debug 0507 header1
debug 0507 header2
AUTO.RIA
Ланцюги антиковзання. Якими вони бувають та чи варті клопоту? Назад

Ланцюги антиковзання. Якими вони бувають та чи варті клопоту?

У деяких випадках цей аксесуар може замінити шиповані шини. На певний час...

Хоч термін заміни літніх шин зимовими в Україні не врегульований законом, необхідність встановлення відповідної сезону гуми останнім часом вже не викликає палких дискусій. Не дивина: машин на дорогах стало дуже багато, до того ж вони потужніші та й дорожчі ніж ті, на яких «діди катали всесезонку цілий рік і не журилися». Втім, параметри зимових шин істотно відрізняються, тож тепер водії переживають з іншого приводу: «а чи вистачить прохідності моїх коліс для будь-яких умов, у які я можу потрапити взимку?»

Чего лучше не делать, когда выпал первый снег

Звісно, є проста відповідь: купуєш «найкрутіші» колеса і почуваєшся у безпеці. Однак переплачувати за можливість раз чи два за сезон вибратися з більш-менш розчищених доріг у малопрогнозовану подорож охочих небагато. Тому найчастіше водії обирають зимові шини «по кишені», сподіваючись обережно «викрутитись раптом що». Однак є доволі просте й доволі бюджетне розв'язання проблеми гарантованої прохідності взимку: колісні ланцюги антиковзання, які можна тримати у багажнику саме для таких «раптом що».

В Україні колісні ланцюги складно назвати поширеним аксесуаром. Тим часом для багатьох автомобілістів з Західної та Північної Європи цей пристрій вже став доволі звичним, а в деяких випадках поліція рекомендує, або навіть вимагає від водіїв використовувати їх для проїзду через складні засніжені ділянки. Особливо це актуально для країн з великими гірськими масивами.

10 альтернатив новому Toyota Corolla Cross: що є на AUTO.RIA?

Заведено вважати, що в нашій країні клімат помірно теплий, і з кожним роком середня температура стає все вищою. Та як показує досвід останніх років, час від часу і в Україні трапляються серйозні хуртовини, під час яких можна легко застрягти не те що в горах, а навіть на автошляху міжнародного значення. Тому мати в багажнику подібний аксесуар на додаток до хороших зимових шин — ідея дуже зважена й розумна. Саме тому ми розібрались які типи ланцюгів зараз бувають, та які переваги й вади має кожен із них.

 
Текстильні чохли

Не найвідоміший в наших краях, але дуже перспективний в плані зручності підготовки та своєї компактності варіант. Текстильними чохлами, які на Заході вже навіть прозвали snow socks («сніговими шкарпетками»), певний час користуються європейські водії, — і в переважній більшості вони зібрали багато позитивних відгуків. В першу чергу, за доступний цінник, та відсутність вібрацій під час руху.

Зимові чохли

Окрім цього до переваг такого типу “ланцюгів” можна віднести швидкість та зручність їхнього встановлення, — і те, що вони не потребують багато місця в багажнику. Але попри відсутність вібрацій на колесах виробники все ж не радять використовувати їх на швидкості понад 40-50 км/год і рекомендують встановлювати виключно на засніжених відрізках.

  • Переваги

Низький рівень шуму та вібрацій, компактність, зручність встановлення.

  • Вади

Обмежена ефективність, використання за певних умов, зношуваність.


 
Ланцюги-накладки з поліуретану

Один з сучасних різновидів колісних ланцюгів, основною особливістю яких стали декілька незалежних пластин з термопластичного поліуретану, в які інтегровано металеві шипи. За принципом своєї роботи такі ланцюги дуже подібні до шипованих шин, а їхні накладки зроблені так, щоб під час руху видаляти сніг та залишки льоду, які можуть забивати протектор шини.

Ланцюги з накладками

Окрім продуманої конструкції до переваг таких “ланцюгів” можна віднести їхню універсальність, бо вони підійдуть для різних типів шин та колісних дисків. Безумовним мінусом такого варіанту можна назвати доволі високу ціну та наявність істотних вібрацій під час використання.

  • Переваги

Висока ефективність, легке встановлення, універсальність.

  • Вади

Значний рівень вібрацій, висока ціна.


 
Ланцюги сітчастого типу

Ще однією сучасною варіацією цього аксесуара стали ланцюги сітчастого типу. Їхня робоча частина складається з переплетених між собою залізних тросів, покритих зносостійким синтетичним полімером. Судячи з відгуків, такі “ланцюги” можуть з дивовижною ефективністю очищувати протектор, а з точки зору вібрацій на ходу більше схожі на текстильні чохли.

Ланцюги сітчатого типу

Встановити такі “ланцюги” можна за декілька простих і швидких кроків, а для регулювання самої сітки на протекторі тут використані центральні “стропи”, якими дуже зручно і надійно фіксується сітка. В Україні цей варіант поки не такий вже й поширений, але в Західній Європі ціни на них вже давно зменшились.

  • Переваги

Висока ефективність, надійність та зносостійкість, низький рівень вібрацій.

  • Вади

Висока ціна.


 
Традиційні колісні ланцюги

Класичні металеві ланцюги найпоширеніші в нашій країні, а їхню ефективність вже давно нікому не треба доводити. На відміну від попередніх варіантів, вони складаються зі зчеплених між собою сталевих ланцюгів та металевого троса, який при використанні треба встановлювати на внутрішній частині колеса.

Колісні ланцюги

Таки ланцюги відрізняються дуже помірною ціною та великою довговічністю. В плані зручності вони програють попереднім варіантам, але складнощі, з якими стикнеться водій під час їхнього встановлення, значно перебільшені. Перед використанням таких ланцюгів не доведеться піддомкрачувати автомобіля, хоч і не зайвим буде попередньо трохи потренуватись у встановленні.

  • Переваги

Висока ефективність та зносостійкість, невисока ціна.

  • Вади

Значний рівень вібрацій.


 
Напівавтоматичні ланцюги

Найсучасніший та найтехнологічніший варіант ланцюгів більшість виробників називають напівавтоматичним. Від вищезгаданих аналогів ця версія відрізняється тим, що до колеса вона кріпиться зовні за допомогою центрального диска, встановленого над колісними гайками. Що ж до самого ланцюга, то він центрується та займає правильну позицію буквально після натискання одного важеля.

Напівавтосатичні ланцюги

Враховуючи, що ця версія ланцюгів є однією з найсвіжіших на цю мить, її виробництвом переважно займаються великі фірми з акцентом на високу якість. Таким чином, цей тип ланцюгів, хоч і відрізняється зручністю та довговічністю, має дуже «кусючу» ціну, яка робить варіант купівлі «про всяк випадок» не надто привабливим.

  • Переваги

​​​​​​​Висока ефективність, легке встановлення, низький рівень вібрацій.

  • Вади

Висока ціна, кріплення виступає далеко за межі колісного диска.


 
«Рідкий ланцюг»

Наостанок — один із найзручніших (принаймні, в теорії) та найкомпактніших варіантів подолання снігової чи крижаної пастки. Втім, перед тим, як покладатися його ефективність, ми б радили спочатку в ній переконатися за допомогою невеликого попереднього випробування. Отже, так званий “рідкий ланцюг” являє собою хімічний розчин, який на короткий строк збільшує фрикційні властивості шин. Цей варіант буде корисним на невеликій дистанції здебільшого для тих транспортних засобів, на які неможливо встановити ланцюги одного зі згаданих вище типів конструкції (велосипеди, скутери тощо).

Рідкий ланцюг

Серед безумовних переваг цього методу — його компактність, невисока ціна та простота використання. Для того, щоб розчин почав діяти, водію необхідно просто дістати балончик з багажника та нанести його на поверхню шин. Найголовнішим мінусом є невеликий термін роботи реактиву. Він відрізняється від виробника до виробника, але зазвичай адгезив зберігає ефективність протягом лічених хвилин.

  • Переваги

Невисока ціна, надзвичайно просте й швидке застосування.

  • Вади

​​​​​​​Обмежена ефективність за певних умов, малий термін ефективної дії.


Підсумуємо: в цілому ланцюги можна вважати ефективним пристроєм, який збільшить прохідність автомобіля у складних умовах. Вони можуть стати в пригоді тим, хто взимку іноді виїжджає за межі великих міст, та час від часу проїжджає неочищеними дорогами. В деяких випадках цей аксесуар може тимчасово замінити найпрохідніші шиповані шини, — тільки ланцюги доводиться щоразу встановлювати. І ліпше робити це перед тим, як виникла очевидна проблема.

Нові «справжні» позашляховики: що є на AUTO.RIA?

Окрім того, шини зберігають ефективність під час руху навіть на високій швидкості, тим часом як швидкісний діапазон ланцюгів зазвичай обмежений на позначці 50 км/год. Втім, якщо ланцюги хоч раз допоможуть автомобілю і водієві уникнути снігової чи крижаної пастки — вважайте, що вони одразу окупилися.

Подпишитесь на рассылку

Получайте первыми новости в удобном формате

Прокомментируйте первым

Добавить комментарий к статье

Каталог автосервисов Украины

Смотреть все →

Перевірено людьми