debug 0507 header1
debug 0507 header2
AUTO.RIA
Автомобіль тижня. Honda Civic Type R Назад

Автомобіль тижня. Honda Civic Type R

Легендарна модель святкує 25-річний ювілей. Згадаймо весь шлях яскравої «запальнички»!

Цього року Honda Civic відмічає одразу декілька важливих подій для моделі. Місяць тому виповнилось 50 років з дня презентації першого його покоління, а минулого тижня японці відзначали 25-років з дня, коли в арсеналі моделі з'явилась модифікація Type R. Навіть до появи “зарядженої” версії Civic вже був доволі відомою моделлю, а після прем'єри хот-хетча він значно розширив кількість своїх поціновувачів.

Бобик, фас! Тест-драйв Honda Civic 5D Turbo

До презентації першого Civic Type R в 1997 році цей індекс використовувався лише на спорткарі NSX, тому вже на презентації всім було зрозуміло, чим нова версія відрізнятиметься від стандартної модифікації. Головною відмінністю став уже легендарний двигун B16B — атмосферна 1,6-літрова “четвірка”, що крутиться до 8200 обертів на хвилину і може розвивати 185 кінських сил. В той час більше ніж 100 к.с. з літра об'єму не знімав майже ніхто.

У 2001 цю модель замінив Civic Type R в кузові EP3. Під його капотом встановлювався вже дволітровий “атмосферник” K20A2, що розвивав 200 к.с. на 7400 оборотах на хвилину. Ця модель ще сильніше відрізнялась від звичайних “Сивіків”, але найцікавіше японці залишили для домашнього ринку. Наприклад, тільки там на Civic Type R встановлювався диференціал з блокуванням.

В третьому поколінні японці продовжили традицію різних фішок для різних ринків. Наприклад, для Європи було передбачено тільки хетчбек FN2 з таким самим дволітровим “атмосферником”, а ось для Японії підготували чотиридверний седан FD2 з 225-сильним K20A, “самоблоком” і чотирьохпоршневими гальмами Brembo.

Починаючи з четвертої генерації філософію моделі значно переглянули. Від “атмосферних” двигунів було вирішено відмовитись, а замість них почали встановлювати 310-сильну “турбочетвірку” K20C1. При цьому, передній привод тут залишився, так що диференціали з блокуванням тепер почали встановлювати на всіх ринках.

Civic Type R п'ятого покоління багато хто сприймає як еволюцію минулої генерації. В цілому модель в кузові FK8 багато в чому наслідувала попередника. Найочевидніше це по дизайну моделі, та по трохи збільшеній потужності мотора. Нещодавно японці показали шосте покоління Type R і тут ми можемо побачити по-справжньому нове авто. Принаймні — на фірмових фотографіях.

Візуально модель змінилась дуже сильно. Якщо раніше японці грались у футуризм, то в п'ятому поколінні Type R вийшов набагато спокійнішим. Більше жодних агресивних форм з великими повітрозабірниками, прорізами на крилах та накладками на них. Кузов автомобіля став плавнішим і тепер виглядає гармонійніше за попередника. При цьому в технічному плані якихось серйозних відмінностей побачити не вийде.

Новый хэтчбек Honda Civic. Каким станет «европеец»?

Наприклад, під капотом нового покоління Civic Type R буде встановлюватись модернізована версія дволітрового K20C. В новому двигуні було замінено систему випуску, встановлено новий турбокомпресор та змінені налаштування паливної системи. В компанії Honda поки не розповідають наскільки сильно змінились характеристики мотора, але, враховуючи масштаби доопрацювань, більше ніж 330 кінських сил «у стоку» з нього навряд чи зніматимуть.

Також не справдились давнішні чутки про появу на новому поколінні повного привода та “автомата”: в Honda вирішили залишатись вірними традиціям. На автомобілі використовується шестиступенева “механіка” і передньоприводна трансмісія з блокуванням диференціала. Навіть перелік запрограмованих їздових пресетів майже не змінився! Серед нового тут хіба що режим Individual, в якому можна окремо налаштовувати продуктивність кожної системи авто.

Перейдіть сюди, щоб своєчасно дізнатися про ціни та комплектації
Чекаєте на новий Honda Civic в Україні?

Що ж до шасі, то тут ми теж бачимо модернізацію знайомих завдяки минулому поколінню вузлів. Спереду на автомобілі використовується підвіска типу MacPherson, ззаду — незалежна “багатоважілька”. На передніх гальмах як і раніше встановлені 4-поршневі механізми Brembo, а справжньою несподіванкою стало те, що для Type R тепер стали доступними 19-дюймові диски. На попередньому поколінні навіть в базі ставились 20-дюймові колеса.

На жаль, динамічні характеристики новинки японці поки вирішили не розкривати. Але для порівняння у нас є час проходження кола на треку Suzuka International Racing Course в Японії. Якщо раніше хот-хетч міг проїжджати його за 2 хвилини 23,993 секунди, то в новому поколінні цей час покращили на 0,873 секунди. На перший погляд здається, що це дрібниця, але саме такий зараз рекорд для передньоприводних авто.

Все новые авто Honda на AUTO.RIA
Предложение о продаже
Все новые авто Honda на AUTO.RIA
от 999 900 грн до 1 940 000 грн

Виробництвом нового Civic Type R доручили заводу Honda в Японії. Ця ж країна має стати першою, де з'явиться ця модель. Презентація на домашньому ринку повинна відбутись вже в вересні, тож скоріш за все саме наступного місяця японці розсекретять всі характеристики автомобіля. Тим часом європейцям, як завжди, доведеться почекати: в Старому Світі автомобіль можна буде побачити лише у 2023 році.

Отзывы о Honda Civic

52 место
Отлично
750 отзывов
4.5
52 место
Общий рейтинг авто
  • Управление
    4.6
  • Надежность
    4.6
  • Комфорт
    4.2
  • Цена
    4.1
  • Дизайн
    4.7

дизайн кузова, динамика, качество сборки, коробка передач, объем багажника

дорожный просвет, качество материалов, шумоизоляция

Все отзывы о Honda Civic

Подпишитесь на рассылку

Получайте первыми новости в удобном формате

Комментарии (1)

Добавить комментарий к статье
Слава | 13:17, 29 авг. 2022

У этих всех машин , один недостаток , это механика , мир ушёл далеко вперёд , сейчас рулит робот с двумя сцеплениями , разгон лучше , переключения передач быстрее , поэтому Хонда как то зависла !

Каталог автосервисов Украины

Смотреть все →

Перевірено людьми