debug 0507 header1
debug 0507 header2
AUTO.RIA
Імпорт автотранспорту: «прохідні» екостандарти «Євро» можуть бути переглянуті Назад

Імпорт автотранспорту: «прохідні» екостандарти «Євро» можуть бути переглянуті

Автобуси, вантажівки та спецтехніка, які зараз повинні відповідати нормам «Євро-5», тимчасово можуть дозволити ввозити з «Євро-3», однак з низкою непростих умов.

Парламентарі продовжують продукувати законопроєкти, що стосуються правил «пригону» автотранспорту з пробігом, а ми, своєю чергою, розглянемо новий документ з номером 7360, який, окрім іншого, стосується перегляду «прохідних» екостандартів «Євро» для кількох видів автотранспорту.

Що запропоновано у проєкті? Змістити поточні вимоги з «Євро-5» до «Євро-3» (введений в дію в Євросоюзі у 1999 році) для таких видів транспортних засобів: автобуси, вантажівки, спецтехніка (наприклад – автокрани, бетонозмішувачі, автовежі тощо). Нагадаємо, що про легковики з пробігом тут не йдеться, оскільки для них чинні норми «Євро-2».

Що купити? «Свіжопригнані» легковики 2009-2014 р.в., вибір яких зараз найбільший

Проте не все так просто: є обмеження щодо того, хто такі автомобілі ввозитиме, а це повинні бути лише юридичні особи, й щодо цілей використання – тільки для власних потреб. А на додачу ще й зазначено, що продати такий транспортний засіб буде можна не раніше, як після спливу 1095 днів. Звісно, є обмеження щодо імпорту ТЗ з росії та Білорусі.

І це не всі умови: якщо закон буде підтриманий нардепами та набуде чинності, діятимуть ці умови тимчасово, протягом дії воєнного стану та ще 12 місяців після його скасування, однак за будь-яких обставин не довше 31 грудня 2023 року.

Відеоінтерв’ю: Чому зникло пальне на АЗС, та чи з’явиться воно знову?

В цілому пропозиція доволі слушна – адже внаслідок обстрілів, мінування територій та бомбардувань, вчинених російською армією, знищено чимало наявної автотехніки, а також будівель та іншої інфраструктури, яка потребуватиме відновлення після нашої Перемоги. Постраждав й бізнес з перевезень, або такий, де перевезення для власних потреб є частиною виробничого процесу. Для цього теж будуть потрібні вантажівки, автобуси та спецтехніка, які з екостандартом «Євро-3» доступніші, ніж ті, які можна ввозити з чинним зараз «Євро-5».

Авто з Америки. Що та за скільки можна вибрати зараз?

Проте якщо розглянути умови, вказані у проєкті, очевидно, що скористатися цим спрощенням імпорту зможуть далеко не всі. Зокрема незрозумілою залишається вимога щодо юридичних осіб, адже підприємці-фізичні особи такі ж суб’єкти господарювання, та такі ж платники податків, як і компанії зі статусом юр. особи. Такі вимоги, на нашу думку, є недоречними, та ставлять бізнес у нерівні умови, тому потребують виключення або уточнення.

Подешевшали чи подорожчали? Що зараз з цінами на легкові авто з пробігом?

Також сумнівною можна вважати вимогу щодо «використання для власних потреб» - немає чіткої межі, де ці потреби починаються, а де закінчуються, хто уповноважений це контролювати та яка відповідальність передбачена за її недотримання. Незрозуміло, хто має бути за кермом такого ТЗ, чи можна його здавати в оренду, напрокат, передавати іншому суб’єкту господарювання за договором у тимчасове користування тощо. Ця вимога виглядає такою, яка створює підґрунтя для різних схем та маніпуляцій, а також корупційних ризиків, тому її не варто включати до фінального тексту закону.

«Нульове розмитнення» ще працює, але з’явилося більше обмежень

У науково-експертному висновку до законопроєкту є зауваження щодо вказаних часових рамок дії екостандарту «Євро-3». Однак на наш погляд, визначеність з датами або строками – важливий момент, за якого підприємці можуть будувати чіткі та зрозумілі плани щодо імпорту ТЗ, і його варто залишити у документі до другого читання, а також дотримуватися такої практики й надалі, коли створюватимуться інші подібні ініціативи з тимчасовими нормами, потреба в яких виникла під час війни.

Готові підбірки автомобілів на будь-який смак, гаманець та потреби
Що купити?

Нагадаємо, що описаний документ наразі лише зареєстрований у Верховній Раді, і для того, аби стати законом повинен пройти усі регламентні процедури. Сподіваємось, що наші рекомендації будуть враховані під час розгляду документа на засіданні профільного комітету, і на практиці ні норми запрацюють так, щоб ними дійсно можна було скористатися усім, хто цього потребуватиме.

Ми ж продовжимо стежити за розвитком подій, та інформуватимемо користувачів AUTO.RIA про те, які рішення прийматимуть парламентарі щодо перегляду правил імпорту автотранспорту в Україні. А щоб бути серед перших, хто дізнається про такі важливі зміни – радимо підписатися на наш Telegram-канал, куди потрапляє лише актуальна та перевірена інформація.

Подпишитесь на рассылку

Получайте первыми новости в удобном формате

Прокомментируйте первым

Добавить комментарий к статье

Каталог автосервисов Украины

Смотреть все →

Перевірено людьми