debug 0507 header1
debug 0507 header2
AUTO.RIA
Динаміка українського авторинку. Тиждень сорок третій Назад

Динаміка українського авторинку. Тиждень сорок третій

Що нового на AUTO.RIA, тема тижня – законопроєкт про «скрутки» пробігу, та, як завжди – про активність покупців, поточну динаміку цін, рейтинг моделей у пошуку і найдорожчі легковики, продані на AUTO.RIA цього тижня.

Нове на AUTO.RIA: штучний інтелект обробляє фото

Всім відомо, що на AUTO.RIA приходять за тим, аби купити чи продати легковий автомобіль, або ж мотоцикл, причіп, вантажівку, трактора, комбайна чи навіть човна або гелікоптера. Саме транспортні засоби виступають головним предметом торгу. І точно не люди - бо торгівлю ними скасували, здається, ще в середні віки. Тож якщо на фотографіях, які користувач розміщує у своєму оголошенні, наші «роботи», котрі працюють на основі так званого штучного інтелекту, виявлять людське обличчя, ця ділянка зображення буде оброблена фільтром «розмиття». 

Навіщо? Ми не можемо знати, чи давали свою згоду на публікацію у відкритих джерелах своїх облич люди, котрі потрапили у кадр - спеціально чи випадково. Тож зважте на це, й аби ніхто відволікав потенційних покупців від головного, тобто автомобіля, фотографуйте так, аби обличчя у кадр не потрапляли. А якщо й потраплять - ви уже знаєте, що відбудеться, й до вас не буде жодних претензій.

Як зробити якісні фото для оголошення


У Парламенті згадали про «скрутки» пробігу

Звісно, якщо ви перебуваєте у пошуку автомобіля й робите це на AUTO.RIA, надто турбуватися про ризик натрапити на авто зі «змотаним» лічильником кілометражу не варто. Адже для більшості автомобілів тут є інформація про останній зафіксований пробіг та дату його фіксації, і чим вона ближча до сьогодні, тим вища ймовірність, що продавець вказав правдивий показник одометра.

Проте загалом на ринку ситуація не настільки спокійна: за найсвіжішими дослідженнями частка авто на AUTO.RIA, у яких був виявлений «скручений» пробіг, близько 3% - завдяки перевіркам і відкритій безплатній публікації такої інформації. На ринку ж цей показник сягає майже 40%. Адже оперативно перевірити ці дані на авторинках чи інших інтернет-ресурсах непросто й недешево.

Готові підбірки автомобілів на будь-який смак, гаманець та потреби
Що купити?

Ймовірно, це спонукало авторів законопроєкту №10173, який нещодавно був зареєстрований у Верховній Раді, запропонувати на державному рівні фіксувати значення одометра автомобілів при реєстрації та перереєстрації. Крім цього є пропозиція до МВС забезпечити можливість отримання інформації про пробіг з реєстрів іноземних держав за VIN-кодом автомобіля.

Куди поділися автомобілі зі «скрученими» пробігами?

При цьому, хоч пропозиції висвітлені стисло й доволі конкретно, питань виникає більше, ніж наразі вбачається відповідей на них. Лише фіксація пробігу, при цьому навіть якщо виявиться, що він менший, ніж був раніше, не передбачає жодних санкцій (наприклад – заборони перереєстрації ТЗ чи штрафу), а зобов’язання Кабміну створити доступ до іноземних транспортних реєстрів (яких безліч, різної якості, й усі вони функціонують на комерційній основі) взагалі виглядає нереалістичним. Адже до сьогодні не існує єдиного такого джерела, яке б охоплювало всі країни, та й не у кожній країні фіксація пробігу обов’язкова на державному рівні.

Какие электромобили можно купить в Украине сейчас и сколько они стоят?

Тому саме час нагадати, що ще у 2020 році у Верховній Раді був зареєстрований законопроєкт №4039, який мав би ефективно протидіяти шахрайству з пробігом, детальну механіку роботи якого ми теж описали. Це рішення виглядає значно досконаліше, ніж запропоноване у свіжому документі. Зокрема – окрім регулярної фіксації показів одометра, передбачені санкції (штрафи) за «змотування» пробігу, втручання в роботу чи зупинку одометра, прописані «запобіжники» для тих, кому потрібно замінити панель приладів та для старих автомобілів, де лічильник може переповнитися. Враховано практику завищення пробігу для зменшення митних платежів й чимало інших важливих деталей. Не забули автори цього документа й про «спеців» які за відповідну плату пропонують послуги з «корекції» пробігу.

У Дії запускають тестування перереєстрації транспортних засобів

Тож коли серед парламентарів знову з’явилося відчуття потреби у наведенні ладу зі «скрутками» пробігу в Україні, їм би вартувало звернути увагу на вже наявну комплексну пропозицію, створену за участі низки експертів, і яка обіцяє значно більший ефект, ніж просто фіксація кілометражу та «доступ до іноземних реєстрів» який на практиці якісно реалізувати навряд чи вдасться. Тим паче, що просто зараз подібними реєстрами можна користуватися, в тому числі й на AUTO.RIA, безпосередньо на сторінці кожної пропозиції.


Активність авторинку

Третій тиждень поспіль фіксуємо зростання кількості користувачів, та, відповідно, кількості переглядів пропозицій про продаж автомобілів на AUTO.RIA. Залишається кілька днів до підбиття підсумків фактичних торгів на українському авторинку у жовтні, але вже зараз, опираючись на щотижневий моніторинг активності потенційних покупців, можна припустити, що обсяг куплених автомобілів має бути щонайменше рівний, або й більший, ніж у вересні.


Цінова картина вторинного авторинку

Про основні терміни та принципи, за якими визначаються ті чи інші показники, котрі присутні на слайді у даному розділі, можна дізнатися в однойменному розділі за цим посиланням.

Визначити ринкову ціну авто

За тиждень із восьми «піддослідних» сегментів українського вторинного авторинку зміни фіксуємо у трьох: дещо збільшилася середня ціна на «свіжопригнані» автівки з Європи (дефіцит яких відчувається вже не перший місяць), знизилася середня ціна на ті ж самі округлені $100 на легковики не старші 2015 року випуску, та трохи зменшився мінімальний запит продавців на наймасовіший електромобіль Nissan Leaf.

Однак щодо «Ліфа» слід враховувати, що й пропозиція з цією моделлю помітно розширюється, що теж впливає на формування ринкової ціни. До речі, зараз на AUTO.RIA є вибір з 2400 таких електромобілів, а це, до прикладу, більше, ніж було імпортовано всіх електрокарів в Україну від 2013 до 2016 рік включно.


Які моделі легковиків шукають найчастіше на AUTO.RIA?

Список моделей, якими цього тижня цікавилися українські автомобілісти найбільше, знову не зазнав істотних змін. Разом із тим, що у ньому поряд з кількома моделями, які справді купують часто, досі присутні чимало варіантів бізнес та преміум-класів, які розходяться не так швидко, як «Гольф», «Пасат» чи «Октавія».


Найдорожчі авто, продані цього тижня на AUTO.RIA

Розпочинає четвірку найдорожчих легковиків цього разу флагманський седан S-Class від Mercedes-Benz, знаний тим, що у ньому завжди можна зустріти всі найновіші технологічні рішення, які лиш згодом «перекочують» у моделі класом нижче, а ще пізніше – почнуть з’являтися і в інших виробників. Наступний – BMW X6M, потужний й просторий (принаймні – точно для двох, залежно від комплектації та форми заднього сидіння) кросовер-купе, після якого (за ціною) ще один представник Баварських Моторних Заводів – повністю електричний iX, запас ходу якого (у «верхніх» комплектаціях) сягає понад 500 км. Замикає четвірку Porsche Cayenne, який, як і всі щойно перелічені представники розділу найдорожчих, теж коштував понад $100 000.

Найдорожчі авто на AUTO.RIA


Цікавитесь реаліями нашого авторинку, й бажаєте регулярно дізнаватися про те, які моделі найпопулярніші, як змінюються ціни, інтереси покупців та про актуальні тренди – підписуйтесь на пріоритетне отримання новин від AUTO.RIA за допомогою зручного для вас каналу, й не пропустите жодного важливого повідомлення!

Подпишитесь на рассылку

Получайте первыми новости в удобном формате

Прокомментируйте первым

Добавить комментарий к статье

Каталог автосервисов Украины

Смотреть все →

Перевірено людьми