debug 0507 header1
debug 0507 header2
Тест-драйв FAW Bestune T77: статистика проти упередженості Назад
Тест-драйв FAW Bestune T77: статистика проти упередженості
Журнал AUTO.RIA № 472 Читать журнал →
AUTO.RIA
У світі не може бути нічого прекраснішого за фантазії. Майбутній автовласник мріє про особисте авто і в очікуванні моменту володіння уявляє надзвичайно приємний процес управління ним. Та настає момент, коли мрія стає реальністю, кермування — буденністю, а з часом з’являється відповідь на головне питання - “Чи варта була шкурка вичинки?”

Сьогодні ми готові поділитися враженнями (а їх, повірте, було як ніколи багато) від процесу експлуатації нового для українського ринку авто. Та головне те, що ми готові відповісти на основне питання, яке точно турбує усіх, хто хоч раз побачив героя нинішнього тест-драйву — компактний кросовер FAW Bestune T77. Тож чи вартий він першого враження? 

Продаж нових авто у липні: 20 найуспішніших брендів України

За мірками класу SUV-С кросовер непогано озброєний: має бензиновий турбодвигун 1,5 л на 168 кінських сил і 258 Нм крутного моменту та 7-ступеневий “робот” з двома зчепленнями. Непогано для початку! Та чи викладаються на повну більш ніж півтори сотні “конячок” і чи варто було в цілому очікувати від чергового китайського автомобіля приємних сюрпризів — ми зараз і дізнаємось. А поки що проллємо трохи світла на незнайому українському споживачеві назву.

FAW - найстаріша китайська автомобілебудівна компанія, яка виробляє техніку ще з 1953 року. Китайська державна компанія має спільні підприємства з GM, Volkswagen, Toyota, Mazda й іншими, та щороку продає понад 1 500 000 автомобілів. А власне Bestune - один з суббрендів китайського гіганта, створений для споживачів “вищого середнього” сегменту в Китаї.


Bestune T77 - перший автомобіль, що продається компанією FAW під новою міжнародною назвою “Bestune” замість “Besturn”. Без дрібної плутанини, як бачите, не вийшло, але на цьому гру в слова пропонуємо завершити й перейти безпосередньо до автомобіля. Тим більше, що поговорити є про що: перші моделі FAW було збудовано на базі колишніх седанів Mazda (це почалося у 2006 році), але “наш” герой являє собою повністю нову розробку, представлену концептом на Пекінському автосалоні у 2018-му.

Хтозна, можливо гарні приклади та солідний досвід дасть “Бестуну” добрий привід нас здивувати. Конкуренція на внутрішньому ринку Піднебесної просто шалена, та це не перешкодило корпорації FAW відстояти свої позиції безпосередньо в Китаї, а значить є сподівання, що і на теренах України у Т77 має шанси знайти власну аудиторію.


Втім, шлях бренду FAW дорогами України вже став доволі тернистим — значною мірою через високу популярність автомобілів Chery (минулого місяця бренд увійшов до топ-3 по продажу нових авто в Україні), яка свідчить не тільки про цікавість до китайського автопрому, але і про певну довіру до нього. Тож український імпортер — компанія BBCars — виявився не з лякливих і представив нам його: Bestune T77.

З чим порівнювати?

У модельній лінійці марки більшість автомобілів має хай динамічні, та все ж заокруглені форми. А Т77 не такий — в нього чимало граней та гострих кутів, які дають відсилку до надзвичайно популярних в нас моделей Skoda. Хай там як, стільки уваги від людей навколо я поряд з автомобілем не відчував уже давно! 


Яскравий жовтий колір, звісно, має додатковий вплив, тож мені кілька разів довелося пояснювати, що схожа на Lincoln емблема не має нічого спільного з американським брендом. Китайці давно навчилися правильно розраховувати пропорції своїх автомобілів, і Bestune T77 - зайвий тому приклад. Компактний кросовер має стрімкий вигляд і доволі переконливі розміри. За колісною базою у 2700 мм він рівняється з Haval H6 (2738 мм), Chery Tiggo 7 Pro (2670 мм) та MG HS (2720 мм).

Найдоступніші нові авто з АКПП: що є на AUTO.RIA?

При близькому знайомстві в око впадають увігнута решітка радіатора, складний перехід лінії капота й симпатично оформлена задня частина кросовера. А при створенні малюнку колісних дисків дизайнери вочевидь надихались лопатями пропелера гелікоптера. Словом, увазі до дрібних деталей тут присвячено значне місце. Та головне те, що в комплексі вдалося створити вельми симпатичну та своєрідну зовнішність, а у нас вміють цінувати красу.

Витирайте ноги

Вперше сідаю в салон і після вмикання запалювання проводжаю поглядом динамічну картинку на дисплеї приладів, що перетікає в екран мультимедіа. Так, передня панель виконана одним суцільним блоком і це додає дороговизни інтер’єру. Втім, тут є на що подивитися і крім гарно намальованих приладів. Зверніть увагу на амбієнтне підсвічування салону або ковшеподібні передні крісла, чи на величезний панорамний дах. Шкода, що така опція як голографічний помічник до нас не доїхала...


Підлокітник є тільки у передніх пасажирів, проте складається з двох частин і має кришку, що відкидається у різні боки. Контрастною жовтою ниткою в салоні прошито майже все, і дорікнути їй у нерівній лінії, як це часом траплялося на авто з Китаю, неможливо. Все акуратно (і з використанням хай не найм’якіших, але пристойних за якістю матеріалів) оформлено навіть у недосяжних оку місцях. Клімат і основні функції керуються за допомогою клавіш з приємним відгуком.

Не обійшлось, звісно, і без невеличкої “зради”. Наприклад, вивести інформацію зі смартфона на центральний дисплей можна лише за допомогою спеціального софту, а до алгоритму керування бортовим комп’ютером кнопками на кермі доведеться звикнути: логіка простежується не у всіх діях. Та все це дрібниці у порівнянні з комфортом посадки та оглядовістю. Якимось чином, навіть без регулювання поясничного підпору водійське крісло виявляється доволі зручним у дальній дорозі.

Єдине, що мене як водія змушувало кожного разу приділяти особливу увагу, — малоконтрастна підсвітка індикатору ввімкненої передачі на важелі КПП, через яку я замість “драйву” вмикав “задню”. Це може бути обумовлено тим, що режим паркування винесено на окрему кнопку, а персональних положень у передач немає — лише фіксований джойстик селектора, що керується як гойдалка.

Пасажирам заднього ряду надано не лише чудовий огляд, а й запас простору у всіх напрямках і навіть над головою, враховуючи наявність “панорами”. Також до їхніх послуг запропоновані просторі кишені у дверних картах, сітки в спинках передніх крісел, дефлектори обдуву і роз’єм USB. Тим часом для багажу відведено доволі посередній об’єм - 391 л, хоча відчувати дискомфорт від цього доведеться нечасто. Натомість склавши спинки сидінь другого ряду підлогу можна зробити майже рівною, а під нею залишиться місце для невеликого пенала й докатки.

Відверто сказати, салон T77 змусив переглянути особисто мою упередженість. На враження в першу чергу вплинула правильно організована ергономіка, комфорт і повна відсутність неприємних запахів в салоні. Не можна сказати, що я чекав чогось провального: ні, але прискіпливо шукаючи вади, відкрив цілу купу речей, за які починаєш поважати виробника й сам автомобіль.

А він точно для міста?

Шасі автомобіля — простеньке, з напівзалежною задньою підвіскою, тож очікувати від нього чудес керованості ніби-то й не варто. Та фішка в тім, що процес управління наділено такою прозорістю й очікуваною передбачуваністю, що Т77 сприймається мов… іграшкове авто. В гарному сенсі цього слова, звісно. Він не викликає аніякого напруження, а це робить процес кермування розслабленим. Що ж, як запевняє виробник, нова модульна платформа ASUV і мала наділити автомобіль саме максимальним рівнем комфорту. Вийшло непогано!


Це відчувається не тільки завдяки гарній шумоізоляції: річ, основним чином, у тому, наскільки байдуже шасі “те-сімдесят-сьомого” ставиться до розбитих доріг. Кросовер без найменшої паніки проходить навіть ті ділянки, де водій полінувався скинути швидкість чи об’їхати ямку. І це на 19-дюймових легкосплавних колесах! Вони ж своєю чергою найкращим чином впливають на курсову стійкість, адже про постійну корекцію курсу на трасі водій може забути. 

Такий високий рівень комфорту обертається значною валкістю кузова під час різких маневрів. Але ситуація залишається контрольованою досить довго і не часто потребує втручання системи стабілізації. В міру гостре кермо має виражену нульову зону, хоч і наділене зайвою легкістю. Але, знову ж таки, водіям у переважній більшості штатних ситуацій такі налаштування будуть до вподоби. 

А от до роботи коробки перемикання передач та її зв'язку з двигуном я зміг приноровитися не одразу. З думками про вартість цін на пальне, старався обережно поводитись з гашеткою, яка на найменше торкання відзивається вельми охоче і з задоволенням дає поштовх на миттєвий підйом обертів двигуна. З часом до такої особливості звикаєш, але про норовливий характер агрегата слід пам’ятати — особливо в міських тягнучках. 


Паспортні 10 секунд до “сотні” даються легко і невимушено в усьому діапазоні швидкостей, а дужий двигун “не скисає” і на трасі, де від нього вимагають істотного підхвату під час обгонів. Словом, еластичність двигуна зразкова, а до роботи КПП, розробленої американською BorgWarner, слід ставитись як до правильно налаштованого “робота” з усією його специфікою. 

Скоріш за все, це також гарна новина, адже українці вже звикли до роботизованих КПП завдяки автомобілям VAG. КПП на Bestune T77 має 7 ступенів і працює в мокрій ванній. Про її надійність скаже лише час, однак перемикання відчуваються лише між першою і другою передачами при помірній динаміці руху (наприклад, у міській штовханині). В решті випадків трансмісія працює “безшовно”

Їздовий комфорт зберігається і під час пересування пересіченою місцевістю. Єдине, про що варто пам’ятати завжди, — ви керуєте передньоприводним кросовером. Через зручний доступ до крутного моменту водій завжди має про запас трохи тяги, а короткі звіси сприяють постійним атакам все більших пагорбів. Саме через всі ці пригоди об’єктивно оцінити рівень витрати пального за час тесту доволі складно: трохи “поскакали”, захопилися... 

Однак рухаючись трасою й акуратно поводячись з газом, бажання вкластися у заявлені виробником показники споживання пального не становитиме недосяжної мети. В цьому може допомогти й адаптивний круїз-контроль: він, зазначу, працює доволі ефективно. 

У підсумку

Новий кросовер Bestune виявився настільки вдалим і позбавленим істотних вад, що часом я сам навмисно починав підбурювати себе на сумніви. Однак власну (і доволі поширену серед колег-водіїв) упередженість до техніки з Китаю цього разу довелося залишити без “пального”. Як на мене, навіть добре, що імпортер не запропонував альтернативи його 1,5-літровому бензиновому турбо на 168 “коней”: слабіший атмосферник був би надто млявим, а потужніший турбодвигун марно задирав би цінника.

Річ у тім, що за всі згадані переваги доведеться викласти щонайменше 773 000 гривень, а наш тестовий кросовер з усіма опціями тягне вже на чималі 846 000 грн. Звісно, тут дається взнаки шалений стрибок курсу валют: “у доларі” Т77 коштує доволі притомних грошей. Порівняйте з безпосередніми суперниками: більшість із них останнім часом дешевизною теж не вирізняється.


Звісно, ми не знаємо наперед, як поводитимуть себе його вузли й агрегати, лако-фарбове покриття та електроніка. Хоча зазначимо, що тестовий кросовер, на якому ми їздили, пробіг Україною вже 10 000 кілометрів — і жодним чином нас про це не “повідомив”. До речі, це саме час для технічного обслуговування: проходити техогляд Т77 має кожні 10 000 км, і на запитання про вартість найближчого ТО нам назвали доволі прийнятну суму: щонайменше 3 400 грн, витратити які можна на СТО імпортера у більшості великих міст України.

Нові FAW Bestune T77: що є на AUTO.RIA?
Предложение о продаже
Нові FAW Bestune T77: що є на AUTO.RIA?
от 858 690 грн до 940 470 грн

Мушу визнати, наприкінці тесту бажання віддавати авто я зовсім не відчув: попри очікування та упередженість Т77 викликав чимало приємних вражень, зазвичай притаманних дорожчим автомобілям. А з огляду на інтерес з боку перехожих та інших водіїв новий для України кросовер FAW Bestune має шанси увійти до лав китайських автомобілів, які швидко набувають популярності в Україні. Це вже не я вам кажу — про це свідчить статистика.

FAW Bestune T77 2022
Двигатель
Тип бензиновий, турбо
Рабочий объем, см3 1498
Макс. мощность 168 к.с. при 5500 об/хв
Макс. крутящий момент 258 Нм при 1500-4350 об/хв
Трансмиссия
Привод передній
КПП 7-ступенева, роботизована DCT
Ходовая часть
Подвеска передняя/задняя незалежна, Макферсон / напівзалежна, балка
Тормоза передние/задние дискові вентильовані / дискові
Размерность шин 225/45R19
Габариты
Длина/ширина/высота, мм 4525 / 1845 / 1615
Колесная база, мм 2700
Дорожный просвет, мм 176
Объём багажника, л 391
Емкость топливного бака, л 45
Снаряженная масса, кг 1515
Динамика
Максимальная скорость, км/ч 192
Разгон 0-100 км/ч 10,0 с
Расход топлива в смешанном цикле 6,8 л/100 км

 

Подпишитесь на рассылку

Получайте первыми новости в удобном формате

Другие материалы журналов

Прокомментируйте первым

Добавить комментарий к статье
Выбирайте для своего авто
Подобрать

Каталог автосервисов Украины

Смотреть все →

Перевірено людьми