debug 0507 header1
debug 0507 header2
AUTO.RIA
Динаміка українського авторинку. Тиждень сорок восьмий Назад

Динаміка українського авторинку. Тиждень сорок восьмий

Зміна цін на пальне і наслідки для авторинку, та, як завжди – про активність покупців, поточну динаміку цін, рейтинг моделей у пошуку і найдорожчі легковики, продані на AUTO.RIA цього тижня.

Тема тижня: подорожчання «автогазу»

Цього тижня слід звернути увагу на один із зовнішніх чинників, який має безпосередній вплив на авторинок – ціну «автогазу» (зрідженої пропан-бутанової суміші). Якщо бензин та дизпальне навіть дещо подешевшали, то ціна «автогазу» стрімко зросла – фактично відразу на 10 гривень за літр, й зараз його відпускають на АЗС в середньому за 36,5 грн/л. Головною причиною цього експерти називають порушення ритмічності постачання згаданого продукту у зв’язку з блокуванням «активістами» польсько-українського кордону.

Влітку ціна газової суміші складала близько 48% від ціни бензину А-95, зараз це значення зросло до 67%. І це лише щодо ціни за літр, коли ж врахувати, що середнє споживання LPG на 15...20% більше, ніж бензину, сумарна економія грошей вже становитиме близько 20%.

Готові підбірки автомобілів на будь-який смак, гаманець та потреби
Що купити?

Зважаючи, що переважна частина українського парку автомобілів отримала газобалонне обладнання шляхом переобладнання (а не від заводу-виробника), слід загадати й про певні супровідні недоліки. Наприклад – зайняте балоном місце для запасного колеса або частина багажника; додаткова паливна система, з’єднана зі штатною, що певною мірою знижує надійність та вимагає регулярного обслуговування ГБО та двигуна. У зимовий період запуск двигуна та його прогрівання вимагатимуть більшого часу роботи на бензині, тож економія стане ще меншою.

Какие электромобили можно купить в Украине сейчас и сколько они стоят?

До чого це може призвести врешті? Вочевидь, розрахунок окупності ГБО у часі зараз покаже результати на кілька років більші, ніж коли «автогаз» коштував удвічі менше за бензин. Тож цілком справедливо прогнозувати зменшення кількості переобладнань автомобілів для роботи на газовій суміші, яких цьогоріч фіксувалося в середньому 3,2 тис. щомісяця.

Топ-15 найпопулярніших дизельних легковиків з пробігом. Підсумки жовтня

Наступний фактор – привабливість машин з ГБО для потенційних покупців. Коли різниця у грошах складала близько 40% між використанням бензину і пропан-бутану, такі автівки мали стабільний попит. Нагадаємо, що частка лише легковиків з ГБО на українському вторинному авторинку складає майже 20%, а у кількісному вимірі таких щомісяця купували близько 20 тисяч.

Зменшення «розриву» між ціною кілометра пробігу на бензині й «газі» потягне часткову зміну інтересів покупців, котрі досі орієнтувалися на авто з ГБО, тепер же вони не матимуть настільки вагомих причин відмовлятися, наприклад, від дизельних чи бюджетних електричних автомобілів. Водночас додаткова вартість авто з ГБО на борту почне поступово зникати, у зв’язку з «новою» ціною пропан-бутану.

Які «гібриди» з пробігом найпопулярніші в Україні? Підсумки третього кварталу

Чи зміниться ситуація з «автогазом» найближчим часом? Наразі нам вдалося віднайти лише згадки від профільних агенцій про те, що українські оператори ринку шукають нові шляхи постачання LPG, насамперед аби не сталося його дефіциту. Якщо проблеми з постачанням вдасться розв’язати, інші експерти вважають, що «автогаз» може подешевшати, й коштувати навіть менше за 30 грн/л. Водночас ми натрапили на повідомлення про те, що у Верховній Раді обговорюється питання суттєвого збільшення акцизу на скраплений газ, що, очевидно, не сприятиме зниженню цін на цей вид пального.

Якнайдалі від розетки. Які електромобілі мають найбільший запас ходу?

Якщо ж ситуація не зміниться, й ціна та доступність LPG для автомобілістів залишаться на рівні, подібному який зараз присутній у Західній Європі (фактично – зараз ціна «автогазу» у нас навіть вища, ніж у Польщі) – слід очікувати й повільного зменшення частки автомобілів з ГБО в Україні з поточних 20% до близько 1%, тобто рівня «газифікації», який зараз спостерігається на авторинку в країнах Євросоюзу.


Активність авторинку

Сорок восьмий тиждень не здивував яскравими проривами чи стрімкими падіннями статистики активності потенційних покупців у пошуках автомобілів з пробігом. Спостерігається незначне загальне зниження цієї активності, проте поки ще не настільки велике, щоб говорити про ймовірне «просідання» ринку.


Цінова картина вторинного авторинку

Про основні терміни та принципи, за якими визначаються ті чи інші показники, котрі присутні на слайді у даному розділі, можна дізнатися в однойменному розділі за цим посиланням.

Визначити ринкову ціну авто

Чотири з восьми «піддослідних» секторів авторинку цього разу мають червоні числа зі знаком «плюс». Зросла середня ціна на вживані авто з роком випуску від 2015, на кросовери (що пояснюється сезонністю), на електромобілі, а також дещо зріс мінімальний запит власників за «мінімально-живий» Nissan Leaf. Що може свідчити про подальше зростання попиту на електромобілі, й вихід частини покупців з «фази очікування», тобто страху «блекаутів», які тогоріч вже були. А ще це свідчить про збільшення довіри українців до Повітряних сил Збройних сил України.


Які моделі легковиків шукають найчастіше на AUTO.RIA?

Досить дивні зміни відбулися у рейтингу зацікавленості потенційних покупців окремими моделями легковиків з пробігом. Принаймні – у трійці лідерів. Донедавна першість у ній утримував Volkswagen Golf. Якому вдалося змістити багаторічного попереднього очільника списку Volkswagen Passat завдяки своїй електричній версії. Кілька тижнів поспіль ми спостерігали незначний розрив між цими моделями, й врешті ця боротьба закінчилася поверненням давнього лідера української «вторинки» на насиджену ним же першу позицію.

Однак цього разу картина вийшла доволі несподіваною – «Гольф» опинився на третьому місці, а на друге піднялася Skoda Octavia. І тепер розрив між цими двома легковиками теж мінімальний. Цікаво, що покажуть підсумки фактичних торгів на українському авторинку, які ми підбиватимемо вже зовсім скоро – хто ж стане фактичним лідером, а не лише за уподобаннями.


Найдорожчі авто, продані цього тижня на AUTO.RIA

Цього разу на слайд потрапили хоч і недешеві автомобілі, проте справді визначних серед них немає. Зустріти такі на дорогах не проблема. Та й ціни близько $100 тисяч (або й менші) теж не можна вважати рекордними.

Залишається чекати, коли буде проданий найдорожчих з наявних зараз легковиків Ferrari SF90, який оцінили в $750 000. Чи хоча б котрийсь з Rolls-Royce, ціни на які сягають $690 000, або хоча б один Lamborghini за $455 000…

Найдорожчі авто на AUTO.RIA


Цікавитесь реаліями нашого авторинку, й бажаєте регулярно дізнаватися про те, які моделі найпопулярніші, як змінюються ціни, інтереси покупців та про актуальні тренди – підписуйтесь на пріоритетне отримання новин від AUTO.RIA за допомогою зручного для вас каналу, й не пропустите жодного важливого повідомлення!

Подпишитесь на рассылку

Получайте первыми новости в удобном формате

Прокомментируйте первым

Добавить комментарий к статье

Каталог автосервисов Украины

Смотреть все →

Перевірено людьми