debug 0507 header1
debug 0507 header2
AUTO.RIA
Що це за двигун? Плюси та мінуси «атмосферника» G4NL на новому KIA Sportage Назад

Що це за двигун? Плюси та мінуси «атмосферника» G4NL на новому KIA Sportage

Характеристики, специфіка, ресурс: що відомо про силову установку п'ятого покоління популярного кросовера?

Українські комплектації кросовера KIA Sportage були розсекречені ще у грудні минулого року. Тоді ж корейський бестселер зіткнувся і з першою хвилею критики. Якщо попередня генерація мала в арсеналі багато різних моторів, то у Sportage (NQ5) залишився лише дволітровий «атмосферник» Smartstream G 2.0 MPi. Пізніше йому склав компанію 1,6-літровий турбомотор, однак про його вигоди та вади ми поговоримо іншим разом.

Характеристики двигуна Smartstream G 2.0 MPi (G4NL)

У більшості виконань п'ятого покоління паркетника використовується саме дволітрова «четвірка». Причому, зараз для неї не передбачено якихось модифікацій. З «механікою» або з 6-діапазонним «автоматом», з переднім або повним приводом ви завжди отримаєте 156-сильний мотор, який видає максимальну тягу на рівні 192 Нм.

Основні характеристики KIA Sportage 2.0 MPI 6 MT FWD KIA Sportage 2.0 MPI 6 AT FWD KIA Sportage 2.0 MPI 6 AT AWD
Робочий об'єм, см3 1999 1999 1999
Кількість циліндрів 4 4 4
Тип пального бензин А95 бензин А95 бензин А95
Паливна система розподілене впорскування розподілене впорскування розподілене впорскування
Потужність, к.с. 156 156 156
Крутний момент, Нм 192 192 192
Розгін до 100 км/год, сек 10,8 11,4 11,6
Максимальна швидкість, км/год 186 181 181

Як завжди, характеристики кросовера у різних варіантах виконаннях навіть з однаковим мотором дещо відрізняються. Найкращу динаміку очікувано показує кросовер з переднім приводом та «механікою». До 100 км/год такий автомобіль розганяється за 10,8 секунди, тим часом як повноприводний паркетник з автоматом через додаткову вагу повільніший на 0,8 секунди

Конструкція та особливості двигуна G4NL

Серійне виробництво нового агрегата стартувало лише у 2019 році, тож робити висновки відносно типових проблем, та ще й викликаних вадами конструкції, поки зарано. Натомість ми спробуємо дізнатися більше про його конструкцію та головні особливості. Почати варто з того, що двигун G4NL не є якоюсь новою розробкою, а передбачувано являє собою модернізацію дуже розповсюдженої «четвірки» з індексом G4NA, яку встановлювали на КІА Optima та Soul, Hyundai Creta, Elantra, Tucson, Sonata тощо.

Сколько стоит новый Kia Sportage в гривнах: объявлены цены и комплектации

Схожі риси цих моторів можна помітити навіть візуально: зверніть увагу на алюмінієвий блок циліндрів, 16-клапанну ГБЦ з ланцюговим приводом та системою змінення фаз на обидвох валах або пластиковий впускний колектор такої ж форми. Навіть місця розміщення навісного обладнання залишились такими ж самими, як і у попередника.

Смартсрим Г

Втім, новий G4NL має й суттєві відмінності, насамперед - змінену паливну систему. Як і у деяких інших корейських двигунів тут встановлено по дві форсунки на циліндр. Основною причиною використання такої конструкції інженери називають покращення паливної економічності агрегатів. Система зовсім не нова, та вже використовувалася на двигунах інших відомих компаній.

Економність KIA Sportage 2.0 MPI 6 MT FWD KIA Sportage 2.0 MPI 6 AT FWD KIA Sportage 2.0 MPI 6 АТ AWD
Витрата пального: місто, л/100 км 9,7 11,0 11,2
Витрата пального: змішана, л/100 км 7,7 8,1 8,3
Витрата пального: шосе, л/100 км 6,5 6,6 6,8
Гарантія 7 років або 150 тисяч кілометрів 7 років або 150 тисяч кілометрів 7 років або 150 тисяч кілометрів

Також серед нововведень - поява керованого електронікою термостату та масляної помпи змінної продуктивності. Остання — штука дуже корисна, адже допомагає уникнути високого тиску в системі, коли в ньому немає потреби, та забезпечує ефективне змащування двигуна у всьому діапазоні обертів. Варто зазначити, що зазвичай такі вузли коштують дещо дорожче.

Новый KIA Sportage для Европы полностью рассекретили

Решта доопрацювань типова для решти сучасних моторів. Для покращення ефективності з деталей поршневої групи прибрали зайву вагу, а на вкладишах з'явилося спеціальне полімерне покриття, що зменшує втрати на тертя, та була вдосконалена система зміни фаз ГРМ. Тепер вона працює швидше та точніше.

КИА Спортейдж

Варто відзначити, що інженери постійно вдосконалювали й попередника цього мотора. Якщо перші G4NA страждали від задирів в циліндрах, то після 2017 року до конструкції цього двигуна додали спеціальні масляні форсунки, що охолоджували поршні. А з усіма доопрацюваннями, що з'явилися на G4NL ця проблема має зникнути повністю. Втім, про те як воно буде насправді ми зможемо дізнатися лише через кілька років.

Что за двигатель? Плюсы и минусы турбомотора 1.3 DIG-T на новом Nissan Qashqai

Сам виробник заявляє для цього двигуна ресурс у 200 000 кілометрів, а ланцюг приводу ГРМ розрахований на весь строк служби мотору. Однак з досвіду попередника можна зробити висновок, що ці показники не є межею для такого агрегата, - особливо якщо обслуговування системи приводу ГРМ здійснювати принаймні раз на 150 000 кілометрів.

Отзывы о Kia Sportage

231 место
Отлично
666 отзывов
4.3
231 место
Общий рейтинг авто
  • Управление
    4.3
  • Надежность
    4.3
  • Комфорт
    4.2
  • Цена
    4.2
  • Дизайн
    4.6

дизайн кузова, динамика, дорожный просвет, качество сборки, коробка передач

качество материалов

Все отзывы о Kia Sportage

Подпишитесь на рассылку

Получайте первыми новости в удобном формате

Каталог автосервисов Украины

Смотреть все →

Перевірено людьми