debug 0507 header1
debug 0507 header2
Тест-драйв Cupra Formentor 2.0 TDI: заряджений вогким порохом? Назад
Тест-драйв Cupra Formentor 2.0 TDI: заряджений вогким порохом?
Журнал AUTO.RIA № 487 Читать журнал →
AUTO.RIA
Cupra стає дедалі важливішим брендом у групі VW. Преміальне відгалуження SEAT впевнено стартувало як самостійний виробник та на цей час має значно більше шансів на майбутнє, ніж власне марка, що його породила. І саме Formentor, не в останню чергу в дуже скромно моторизованій версії TDI, виконує для Cupra більшу частину тяжкої роботи.

Formentor — це перший серйозний крок Cupra до власної ідентифікації, але бренд, як і раніше, перебуває під сильним впливом імперії Volkswagen. І надалі затьмарює SEAT. Ба більше, цей сімейний купе-позашляховик у Європі компанія продає з успіхом, що дорівнює збуту всіх моделей SEAT разом! Не дивина, якщо з допомогою нових електричних моделей він стане причиною занепаду материнської компанії...

Але Cupra добре продає не тільки гарно моторизовані моделі, які від самого початку визначали цей «іспанський AMG». Зізнаємося, Formentor 2.0 TDi, що потрапив до наших рук зараз, точно не розрахований на трек для перегонів. То чи варта ця Cupra своїх грошей?

Тест-драйв Cupra Formentor: не с чем сравнивать

Варто зазначити, що Formentor був першою моделлю марки, яка не мала еквівалентного, нехай навіть скромнішого за потужністю донора в традиційному модельному ряді SEAT. А з цим двигуном Formentor міг би бути запропонований саме як SEAT, адже, на відміну від попередньої зустрічі, цього разу ми маємо справу з початковою комплектацією, технічна специфікація якої пасує багатьом значно ординарнішим автомобілям групи Volkswagen. Саме так, під капотом тут 2,0-літровий чотирициліндровий дизельний двигун із турбонаддувом потужністю 150 к.с.

Знайомі інгредієнти, нова страва

Використання на Formentor настільки поширеного агрегата було питанням часу: платформа MQB дозволяє це робити без найменших переналаштувать, адже двигун можна знайти і на VW Golf, Skoda Octavia чи Karoq... Тут він передає колесам потужність через систему повного приводу 4Drive і семиступеневу автоматичну коробку передач із подвійним зчепленням DSG. І це теж той самий набір деталей, який лежить в основі численних конструкцій від VW Group.

Але коли ви зустрічаєте його на вулицях, маєте дуже прискіпливо придивиться, щоб відрізнити від найпотужніших версій Formentor Veloz. І, варто зазначити, окрім фальш-вихлопу позаду ви не знайдете великої різниці — ні в екстер’єрі, ані в салоні.

Тест-драйв SEAT Tarraco. Конкуренция в семье

З точки зору власного місця у лінійці виробника Formentor міститься між Cupra Leon і Cupra Ateca і, на мою скромну думку, його зовнішній вигляд краще пасує логотипу-трикутнику Cupra, ніж коробчасті обриси Ateca. Cupra Formentor має очікувано гарний вигляд — це м’язистий і вугластий автомобіль з красивою, впевненою поставою і спортивними пропорціями. Сімейні особливості дизайну пов’язують його з поточним стилем SEAT, що розпочався з Tarraco, тож у Formentor є впізнавані фари та решітка радіатора, як і світлова смуга на всю ширину корми. А якщо ви оберете матове забарвлення і мідь в оздобленні, обертатися будуть навіть ті, хто не має ні найменшого уявлення про те, що за авто перед ними.

Також ви ніколи не дізнаєтесь зсередини, що не сидите не у кокпіті топової моделі. Одним із наслідків великого сенсорного екрана, який домінує в салоні, є те, що в нижчих комплектаціях не залишається багато «заглушок» замість незадіяних перемикачів, - можливо саме тому, що перемикачів тут не так багато від самого початку.

Тест-драйв Nissan Qashqai e-Power: електромобіль, який заряджає себе сам

Formentor TDI може сприйматися відправною точкою, але Cupra навантажує його комплектаціями, які дають йому багато шансів проти представників преміумкласу. Ви отримуєте 18-дюймові легкосплавні диски, тризонний клімат-контроль, безключовий доступ і запуск, світлодіодні фари й задні ліхтарі, 10-дюймовий екран цифрових приладів та чотири USB-роз’єми. Досить важко придумати будь-яку функцію, яка вам справді знадобиться, окрім усього щойно згаданого.

Втім, до стандартної комплектації входить ще багато обладнання на кшталт обігріву керма та сидінь, фонового підсвічування салону, автоматів світла й «двірників». Також тут є парк-пілот попереду та позаду, а на додачу — ще й камера заднього огляду.

Тест-драйв MG Marvel R: у зоні підвищеної уваги

У переліку опцій за доплату — адаптивна підвіска, панорамний дах, камери навколишнього огляду, різні варіанти 19-дюймових дисків, ковшоподібні сидіння, бездротова зарядка для смартфона, задні дверцята з електроприводом, 340-ватна аудіосистема Beats Audio, гальма Brembo і матричні фари. Це все, звісно, коштує недешево й легко підіймає ціну цього базового Formentor до початкової ціни топового 310-сильного Formentor Veloz.

Інтер’єр — не місце для економії

До стандартної комплектації входить також кермо з мідним оздобленням спиць та імітацією вуглецевого волокна по центру. Панель приладів суттєво підносить Formentor над «стандартними» моделями SEAT, адже всередині авто має одночасно преміальний і спортивний вигляд. Та погляньте вниз, і ви побачите знайомий вузол управління трансмісією і стоянковим гальмом від Volkswagen Golf! Втім, це доволі специфічні деталі, а загалом інтер’єр справляє враження доволі своєрідного, «не як у всіх».

Тест-драйв Hyundai Ioniq 5: настоящее будущее

12-дюймовий екран мультимедійної системи досить великий, щоб відображати пліч-о-пліч два-три інформаційні дисплеї. Хоч це й одна з найкращих систем, яку мені доводилося тестувати, вона поки не позбавлена вад і страждає від тих самих недоліків, що й решта моделей VW та SEAT. Візьмімо до прикладу складний інтерфейс, до якого доводиться звикати тривалий час. Для налаштування клімат-контролю доводиться заходити в меню або використовувати незручні сенсорні повзунки. Вони не дають жодного зворотного зв’язку й не мають підсвічування, тож уночі вам доводиться діяти навпомацки. Таке ж зауваження — і на адресу керування гучністю аудіо.

Тим часом цифрова панель приладів дуже зрозуміла, має змінні «скіни» інтерфейсу і проста у використанні, хоча деякі з її елементів — зокрема, акселерометр та індикатор турбонаддуву — врешті здаватимуться не надто доречними в парі із цим двигуном.

Чи відчувається у салоні преміумклас? Безумовно, тут є чимало привабливих матеріалів, - від зернистої металевої фактури посередині панелі до товстого гумового покриття з подвійною прошивкою на верхній частині торпедо. Додайте до цього звичні бронзові акценти на вентиляційних отворах, і ви отримаєте атмосферу, яка трохи перевершує все, що може запропонувати SEAT. Однак вам не доведеться надто прискіпуватися, щоб зрозуміти де полягає межа: наприклад, на внутрішніх поверхнях дверних кишень або в бардачку немає м’якої оббивки — ключового показника VW Group, який визначає місце моделі в загальній шкалі «преміальності».

Оновлені GLA і GLB: без найпотужніших версій, але з більшим пробігом на електриці

Formentor має довжину 4450 мм і ширину 1839 мм, тож він трохи більший за Range Rover Evoque, Mercedes-Benz GLA чи Volvo XC40. З набагато нижчою лінією даху, ніж у Ateca, Formentor не може зрівнятися з нею заввишки. Але екіпаж від цього анітрохи не страждатиме: похила лінія даху не змушує пасажирів Formentor втягувати голову в плечі, - хіба що насправді довготелесі відчуватимуть близькість обшивки стелі.

Зауважу, Formentor доволі довгий, - тож із нього вийшов цілком практичний автомобіль з більшим, ніж у Ateca, запасом простору для ніг ззаду та пристойним об’ємом багажника (420 літрів). Це також справжній сімейний SUV: ви можете відносно легко помістити туди чотирьох людей зростом метр дев’яносто п’ять, а завдяки розумному плануванню задньої частини даху пасажири на задніх сидіннях навряд чи скаржитимуться на брак простору над маківками.

Низькі витрати замість високого рівня адреналіну

Найочевідніша відмінність дизельної версії дає про себе знати саме на дорозі: 150 конячкам непросто зберігати відповідність високим вимогам, які автомобілісти висувають до легковиків із шильдиками Cupra. Хай там як, 360 Н·м крутного моменту, які штовхають півтори тони, дають підставу називати Formentor бадьорим, - але навряд чи більш за те. Розгін з місця до 100 км/год триває трохи менше ніж дев’ять секунд, і хоч двигун можна небезрезультатно крутити до 4 000 об/хв, його найкраща робота вже давно буде виконана. До того ж, хоч ви навряд чи назвете цей агрегат нудним, його гудіння «на верхах» може здатись доволі набридливим.

Тест-драйв Toyota Corolla Cross: альтернатива RAV4 з комфортною підвіскою

Реакція дросельної заслінки в режимі Comfort менш чутлива, ніж у 310-сильної версій. Та й коробка передач не налаштована, щоб реагувати на більшість запитів миттєвим кікдауном, як у Veloz, і передбачувано прагне тримати оберти двигуна нижче за 1700 об/хв на «круїзі». Тож опанування навички ручного керування роботою DSG не буде зайвим: перед входом у віраж або обгоном скидання пари передач вниз щоразу ставатиме в пригоді, тож підкермові перемикачі будуть затребувані як ніколи досі.

Хоч 2,0-літровий турбодизель дуже швидко переходить на два циліндри для економії пального під час руху, сам процес відключення та повторного увімкнення доволі складно помітити. Тож в цілому цей TDi витрачає пальне зовсім не з апетитом спортивної машини: 5,6 л/100 км в режимі заміської траси та 7,1 л/100 у міській тисняві.

Ходова частина справляє майже таке саме враження, що й будь-який типовий кросовер від VW Group — і це не обов’язково погано. Кермо досить точне, хоча й не дотягує до максимального рівня чутливості, а на додачу воно надає водієві аж трохи надмірну допомогу, щойно підсилювач починає працювати в повороті. Можливо, саме у цій гостроті інженери Cupra вбачають різницю між нашим автомобілем і, скажімо, VW Tiguan.

Новий Tiguan зберіг дизельні мотори

Хай там як, ніс цієї Cupra швидко реагує на найменші коригування траєкторії кермом. Крени кузова дуже добре контролюються, тож ви зможете насолодитися поїздкою вашою улюбленою звивистою дорогою. І хоч «завдяки» двигуну це не спортивне авто, в ньому є глибина залученості до керування, якої бракує багатьом легковикам цього класу, за винятком хіба що Mazda CX–30.

Назвіть недоліки зараз, або змовкніть назавжди!

Cupra Formentor TDi — усе ще швидкий, бездоганно контрольований і чіпкий. Можливо, це найзахопливіший із тих компактних кросоверів, якими мені колись доводилося кермувати. Під цією оцінкою я маю на увазі, що це купеподібний SUV з дуже гарною поперечною динамікою, а не гарячий хетчбек, тож його монолітна стійкість у поворотах — це риса, яку слід відзначити насамперед. А чи є характеристики, які можуть бути використані як аргументи проти нього?

Тест-драйв Mazda CX-5: малі зміни, великий прогрес

Та як без них! Хоч Formentor зберігає самовладання, навіть коли водій дуже агресивно заправляє його у віраж, ви навряд чи зможете відчути його чимось більшим, ніж передньопривідний автомобіль із дуже високим потенціалом у той час, як ви чекаєте від нього переваг збалансованого повного приводу, за допомогою якого можна керувати траєкторією в поворотах. Направду, тонко тактильними й заводними показують себе не всі «справжні» хот-хетчі на цій платформі, - навіть моделі зі зниженою підвіскою, як-от Audi S3 або Octavia vRS. На відміну від, скажімо, Honda Civic Type R. Тож якщо ви мали намір отримати щось на кшталт Porsche Macan за значно менші гроші, дизельний Formentor навряд чи задовольнить настільки сміливі сподівання.

Formentor міг би виграти від порівняно комфортних налаштувань для насолоди їздою, незалежно від того, чи ви плануєте дати прочухана, чи намагаєтесь дістатися додому на останніх краплях пального. Але якщо 310-сильний Formentor Veloz вигідно відрізняється від, наприклад, зубодробильного Ford Focus RS, то TDi грає на полі конкурентів із менш напруженою підвіскою. Однак вам не доведеться шукати справді поганих доріг, щоб трохи засмутитися: жорсткість налаштувань амортизаторів відчувається вже на міських вулицях. Ймовірно, гарним рішенням стали б 18-дюймові колеса замість цих 19-дюймових красенів, а може водія розрадили б хитромудрі адаптивні амортизатори (або Dynamic Chassis Control мовою VW Group), які можна замовити за додаткову плату.

Що вибрати? Порівнюємо кросовери SEAT Ateca та Honda HR-V

За виключенням цього нюансу Formentor здається набагато грандіознішим і більшим кросовером, ніж можна було очікувати від його компактної платформи, із чудовим придушенням шуму вітру та механічною вишуканістю. Втім, за відсутності аеродинамічних шумів салон одразу наповнюється звуком кочення «стокових» шин, - але він не надто нав’язливий, тож водій звикне до нього раніше, ніж визначиться з вибором альтернативної «гуми».

У підсумку

У форматі TDi цей автомобіль є універсальнішим варіантом для щоденних подорожей, ніж запальний бензиновий Formentor Veloz, тож і з асфальту він з’їжджатиме частіше. А за таких умов режим Offroad уже не видається зайвим, оскільки автоматично контролює, наприклад швидкість спуску. Будемо чесні: встановлення системи 4DRIVE не перетворює Formentor на чемпіона по бездоріжжю, однак істотно посилює відчуття безпеки в зимових умовах.

Усі нові автомобілі SEAT на AUTO.RIA
Предложение о продаже
Усі нові автомобілі SEAT на AUTO.RIA
от 785 840 грн до 1 842 314 грн

Formentor початкового рівня — це надійний вибір, якщо вам потрібен стильний, практичний, акуратно оздоблений і добре оснащений кросовер. Його динаміка та ходові якості не на сто відсотків пасують спортивному зовнішньому вигляду та автоспортивній спадщині марки Cupra, однак тут немає нічого такого, що могло б вас справді засмутити. А якщо ви натрапите на цей автомобіль в один із тих періодів, коли дилери з якоїсь нагоди виставляють особливо привабливі ціни, будьте впевнені: це одна з найцікавіших пропозицій, яку вам може зробити VAG.

Cupra Formentor 2023
Двигатель
Тип дизельний L4 з турбокомпресором
Рабочий объем, см3 1968
Макс. мощность 150 к.с. при 3000-4200 об/хв
Макс. крутящий момент 360 Н·м при 1600-2750 об/хв
Трансмиссия
Привод повний постійний
КПП преселективна 7-супенева DSG
Ходовая часть
Подвеска передняя/задняя незалежна McPherson / незалежна багатоважільна
Тормоза передние/задние дискові вентильовані
Размерность шин 245/40 R19
Габариты
Длина/ширина/высота, мм 4450 / 1839 / 1528
Колесная база, мм 2680
Дорожный просвет, мм 170
Количество мест 5
Объём багажника, л 420
Грузоподъемность, кг 592
Емкость топливного бака, л 50
Снаряженная масса, кг 1548
Динамика
Максимальная скорость, км/ч 203
Разгон 0-100 км/ч 8,6
Расход топлива в смешанном цикле 5,1

 

Подпишитесь на рассылку

Получайте первыми новости в удобном формате

Другие материалы журналов

Прокомментируйте первым

Добавить комментарий к статье
Выбирайте для своего авто
Подобрать

Каталог автосервисов Украины

Смотреть все →

Перевірено людьми