debug 0507 header1
debug 0507 header2
AUTO.RIA
І знов «електричка» попереду! Які нові авто краще купували у листопаді? Назад

І знов «електричка» попереду! Які нові авто краще купували у листопаді?

Рейтинг моделей, які допомогли українським дилерам утриматись на плаву... Або навпаки!

Український ринок нових автомобілів чимдалі нагадує відьмине зілля: будь-який новий інгредієнт може істотно змінити кінцевий результат. Минулого місяця таким «хвостом тритона» виявився страйк польських перевізників на кордоні з Україною, через який імпорт товарів автомобільними дорогами перетворився з життєдайного джерела на ледь вогку цівку. І хоч деякі автоімпортери, натхненні вправністю українських військ ППО, встигли накопичити на складах в Україні певний запас нових авто, для решти проблема перетину кордону автовозами перетворилась на «головний біль».

Попит на нові авто у листопаді охляв. Хто продав більше?

Оцінювати наслідки цієї облоги доведеться трохи згодом, але вже зараз очевидно, що на продажі нових авто вона вплинула майже одразу — за підсумками листопада. Та чи примусило це потенційних покупців нових авто відмовитись від власних планів? Анітрохи! Зменшення кількості продажів наприкінці листопада (проти жовтня) склало лише 172 легковики — приблизно 3% від загального обсягу ринку нових авто. Звісно, частково на цей показник вплинув штучний дефіцит певних популярних моделей, однак в цілому картина переважно вписується у типові вподобання українських автомобілістів.

20 найпопулярніших моделей в Україні

за підсумками продажів нових авто у листопаді 2023 року (проти жовтня)

1. Volkswagen ID.4: 295 нових авто (-59);

2. Toyota RAV4: 273 нових авто (-66);

3. Renault Duster: 248 нових авто (+2);

4. Nissan Qashqai: 207 нових авто (-11);

5. Toyota Land Cruiser Prado: 149 нових авто (+31);

6. Mazda CX-5: 138 нових авто (+13);

7. Skoda Kodiaq: 131 нових авто (-5);

8. Kia Sportage: 109 нових авто (+19);

9. Toyota Camry: 104 нових авто (-24);

10. Mercedes-Benz GLE: 104 нових авто (+12);

Позицію лідера продажів котрий місяць поспіль в Україні утримує електричний Volkswagen ID.4, однак навряд чи це тішить офіційних дилерів німецької марки. Адже йдеться про машини китайського виробництва, імпортовані з внутрішнього ринку КНР незалежними постачальниками. Найвище ж досягнення «офіційної» моделі бренду — 22 рядок рейтингу, на який піднявся Volkswagen Tiguan (53 нових авто). Флагманський Touareg, попри суттєві знижки, після презентації оновленої версії стрімко втрачає позиції в Україні: у листопаді дилери продали лише 38 нових «Туарегів» (проти 58 у жовтні, 85 у вересні та 143 - останнього місяця літа).

Оновлений Touareg стартує в Україні з двома моторами. Яка ціна?

За інших обставин «айдішка» міг би втратити лідерство, однак продажі його найнебезпечнішого суперника — Toyota RAV4 — теж неабияк зменшилися (як і у разі з Toyota Corolla Cross, який втратив 50 угод і вилетів з двадцятки лідерів). Втім, японський бренд зберіг за собою титул найпопулярнішої марки в Україні завдяки попиту і, вочевидь, наявності моделей Land Cruiser Prado (+31), Highlander (+27), Yaris Cross (+15) і Land Cruiser (+13 авто у листопаді проти жовтня).

Що вибрати? Порівнюємо кросовери Toyota Corolla Cross та Nissan Qashqai

Не менш цікавою є картина з продажами нових легковиків Nissan: за підсумками місяця у «командному заліку» марка набрала кілька додаткових угод, хоча згідно з рейтингом моделей обидва її «локомотиви» (нові гібридні Qashqai та X-Trail) купували не так активно, як у жовтні. Врешті японців теж виручив електромобіль: у листопаді базу даних ГСЦ МВС України поповнили записи про 18 нових Nissan Ariya (на 14 більше, ніж їх було за підсумками жовтня). Однак варто зазначити, що ця модель офіційно до України досі не постачається, — тож, вочевидь, йдеться про «електричку», вироблену спільним підприємством Dongfeng Nissan для внутрішнього китайського ринку та привезену до нас незалежними імпортерами.

11. Citroen C-Elysee: 96 нових авто (+81);

11. Hyundai Tucson: 96 нових авто (-31);

12. Skoda Kamiq: 94 нових авто (+3);

13. Suzuki Vitara: 91 нових авто (-17);

13. Skoda Octavia: 91 нових авто (-17);

14. Suzuki S-Cross: 83 нових авто (+16);

15. Mitsubishi Outlander: 79 нових авто (+37);

16. Skoda Karoq: 77 нових авто (+17);

16. Renault Express: 77 нових авто (+6);

17. Land Rover Range Rover: 71 нових авто (+48);

18. Toyota bZ4x: 67 нових авто (+4);

19. Lexus RX: 65 нових авто (+9);

20. Nissan X-Trail: 57 нових авто (-1).


Як ми вже повідомляли, найбільшого прогресу за підсумками листопада на українському ринку нових авто досягла марка Citroen (+89 авто): цим успіхом французький бренд має завдячувати скромному седанчику C-Elysee, який дилери розпродають одразу, щойно він встигає з’являтись у наявності. Дорожчі моделі на кшталт кросовера C5 Aircross (46 шт., на 19 більше ніж попереднього місяця) та Berlingo (43 машини, +18 шт.) теж не пасли задніх, однак C-Elysee приніс дилерам 96 угод — на 81 більше, ніж у жовтні!

Що вибрати? Порівнюємо кросовери Citroen C5 Aircross та Hyundai Tucson

На протилежній шальці «емоційних терезів» зараз, напевно перебувають українські дилери BMW, продажі яких у порівнянні з попереднім місяцем скоротилися аж на 200 нових авто. Попри те, що марка зберегла за собою шостий рядок у заліку виробників, до верхньої двадцятки рейтингу найпопулярніших моделей жоден автомобіль BMW не піднявся: найвище досягнення — 31 позиція кросовера BMW X5 (40 машин, — на 107 менше, ніж продали у жовтні).

На дизелі та з повним приводом: що можна купити на AUTO.RIA?

Невеличкою компенсацією можна вважати вихід одразу чотирьох моделей цієї марки до двадцятки найпопулярніших нових авто листопада з дизельними двигунами, — однак про них ми детально поговоримо трохи згодом.

Подпишитесь на рассылку

Получайте первыми новости в удобном формате

Прокомментируйте первым

Добавить комментарий к статье

Каталог автосервисов Украины

Смотреть все →

Перевірено людьми