленовий пакет після пробіжки в сиру погоду і забутих у такому стані на кілька тижнів.

«Сюрстрьомінг» – час простою до 10 років

Якщо ви ще не пробували – спробуйте, можливо вам сподобається цей шведський консервований «ігриста» оселедець (surströmming). Хоча – навряд чи: за ліченими виключеннями, її їдять (точніше – намагаються) зазвичай лише для потіхи, щоб зняти відео для YouTube, яке буде смішити інших.

Як ви вже здогадалися, для цієї категорії «консервів» доведеться виконати все, що є вище, плюс ще низку пунктів. Радимо таку машину навіть не намагатися заводити, а забрати її з місця «відстою» на платформі й завезти на СТО. Далі слід замінити масло у двигуні, фільтр, бажано з промиванням; замінити всі ремені і ролики, а також водяну помпу. Також варто обслужити (змастити) підшипники генератора та втулки стартера.

Автомобили возрастом до 15 лет и с пробегом до 30 тыс км
Предложение о продаже

Всі рідини (гальмівна, гідропідсилювача, масло КПП) і паливний фільтр підлягають заміні. Не чекаючи «шоу фонтанів», варто замінити всі гумові шланги і рукави, якими тече антифриз. Зовні вони можуть виглядати як нові, а от свої властивості вони, швидше за все, втратили, навіть стоячи на місці без навантаження. Всі повітряні фільтри, оскільки вони увібрали в себе максимум вологи за минулі роки, теж треба замінити новими.

Ймовірно, на автомобілі з механічною коробкою передач вас чекає «залипле» зчеплення, «відклеїти» яке без демонтажу КПП не вдасться. Втім – спробуйте, але поки що це вдавалося тільки обраним щасливцям. Іншим сміливцям виходило хіба обірвати щось інше раніше моменту, поки «феродо» відлипне від маховика.

З «автоматами» все може бути ще сумніше: якщо, скажімо, залипли деталі гідротрансформатора або клапани гідроблока, без «розтину» АКП не обійтися. Нарешті, оскільки в моторі, який стільки простояв, «задубіли» всі гумові ущільнювачі, коробку все одно доведеться знімати для заміни заднього сальника. Заодно, щоб по дорозі не втратити вихлопну трубу, варто перевірити та замінити «гумки» для підвішування «димаря».

Какие электромобили можно купить в Украине сейчас и сколько они стоят?

До речі, ще раз про гальма – якщо хтось перед тривалим простоєм «завбачливо» затягнув стоянкове гальмо (10 років тому), воно, скоріш за все, вже не розблокується: троси та фрикційні накладки майже гарантовано «прикипіли». А якщо ж «стоп-кран» не затягнуто – не перевіряйте його справність одразу: трос обірветься, або задні механізми, які довго чекали цього моменту, заблокують колесо і вже не відпустять його назад. А знімати затиснутий колодками барабан - це ще та забава, - ми вас попередили!

Всі елементи підвіски, в яких є гумові деталі підлягають заміні, а ті, що мають шарнірні або обертові з'єднання, вимагають промивання та змащення новим маслом (зрозуміло, якщо вони розбірні). В іншому випадку їх теж слід замінити. Нові пильники приводних шарнірів і механізму керма, гумова муфта карданного валу (якщо він є), подушки двигуна (гумові), амортизаторів, нові гальмівні циліндри – все це теж слід додати у список покупок перед черговим візитом у магазин за запчастинами.

Ресурс автомобиля: Какой пробег делает покупку б/у авто нецелесообразной?

А ще, після тривалого стояння в одному положенні під навантаженням шини, навіть якщо вони без тріщин і тримають повітря, навряд чи зможуть служити безпечно. По-перше, вони вже деформовані, тому котитимуться «як квадратні». По-друге, як ми вже не раз згадували, - гума втрачає свої властивості з часом. Колесо, яке на вигляд «вже 10 років, а як нове», на швидкості може розірватися на шматки, - що, зі зрозумілих причин небажано.

Перед першою поїздкою слід проконтролювати герметичність паливопроводів, гальмівних магістралей, систему випуску відпрацьованих газів, справність зовнішніх світлових приладів. Щоб пізніше не повертатися до ремонтів, варто змастити все, до чого тільки можна дістатися – від підшипників на двигуні до дверних петель і склопідіймачів.

Непоганий перелік робіт, як для 10-річної машини з пробігом в кілька тисяч кілометрів. Але хіба цього автолюбителя це може налякати? Рухаємося далі, до наступної категорії.

«Капсула часу» - 10 і більше років без руху

Традиційно, до всього, що було сказано раніше, додаємо нові пункти: для «капсули часу», в основному, вони будуть стосуватися косметики (лакофарбового покриття кузова і самого кузова).

Все що можна відкрутити – не проблема, а от коли справа доходить до зварювальних робіт, розшивки салону, а потім і до малярки – тоді вже точно треба бути впевненим, що покупка варта витрачених коштів і часу. Втім, рішення про доцільність придбання «трошки застояних» автомобілів може приймати лише потенційний покупець, наша ж справа – поінформувати до чого слід готуватися.

Автомобили возрастом от 15 лет и с пробегом до 50 тыс км
Предложение о продаже

Автомобіль сконструйований так, щоб дощ або бризки води не потрапляли всередину, а якщо кудись вода і потрапить, то передбачені шляхи для її виходу. Також конструктори розраховують на те, що в русі машина обдувається потоками повітря, а в салоні працює примусова вентиляція. Якщо ці умови не виконуються, волога з повітря конденсується на металевих частинах, в закритих порожнинах кузова, і там залишається. Що призводить до появи значно більшої корозії у «стоячих» авто, ніж у тих, які експлуатуються регулярно.

Якщо машина стояла в гаражі – пів біди, якщо ж на відкритому просторі – перелік косметичних проблем може відчутно зрости: тріщини на пластикових панелях, «вигорівша» оббивка сидінь, знищені часом дверні ущільнювачі. У двох словах: крім заміни всього, що можна відкрутити або відчепити, слід готуватися до зварювальних та малярних робіт, і до розв'язання низки супутніх дрібних і не дуже проблем.

Якщо це спорткар, який є шанси продати колекціонерам за чималі гроші, або ж автомобіль вашої мрії – тоді все може мати сенс. Якщо ж приступити до «реанімації», наприклад, «Таврії», то сили і гроші, витрачені на повернення її до життя, можуть себе не виправдати.

Готові підбірки автомобілів на будь-який смак, гаманець та потреби
Що купити?

Отже, малий пробіг є перевагою тільки тоді, коли машина не стояла непорушно надто довго. В іншому разі доведеться пройти досить непростий і недешевий шлях, щоб «поставити на колеса» те, що проїхало лише кілька тисяч кілометрів, а далі просто відпочивало у гаражі, чекаючи кращих часів.

Парадокс, але «їздові» машини з точки зору повсякденної експлуатації - потенційно краща покупка, ніж «гаражна консерва». Ясна річ, крім тих ситуацій, коли мова йде про колекційні варіанти, або автомобілі, які з певних причин мають вкрай високу цінність для покупця.

Подпишитесь на рассылку

Получайте первыми новости в удобном формате

Прокомментируйте первым

Добавить комментарий к статье

Каталог автосервисов Украины

Смотреть все →

Перевірено людьми