debug 0507 header1
debug 0507 header2
AUTO.RIA
Автомобіль тижня. Volvo EX30 Назад

Автомобіль тижня. Volvo EX30

Найдоступніший і найшвидший легковик Volvo нещодавно стали пропонувати в Україні.

Статус найдешевшої моделі преміального бренду дуже допоміг новому Volvo EX30 привернути увагу до себе під час прем'єри. Чимало українських клієнтів мало намір побачити цю модель в нашій країні ще торік, проте для замовлення вона стала доступною лише нещодавно.

Найдешевші нові електромобілі: що пропонують на AUTO.RIA?

За основу шведського компакта покладена модульна платформа SEA2, яка робить його далеким родичем відомого серед ентузіастів електромобільності паркетника Zeekr X. Втім, ця спорідненість доволі відносна, адже сама платформа була модернізована для потреб і вимог Volvo. Як наслідок, новий EX30 виявився значно компактнішим за “китайця”, має меншу колісну базу (2650 мм) та оригінальний дизайн кузова зі власними особливостями.

Електромобіль Вольво

Візуально новинка дуже подібна до флагманського Volvo EX90 і має схожу за дизайном оптику та характерну підвіконну лінію. При цьому молодша модель надзвичайно компактна: з довжиною 4233 мм вона є однокласником відомих у нашій країні Toyota Yaris Cross та KIA Stonic.

Тест-драйв Toyota Yaris Cross: чудес почти не бывает!

З огляду на наведені габарити, в салоні нового EX30 не має бути надто тісно, але дизайнери все ж вирішили перестрахуватись і зробили його просторішим принаймні на вигляд. На знімках легко помітити, що дизайнери моделі не вдались до експериментів зі складним рельєфом і кількістю дисплеїв, а залишили один 12,3-дюймовий екран мультимедійної системи, який встановлено на дуже аскетичній передній панелі. Найбільшу ж кількість кнопок розміщено на кермі.

Окремої панелі приладів на EX30 не передбачено: крихітна глянсова "приблуда" перед водієм — інфрачервоний датчик, який контролює рухи очей і голови, щоб тримати під контролем увагу і втому. А ті показники, що ми зазвичай бачимо крізь кермо, будуть зображуватись на верхній частині центрального дисплея. У власних “мультимедійках” Volvo вже певний час використовує універсальну операційну систему Android OS, що дозволяє за потреби встановлювати сторонні додатки для розширення її можливостей.

20 найпопулярніших нових електромобілів України у 2023 році

Переважною більшістю функцій і бортових систем доведеться керувати саме через дисплей інформаційно-розважальної системи: на дверних картах навіть відсутні кнопки склопідйомників та центрального замка, які бралися на центральну консоль. Причому, дизайнери настільки захопились спрощенням дверцят, що навіть прибрали звідти динаміки акустичної системи, які на EX30 розташовані на верхній частині передньої панелі.

Електромобіль Вольво

Натуральна шкіра вже давно стала моветоном в інтерєрах сучасних автомобілів, а Volvo можна назвати одним з перших виробників, які почали відмовлятись від матеріалів тваринного походження у власних авто. У салоні нового EX30 широко використовується вторинна сировина, перероблені пластикові пляшки та різноманітні синтетичні матеріали. Причому це стосується не тільки пластику: майже чверть використаного під час виробництва машини алюмінію теж "отримала другий шанс".

Тест-драйв Volvo XC40 Recharge: бажаєте встановити оновлення?

З хімією акумуляторних батарей у EX30 також все досить цікаво. Звичних літій-іонних або літій-полімерних батарей покупцям не пропонують: замість них можна обрати один з двох альтернативних акумуляторів. Базовий блок ємністю 51 кВт·год оснований на літій-залізо-фосфатних комірках, які можна заряджати постійним струмом потужністю до 134 кВт. "За паспортом" цього акумулятора має вистачати на 344 км пробігу, однак у Volvo запевняють що з такою компактною батареєю у місті можна розраховувати на солідні 475 кілометрів пробігу.

Електромобіль Вольво

Дорожчі версії автомобіля мають нікель-марганець-кобальтовий (NMC) акумулятор з рідинним охолодженням. Його ємність становить 64 кВт·год, а заряджається він постійним струмом потужністю до 153 кВт. Цікаво, що на відміну від згаданої вище батареї базових одномоторних кросоверів більший акумулятор також доступний на версії Performance з двома моторами. Нескладно здогадатися, що для кожної з версій шведи обіцяють власний запас ходу. Наприклад, якщо для версії Extended Range заявлено до 476 км у комбінованому циклі, то потужніші кросовери зможуть подолати близько 450 км.

Електричні Volvo в Україні пропонуватимуть за підпискою. Що воно таке та скільки коштує?

Що ж до динамічних характеристик, то навіть у найпростішій версії EX30 може добряче здивувати. Базовий електричний двигун, встановлений на задній осі, продукує 272 к.с. і 343 Н·м крутного моменту, чого достатньо щоб розігнатись до “сотні” лише за 5,7 секунди. Однак топовий EX30 Twin Motor Performance набагато потужніший: завдяки додатковому двигуну на передній осі цей компактний електромобіль видає 428 к.с. і 543 Н·м тяги! Як наслідок, до 100 км/год такий кросовер прискорюється лише за 3,6 секунди: навіть швидше за двомоторну версію Tesla Model 3.

Європейський завод Volvo в бельгійському Генті зараз зайнятий виробництвом більшого XC40, тому складанням EX30 поки доручили виробничим лініям бренду в КНР. Втім, з огляду на солідний попит на цю модель у Європі виробництво у Бельгії таки стартує до кінця поточного року. Можна було б очікувати, що до нашого ринку вона дістанеться з солідною затримкою, однак місцевий імпортер повідомив, що дилери мають кілька машин в наявності, а також береться доволі оперативно налагодити постачання решти й пропонує найменший Volvo у широкому переліку модифікацій.

Скільки за новий Volvo EX30 на AUTO.RIA?
Предложение о продаже
Скільки за новий Volvo EX30 на AUTO.RIA?
от 1 342 565 грн до 1 754 400 грн

За найдоступніший варіант у нас просять щонайменше 1 312 191 гривні, що робить новинку конкурентом вкрай популярного на нашому ринку VW ID.4 Crozz, або нових Opel Mokka-e, Peugeot e-2008 чи топового 430-сильного MG4 XPower. Проте, у шведського паркетника, окрім "родоводу" преміального бренду, є один дуже цікавий козир: на відміну від усіх згаданих моделей у нашій країні EX30 пропонують за підпискою з "абонплатою" 37 988 гривень на місяць. Згідно з умовами послуги для укладення договору навіть не потрібен початковий внесок, а саму угоду можна достроково припинити без нарахування штрафів. Звісно, сума чимала, але крім вартості використання самого авто вона містить видатки на техобслуговування та страхування, тож в цілому це доволі цікава і нова для ринку пропозиція.

Подпишитесь на рассылку

Получайте первыми новости в удобном формате

Прокомментируйте первым

Добавить комментарий к статье

Каталог автосервисов Украины

Смотреть все →

Перевірено людьми