debug 0507 header1
debug 0507 header2
AUTO.RIA
Fiat може встановити на електричний 500e бензиновий двигун Назад

Fiat може встановити на електричний 500e бензиновий двигун

Скорочення попиту на мініатюрний електромобіль та перспектива згортання субсидій на купівлю нових «електричок» у деяких країнах Європи поставило італійський бренд перед непростим завданням.

Пристосування платформ, створених для моделей з ДВЗ, під випуск електричних моделей свого часу стало розповсюдженим рішенням: попри очевидний «електрооптимізм» витрачатись на розробку суто електричних «візків» виробники не поспішали. Тим часом виявилось, що за цими нотами можна грати й у зворотному напрямку: за повідомленням одного з найпотужніших періодичних видань Італії Corriere della Sera, Fiat веде перемовини з постачальниками, фінальною метою яких є збільшення річного виробництва моделі Fiat 500e на заводі Stellantis у Мірафіорі до 175 000 одиниць. Але є одне «але»: щонайменше 100 тисяч з цих машин мають бути обладнані двигунами внутрішнього згоряння.

Не тільки «електричка»: Jeep розширює лінійку силових агрегатів нового Avenger

На перший погляд, нічого дивного в тому нема: «портфель» групи Stellantis містить чимало моделей, які мають і версії з ДВЗ, і електричні (Peugeot 2008 та е-2008, Opel Mokka та Mokka Electric, Jeep Avenger тощо). Заковика у тім, що платформа Fiat 500e створювалась для потреб виключно електричної субкомпактної моделі, тож її конверсія вимагає від виробника істотних змін конструкції. Окрім того, для виготовлення не передбачених планом 100 тисяч бензинових авто знадобиться принаймні 100 тисяч бензинових двигунів та відповідна кількість інших компонентів, — а подібні замовлення виконуються не «на вчора».

Fiat 500 з бензиновим двигуном (проєкт 312) ліворуч та електричний Fiat 500e (проєкт 332) праворуч


 Варто нагадати, що зараз Fiat випускає дві версії «п’ятисотого», які практично не мають спільних вузлів: сучасніший і більший 500e зразка 2020 року (проєкт 332) з електричною силовою установкою випускає згадана фабрика Мірафіорі в Турині, тим часом як у польському місті Тихи збирають Fiat 500 з мікрогібридними силовими установками на платформі, презентованій ще у 2007-му (проєкт 312). Оскільки шасі останнього нерентабельно вдосконалювати для приведення у відповідність новим вимогам екології та кібербезпеки, виробництво автомобіля мають перенести до Алжиру цього літа, — і продаватимуть такий Fiat 500 переважно на Близькому Сході та в Африці.

Які нові електромобілі краще купують в Україні?

Тим часом попит на суто електричну версію 500e не виправдовує сподівань: після першої хвилі ентузіазму, яка дала 77,5 тисяч покупців нового електромобіля за підсумками 2022-го, наступного року продажі зменшились на кількасот машин, — хоча Fiat запланував у виробництво 90 тисяч 500e, а у 2024-му воно мало сягнути ста тисяч. І вже зараз добре проінформовані італійські профспілки обговорюють ймовірність скорочення випуску на фабриці Мірафіорі принаймні до 50 тисяч машин на рік через згортання державної підтримки покупців електромобілів на деяких потужних ринках Європи (наприклад, у Німеччині та Франції).

Нові Fiat 500 на AUTO.RIA: що є в Україні?
Предложение о продаже

Очевидне ж рішення — додати до лінійки 500e ще й варіант із мікрогібридною силовою установкою на базі 1,0-літрового двигуна FireFly — потребує значних позапланових зусиль не лише від інженерів, яким доручать конверсію шасі проєкту 332 для встановлення ДВЗ, а й від виробників самих моторів та постачальників решти компонентів. На розв’язання питань може знадобитися щонайменше 18 місяців, тож навіть за оптимістичним планом бензиновий Fiat 500 у новому кузові навряд чи зможе вийти на ринок раніше, ніж наприкінці 2025 року.

Отзывы о Fiat 500

Отлично
25 отзывов
4.3
Общий рейтинг авто
  • Управление
    4.4
  • Надежность
    4.1
  • Комфорт
    4.2
  • Цена
    3.9
  • Дизайн
    4.8

дизайн кузова, динамика, дорожный просвет, качество материалов, качество сборки

коробка передач, стоимость обслуживания, шумоизоляция

Все отзывы о Fiat 500

Подпишитесь на рассылку

Получайте первыми новости в удобном формате

Прокомментируйте первым

Добавить комментарий к статье

Каталог автосервисов Украины

Смотреть все →

Перевірено людьми