debug 0507 header1
debug 0507 header2
AUTO.RIA
Что собрали и продали в Украине по итогам 2021 года? Назад

Что собрали и продали в Украине по итогам 2021 года?

За 12 месяцев минувшего года на украинском рынке продали чуть больше 10 тысяч легковых авто, произведенных местными предприятиями методом крупноузловой сборки, — это на 44% больше, чем в 2020-м. Какие модели пользовались наибольшей популярностью?

Несмотря на отсутствие карантинных ограничений и локдаунов, работу автосборочных предприятий на протяжении 2021 года сложно назвать стабильной: разброс результатов между провальным февралем, когда отметку «Сделано в Украине» получили всего четыре сотни легковушек, и рекордным декабрем составляет тысячу автомобилей. На первый взгляд, — не так уж и много, однако для украинского автопрома тысяча машин — это результат пускай «средненького», но все же целого месяца работы (например, в мае-2021 собрали 1004 авто).

24 самых востребованных новых авто в Украине. Что покупали в 2021 году?

Помимо внутренних проблем украинских автосборочных предприятий на их продуктивность ощутимо повлияли поставщики машинокомплектов, столкнувшиеся с дефицитом электронных компонентов. В течение года «притормаживать» свои конвейеры приходилось и чешским заводам Skoda, откуда везут комплектующие на завод «Еврокар» в Закарпатье, и российским производителям Kia, Lada или Renault, поставляющим машинокомплекты на ЗАЗ.

Самые доступные новые фургоны на AUTO.RIA

Конкурентные «качели» между двумя крупнейшими украинскими автосборочными предприятиями продолжались весь год, однако в декабре более продуктивным стал «Еврокар», выпустивший 394 легковых автомобиля марки Skoda. «Запорожский автомобилестроительный завод», по данным Ассоциации «Укравтопром», к концу года сбавил темп до 156 легковых автомобилей за месяц.

11 новых авто с полным приводом дешевле 25 тысяч евро

Интересно, что спрос на собранные в Украине легковушки оказался намного выше темпа их производства, так что перед Новым годом дилеры с радостью распродали не только свежесобранные авто, но и накопленные на складах остатки собранных в Украине легковушек: 473 «Шкоды», 252 «Лады», 164 Kia и 44 Renault. Именно в таком порядке бренды расположились и по итогам года: в 2021-м дилеры Skoda продали 3698 автомобилей украинской сборки, Lada — 2030 шт., Kia — 967 шт., Renault – 493 авто.

Самые востребованные автомобили украинской сборки*

по итогам продаж в 2021 году

  1. Skoda Kodiaq: 1618 авто;
  2. Skoda Karoq: 1338 авто;
  3. Kia Rio X: 658 авто;
  4. Skoda Fabia: 537 авто;
  5. Lada Granta: 494 авто;
  6. Renault Arkana: 490 авто;
  7. Lada Niva: 464 авто;
  8. Lada Vesta Cross: 372 авто;
  9. Lada Vesta: 361 авто;
  10. Kia Rio: 308 авто;
  11. Lada Xray: 175 авто;
  12. Skoda Superb: 166 авто;
  13. Lada Largus: 158 авто;
  14. Skoda Octavia: 36 авто.

* Данные о регистрации ТС в базе ГСЦ МВД


Примечательно, что у автосборки в Украине есть еще один довольно крупный, но практически «невидимый» сегмент — переоборудование автомобилей и специальной техники для различных специфических потребностей. Причем такие предприятия работают очень активно: по данным Института исследований авторынка в 2021 году они подготовили около 2,8 тысячи автомобилей разного назначения, в числе которых:

Не удивляйтесь, что среди упомянутых «переделок» нет новых Skoda Kodiaq для скрытого патрулирования, которые начали работу на украинских дорогах 25 января. Как мы уже сообщали, эти кроссоверы были собраны, закуплены и переоборудованы еще в 2020 году.

«Радиовозы» наконец-то на дорогах. Что это значит для водителей?

Тем не менее, по словам одного из руководителей Патрульной полиции Украины Алексея Белошицкого, Министерство внутренних дел намерено в текущем году закупить еще 30 «фантомных» спецавтомобилей. Пусть небольшая, но помощь «национальному производителю»...

Подпишитесь на рассылку

Получайте первыми новости в удобном формате

Другие материалы журналов

Комментарии (19)

Добавить комментарий к статье
Yura | 14:12, 27 янв. 2022

Lada...йшов 8й рік війни. Не розумію, чому Рено таким чином не перенесла складання Dacia. Плюс питання до тих, хто бере ті ж Гранти, Вести, Хреї, там ж ціна +- така ж як в Сандеро, Логана, врешті Ravon R4 з його технічним спадком від GM.

Макс | 09:57, 28 янв. 2022

Якщо брати ринок нових автомобілів, то найдешевшою новою легковою машиною, хто б цього не хотів, вважається Лада Гранта яку можна купити за 9000-9500 тис. дол. Навіть найдешевший Равон Р2 2020 року випуску буде коштувати 10 тис. А тепер замість цих Равонів - Шевроле яке також подорожчало лише через те що змінили назву авто(до речі кожна модель більш ніж на 1000 у.о.) Плюс хочу сказати що продажі Равонів в Україні тримаються в основному на замовленнях в ту чи іншу фірму, можете навіть зараз відкрити базу, і побачити що 90% власників це юридичні особи/// А тут, у Лади зрозуміло чому зріс попит! Гранта-найдешевший легковик. Ларгус-найдешевший сімейний автомобіль. Веста СВ-найдешеший універсал. Лада Нива найдешевший повнопривідний автомобіль/ Так це гірко що на 8 рік війни ми на Зазі збираємо автомобілі російського виробництва, але всеодно я вважаю краще ніж нічого. У людей є робочі місця, тобто і заробітня плата, а у покупців автомобіль, який по якості нічим не відрізняється від китайського автопрому, напевно навіть і краща, так як їх поставляють в Європу, навідміну від Чері, Хавал, Джак. А на рахунок Логанів, Сандеро - там 12 тис. потрібно викласти, тим паче тепер коли дефіцит провідників. Скоро вийде на наш ринок, сподіваюся, нові Логани і Сандеро, але там вже ціна збільшиться... Також чомусь всім ріже око Лада, якщо вже ми і говоримо про такі речі потрібно згадувати і Кіа, і Рено які також на Зазі виготовляють

Адам | 12:51, 28 янв. 2022

Робочі місця створені окупантом? Може нехай ще збройний завод тут поставлять, це ж робочі місця, і байдуже що з тієї ж зброї вбиватимуть нас самих, головне місця. Ну що за рабська примітивна логіка.

Георгій Іванович | 13:07, 28 янв. 2022

Нові Логани і Сандеро (ті, що з Румунії) на наш ринок скоро не вийдуть. На жаль

Макс | 18:16, 29 янв. 2022

Примітивна логіка нажаль у вас... Цей договір було підписано головами корпорації УкрАвто і власником Заводу, вони також окупанти? Або ж, ні, люди винні в тому що у нас у країні нема власного продукту, вони ж не винні в тому що більшість почало купувати автівки з Європи і США, через що і постраждав продажі Зазу. Для чого сюди приплітати окупантів!? Я говорю про Україну і українців, які радіють що в них є робота, завдяки якій вони можуть прогодувати свої сім'ї, а не покидати домівки і їхати в пошуках кращого життя///

Адам | 10:55, 30 янв. 2022

Вони співпрацюють у час війни з окупантами? Так. Як їх назвати у такому разі, ану запропонуйте варіанти, якщо ви, звісно, не рашабот.

Макс | 22:29, 31 янв. 2022

Так, вони співпрацюють з окупантом і агресором, але заради блага, щоб жителі Запоріжжя мали роботу, щоб працював завод, щоб цей завод платив більші податки в міський і державний бюджет. Я ж повторюю, якщо вже на те й пішло, треба створити щось власне і налагодити виробництво, але це не можливо в сьогоднішніх реаліях, так як у цей завод після відомого на початку 2019 року банкрутства, вкласти потрібно буде дуже велику суму, навіть без урахування моделей які в ньому будуть виготовлятися. А інші світові марки не хочуть співпрацювати з Україною, на жаль....

Адам | 08:40, 01 февр. 2022

"вони співпрацюють з окупантом і агресором, але заради блага" - на цьому можна ставити крапку. Їдьте в свою раша-матушку, поближче до скрєпів, амеба.

Макс | 21:27, 01 февр. 2022

І вам дякую! Хоча б зрозумів вашу логіку) Краще босими і голодними, а ніж з яким не яким продуктом... Не напружуйтеся, вам це не личить, а навпаки всі ці вислови з вашого боку опускають вас на на дві голови нижче!

Павло Москаленко | 20:05, 31 янв. 2022

Де-факто викликає відразу бренд "Lada"; Де-юре, на сьогоднішній день, це власніть Renault. Емоційно - наявність будь-чого, пов'язаного з окупантами, викликає обурення; Логічно - кінцевим бенефіціаром є французький концерн. Майже так само, як із Volvo, яку викупили чи то Cherry, чи то Gelly. Воно ж не стало від того китайським автопромом... (За якість моделей Volvo після придбання не скажу, не в курсі)

Макс | 22:12, 31 янв. 2022

Так, погоджуюся, викупили Geely, але відкликати по тех. причинам автомобілі Volvo в останні роки стали більше, навіть цього року вони посіли 10 місце в Європі по таким ситуаціям...

Макс | 22:17, 31 янв. 2022

Давайте не будемо починати перетворювати цю бесіду в цирк, ці автомобілі з 2020 року можна вважати напів українськими, а якщо вже на те й пішло, "узколобое мышление" аргументуйте будь ласка вашу думку і так як ви нагадали про 8 рік війни, попрошу перейти на державну мову. Якщо обговорювати людей, про вас набагато більше можна написати///

Георгій Іванович | 09:37, 02 февр. 2022

Перепрошую, а Вам не буде складно назвати компоненти українського виробництва, які за Вашими словами роблять ці автомобілі аж напівукраїнськими? Може там українські шини, чи проводка, чи ремені, чи може виготовлені в Україні акумулятори? Це було б логічно, погодьтесь. І давало б фактичні підстави говорити про локалізацію та хоч якусь "частку українського виробництва". Адже пригвинчування коліс на зібрані в Росії машини створює не надто велику додану вартість. І навряд чи здатне прогодувати хоч би скільки кваліфікованих робітників.

Макс | 11:42, 02 февр. 2022

Розумієте, ви зараз ось цими балачками просто нагнітаєте цю ситуацію, вам такі ситуації заважають жити? Вибачте мене, тут мною не один раз пролунали заклики створити щось своє... На що, ніхто з вас не відреагував! Величезна кількість проданих автомобілів які пригнані з Європи не робить нас на сходинку ближче до неї... Величезна кількість проданих автомобілів з США, також не робить наші відносини з США теплішими, а тут хоча б в економіку йдуть більша сума. А що здатне прогодувати кваліфікованих робітників? Європа здатна, коли вибачте руйнуються сім'ї через нестачу коштів і тисячі кілометрів відстані один від одного, це для вас здатне прогодувати? Зразу ж тоді в додачу питання, а наші ремені, шини, проводка, акумулятори сильно себе зарекомендували? Майже вся продукція Автовазу для українського ринку, завжди вироблялася в Україні, і в Запоріжжі, і в Луцьку, і в Полтавській області, і в Одеській області, і в Черкасах і завжди автомобілі мали який не який попит. Таке відчуття ніби вас хтось змушує цю продукцію купляти, не подобається - не купляйте, але дайте можливість купити такі автомобілі тим, кому вони подобаються... Завтра щось станеться з нашими, наприклад, відносинами з Німеччиною, і що ви всі підете проти німецьких автомобілів? Не потрібно на темі автомобілістики політично маніпулювати! Хоча б два завода по легковикам працюють, і то завжди подібні "сутички"

Георгій Іванович | 12:18, 02 февр. 2022

Припиніть істерику. Українські шини, акумулятори, ремені, елементи підвіски, проводка є, непогано себе зарекомендували і мають певний попит навіть за кордоном. Чому б їх не використовувати для збирання "напівукраїнських" за Вашими словами автомобілів? Це, до речі, допомогло б прогодувати ще більше робітників українських підприємств і згенерувати більше доданої вартості. Тоді це мона було б вважати більш-менш локалізованим виробництвом усім на радість. Без репету і багатослівних маніпуляцій )

Макс | 18:05, 02 февр. 2022

Непогано зарекомендували кажете? Ну добре, нехай так, давайте приклади країн які закуповують таке обладнання у нас і встановлюють на свої автомобілі) Давайте, напишіть, буде цікаво послухати на яку з закордонних автомобілів ставлять наше - українське. А ось вам якщо вже ви і кажете про такі речі, побажаю багатослівних аргументів, бо все має бути пояснено, а не я маю випитувати для того щоб ви підтвердили кожне своє слово на практиці. І знову, було би бажання у вас щось змінювати в цій країні ви б не вибирали з контексту одне речення, а написали б відповідь по цілому зверненню... Я так розумію, на меті у вас зробити нашу країну біднішими ще на один завод? Як ви кажете? Без репету? А я відповім так, Україна демократична країна і у кожного є право на свою думку, але вам цього не зрозуміти, у вас своя правда///

Andrii | 16:49, 03 февр. 2022

чхати я хотів на політичну обстановку, вона не впливає на якість товару чи послуги. Якщо товар є кращим/доступнішим чому я не можу ним скористатися? Якщо ти такий патріот - запропонуй кращу/доступнішу альтернативу, а не спекулюй на тему того на що не маєш впливу.

Адам | 17:32, 03 февр. 2022

Андрію бажаю чхнути востаннє, коли його лупане окупантська куля. Куплена за його ж гроші.

Макс | 09:19, 04 февр. 2022

Повністю з вами погоджуюсь! Була б альтернатива, можна і подискутувати, а коли альтернатива складає або машини з Європи зі скрученими пробігами, або ж биті з США, це просто зайва розмова!

Добавить комментарий к статье Читать все комментарии (19)

Каталог автосервисов Украины

Смотреть все →

Перевірено людьми