debug 0507 header1
debug 0507 header2
AUTO.RIA
Динаміка українського авторинку. Тиждень двадцять перший Назад

Динаміка українського авторинку. Тиждень двадцять перший

Порівнюємо як дешевшають електромобілі та авто з ДВЗ, цінова картина української «вторинки», та, як завжди, про те, які моделі шукають найчастіше і найдорожчі легковики, продані на AUTO.RIA цього тижня.

Електромобілі проти авто з ДВЗ: хто швидше втрачає ціну?

У минулому випуску «Динаміки ринку» ми розглянули 4 популярні електричні кросовери, а саме те, як на них змінилися середні ціни за минулі 12 місяців. І хоч моделі були різні, спільне у них виявилося те, що «скинули» вони за рік чимало – близько 30% кожна. І це не від початкової ціни в автосалоні, а від середньої ринкової, зафіксованої рік тому.

Які електричні кросовери найпопулярніші в Україні? Підсумки квітня

Для більшої повноти розуміння цих процесів ми вирішили порівняти два електромобілі та дві моделі з двигунами внутрішнього згорання, підібравши подібні за класом, віком та ціною легковики. Розглянемо Tesla Model 3 та Audi A4 (B8), а також ще одну пару – Nissan Leaf першого покоління та Skoda Octavia A7.

Тенденція щодо електромобілів вкотре очевидна й однозначна: впевнене лінійне зниження середньої ціни. Натомість середні ціни на моделі з ДВЗ поводяться інакше: є коливання, у якийсь період «просадки», десь зростання. Щодо Audi, взагалі вийшло так, що різниця між початковим і кінцевим значенням на кривій склала +0,5%. Тобто, опираючись на математичні обчислення виходить так, що машина навіть дещо подорожчала.

Кросовери з пробігом: які купували частіше у квітні?

Так чи інакше (за рамками цього огляду ми перевірили ще низку подібних пар моделей) середні ціни на авто з ДВЗ зменшуються значно повільніше, ніж на електромобілі.

Які легковики для міста не старше 10 років можна купити зараз, і за скільки?

Чому? Можна дати відповідь і тут, в рамках п’ятничного огляду ринку. Але склалося так, що відповідь цю ми дали ще 7 років тому, коли нових електромобілів в Україні було продано нуль, а парк вживаних складав близько 5 тисяч одиниць – тобто шанси зустріти «електричку» на дорозі були менші, ніж побачити метеорит. І хоч часто можна почути, що пронози – невдячна справа, той, описаний у травні 2017 збувся на понад 90%. Цікаво перевірити – тоді ось шлях у минуле, в якому йдеться про майбутнє, яке настало.


Цінова картина вторинного авторинку

Коли лікарі кажуть, що «стан пацієнта стабілізовано», це аж ніяк не значить, що він готовий підхопитися з лікарняного ліжка й стрибнувши на велосипед щодуху помчати десь на природу, щоб нарешті з-перед очей зник нудний вигляд стін та стелі палати. Скоріше такий меседж від людей у білих халатах слід розуміти як «певні шанси є, наберіться терпіння».

До чого тут медичні оповідки, коли говоримо про авторинок? Все доволі просто: нарешті можна сказати, що ситуація з рівнем середніх цін почала стабілізуватися. Так, поки жодного плюса на слайді, і досі присутні 2 від’ємних числа. Однак це зовсім не те, що відбувалось впродовж кількох минулих тижнів, коли слайд ряснів «мінусами».

Визначити ринкову ціну авто

Тож якщо цей стан зберігатиметься – можна сподіватися на покращення ситуації на ринку в цілому. Поки ж, набравшись терпіння, чекаємо наступного тижня.


Активність покупців на авторинку

Зазвичай більшість ринкових процесів відбуваються послідовно і за певними правилами. Отже, покупці у попередні тижні зайняли позицію щодо обережного дослідження пропозицій, бо ціни на них стрімко йшли донизу. Зрозуміло – ніхто не бажає продешевити при купівлі автомобіля.

Однак інформація з попереднього розділу натякає тим же покупцям, що наразі досягнуто умовної нижньої цінової точки, і далі або матимемо таку ж ситуацію, або (як підказують правила ринкової економіки) – зростання цін. Тож якщо купувати – то зараз, хоча статистичний зріз активності покупців показує, що вони досі споглядають збоку. І дарма – час діяти, аби потім не шкодувати, що була нагода, та довго думав…


Які моделі легковиків шукають найчастіше на AUTO.RIA?

Хоч пошукових запитів зараз відбувається менше, картина щодо пріоритетного набору марок і моделей в українських покупців залишається незмінною. Зрештою, і в попередні, менш турбулентні періоди, смаки українських автомобілістів теж не надто змінювалися.


Найдорожчі авто, продані цього тижня на AUTO.RIA

Авторинок працює як єдина система – зменшилася активність покупців, «просіли» ціни на бюджетні авто, і на невеликому сегменті «преміум» це теж відбилося. Цього разу слайд без Rolls-Royce чи Lamborghini, - автівки з четвірки, звісно, не дешеві, та все ж порівняно ординарні. Принаймні не надто рідкісні як для наших доріг. Чекаємо, аби ринок знову набрав обертів і ми змогли тут в деталях обговорити котрийсь з Ferrari чи Bentley.

Найдорожчі авто на AUTO.RIA


Цікавитесь реаліями нашого авторинку, й бажаєте регулярно дізнаватися про те, які моделі найпопулярніші, як змінюються ціни, інтереси покупців та про актуальні тренди – підписуйтесь на пріоритетне отримання новин від AUTO.RIA за допомогою зручного для вас каналу, й не пропустите жодного важливого повідомлення!

Подпишитесь на рассылку

Получайте первыми новости в удобном формате

Комментарии (4)

Добавить комментарий к статье
Влад | 17:14, 27 мая 2024

Падіння в прірву ) Жах що з авторинком буде після літа .

Анатолій Анатолійович | 05:48, 28 мая 2024

На осінь буде таке, хто швидше скине свій металобрухт????

Влад | 18:32, 28 мая 2024

Купівельна спроможність все менше і менше, все дорощає, машин все більше навозять, як тільки єра єлектричок 500 км на однму заряді почнеться з 10000 кусків (зара вже з 15000 кусків є 400-450км), о начнеться бум збросу корчів ті що ДВС по 15 кусків були одразу стануть 5 ) Дивлюся на тренд Ниссан Ария як летить ціна вниз, в Японії обхезалися 0 продажів тепер злив

Анатолій Анатолійович | 05:45, 28 мая 2024

(як підказують правила ринкової економіки) – зростання цін. Тож якщо купувати – то зараз, хоча статистичний зріз активності покупців показує, що вони досі споглядають збоку. І дарма – час діяти, аби потім не шкодувати, що була нагода, та довго думав… Це просто смішно, бо шкодують продавці що їм пропонували ціну, а вони відмовились, а потім шукають покупця ходьби хто щось дав????, так що ринок ще впаде на 20%

Каталог автосервисов Украины

Смотреть все →

Перевірено людьми