debug 0507 header1
debug 0507 header2
AUTO.RIA
Продаж авто через Дію – чи запрацювала нова послуга? Назад

Продаж авто через Дію – чи запрацювала нова послуга?

Ми вивчили статистику реєстраційних операцій за грудень, і готові поділитися результатами: скільки продавців та покупців довірилися електронній системі.

Наприкінці минулого року, а саме 20 грудня, запрацювала нова послуга для автовласників – дистанційна перереєстрація транспортних засобів (ТЗ) у застосунку Дія. Коротко нагадаємо, як це працює:

  • Продати у Дії можна лише ТЗ, який належить вам, і його електронне свідоцтво про реєстрацію (СПР) присутнє у Дії.
  • Продати можна лише легковик, мотоцикл, або мопед.
  • Скористатися цією послугою можна лише раз у рік для кожного з типів ТЗ, і за умови що це перша у році продаж (яка не вимагає сплати податку).
  • ТЗ не повинен мати обтяжень на продаж.
  • Продавець та покупець повинні мати у Дії податковий номер, паспорт та задеклароване місце проживання.

Ціни на дистанційну перереєстрацію наступні (без урахування комісій платіжних систем):

  • Перереєстрація ТЗ – 350 грн.
  • Виготовлення пластикового СПР – 405 грн.
  • Виготовлення номерних знаків (при їх заміні) – 160 грн.
  • Доставлення «Укрпоштою» СПР та ДНЗ – 294 грн.

Оплачує послуги покупець банківською карткою у Дії. Розрахунок за автомобіль відбувається за домовленістю сторін за межами застосунку.

Готові підбірки автомобілів на будь-який смак, гаманець та потреби
Що купити?

А яка статистика цих перереєстрацій? Чи знайшлися ті, хто довірився «цифрі», або ж, можливо, усі досі залишаються прихильниками офіційних установ, паперових бланків та мокрих печаток? За інформацією з відкритих даних ГСЦ МВС, з 20 грудня і до кінця 2023 року відбулося 1504 перереєстрації за допомогою застосунку Дія. Сюди входить переоформлення 1440 легковиків, 62 мотоциклів, одного мопеда, та, хоч це і не передбачено функціоналом, ще одного вантажного автомобіля.

Отже, це явно не нуль, але цікаво, яка частка автомобілістів скористалася нововведенням? За той же час щодо легковиків, мопедів та мотоциклів загалом було укладено 31,8 тис. договорів купівлі-продажу. Тобто, частка тих ТЗ, які були переоформлені у Дії, склала 4,7%. Доволі непогано, як для початку!

Какие электромобили можно купить в Украине сейчас и сколько они стоят?

Які автомобілі продавали через Дію? Можливо, лише найстаріші та найдешевші, аби не ризикувати з цими інноваціями, бо ж як «зависне», що тоді вдіяти? Поспішаємо з відповіддю: вікова картина проданих через Дію автомобілів на 100% така ж, як і на вторинному ринку загалом – тобто не відбулося жодних статистичних «перекосів» щодо віку або ціни транспортних засобів. Продавали все – від ВАЗ та ЗАЗ до Porsche та Tesla.

Щодо окремих моделей, їхній список нагадуватиме звиклий зріз для вторинного ринку, який ми публікуємо щомісяця. Ось десять моделей, продаж яких найчастіше оформляли наприкінці грудня за допомогою Дії:

  1. Volkswagen Passat – 57 шт.
  2. Daewoo Lanos – 53 шт.
  3. Volkswagen Golf – 35 шт.
  4. Skoda Octavia – 35 шт.
  5. Ford Focus – 33 шт.
  6. Renault Megane – 28 шт.
  7. BMW 5 Series – 26 шт.
  8. Volkswagen Jetta – 23 шт.
  9. Opel Astra – 23 шт.
  10. Mitsubishi Lancer – 21 шт.

Також ми визначили, що нові номерні знаки замовили тільки 16% тих, хто обрав дистанційний варіант купівлі-продажу автомобіля. Решта вирішили залишити «старі» номери попереднього власника. До речі, нові номерні таблички, отримані Укрпоштою, матимуть літери DI****JA (або IA), а замість зірочок будуть цифри.

Які авто з пробігом краще продавались у 2023 році?

Отже, статистика свідчить, що нова послуга переоформлення автомобілів у Дії працює, і в перші ж дні охопила майже 5% від всіх укладених в Україні угод купівлі-продажу. Скоріш за все, з часом ця частка зростатиме, й сягне близько 20% обсягів перереєстрацій на «вторинці».

А ще не варто забувати про те, що просто зараз готуються законні підстави для впровадження ще однієї доволі цікавої послуги для автомобілістів – розмитнення в Дії, та ще й за годину. Що обіцяють її розробники ми описували раніше, дізнатися більше можна за цим посиланням.

Розмитнення в Дії. Як та для кого воно працюватиме?

А якщо у вас є Дія і ви якраз обмірковуєте купівлю автівки, нагадаємо, за допомогою AUTO.RIA можна дистанційно перевірити історію та технічний стан будь-якої машини. Також у нас уже є чимало автівок з розширеними перевірками – побачити їх можна натиснувши ось це посилання, або можете переглянути варіанти, котрі побували у Центрі перевірок AUTO.RIA. Крім цього можна обрати будь-яке інше авто, й замовити для нього потрібну розширену перевірку – CARFAX, VIN+, або діагностику технічного стану за спеціальною програмою на акредитованій СТО.

Перевірити авто на AUTO.RIA

Бажаєте першими отримувати корисну й перевірену інформацію для автомобілістів – підписуйтесь на пріоритетне отримання новин від AUTO.RIA за допомогою зручного для вас каналу, й не пропустите жодного важливого повідомлення!

Подпишитесь на рассылку

Получайте первыми новости в удобном формате

Другие материалы журналов

Комментарии (4)

Добавить комментарий к статье
Oleg Petryk | 11:04, 20 янв. 2024

Когда нажимаешь продать авто в приложении дия Дія не знайшла задеклароване місце проживання в реєстрі. Зверніться до Державної міграційної служби (ДМС), щоб виправити помилку, та повертайтеся до продажу транспортного засобу в Дії.

Вячеслав | 20:04, 24 янв. 2024

Это типа ,прийди и получи повестку прямо ДМС. Женщинам пишут ,типа неполадки с идентификационым номером. Нам с женой не удалось продать через Дию.

Сергій | 15:27, 28 янв. 2024

Продавав авто через дії---покупцю не вдалося підписати договір.(помилка.спробуйте пізніше).і доба закінчилася.кошти не повернули.

Yura | 21:55, 04 февр. 2024

Продавали тиждень тому - отримували помилку, думали, що проблема в техпаспорті власника (стара прописка). Спробували післявчора (перелогіниоись, оновили додаток) - вуаляч все пройшло. Правда хз скільки чекати на новий фізичний техпаспорт, жодних чітких термінів.

Каталог автосервисов Украины

Смотреть все →

Перевірено людьми