debug 0507 header1
debug 0507 header2
AUTO.RIA
Податок на продаж авто-2024. Кому та скільки платити? Назад

Податок на продаж авто-2024. Кому та скільки платити?

У яких випадках доведеться сплатити 5% або 18% за продаж автомобіля.

З 2020 року запроваджено нові податки за продаж автомобілів (а також мопедів та мотоциклів) приватними власниками фізичними особами. Не сплачуються вони лише у разі одного продажу котрогось зі згаданих транспортних засобів впродовж календарного року (що слід розуміти як з 1 січня по 31 грудня). Коли ж продажів більше, або предмет продажу вантажівка, автобус, причіп, спецтехніка чи трактор – виникає обов’язок сплатити податок.

Як оподатковується продаж автотехніки?

Ось як зараз виглядає механізм сплати податку за продаж автотранспорту фізичними особами:

  • Перший проданий легковий автомобіль (та/або мопед/мотоцикл) у році – не оподатковується.
  • Другий легковий автомобіль в тому ж році (та/або мопед/мотоцикл) – податок у розмірі 5% від оціночної вартості такого транспортного засобу (ТЗ).
  • Третій та всі наступні транспортні засоби (будь-які) в тому ж році – податок у розмірі 18% від оціночної вартості такого ТЗ.
  • Перший, другий проданий у тому ж році автобус, вантажний ТЗ, трактор, спецмашина, причіп тощо – податок у розмірі 5% від оціночної вартості предмета продажу.

До кожної ставки податку від продажу слід додати ще один податок – військовий збір у розмірі 1,5%. Відповідно сумарна ставка складатиме 6,5% та 19,5% від вартості транспортного засобу, залежно від типу та кількості продажів.

Какие электромобили можно купить в Украине сейчас и сколько они стоят?

Важливо, що перші два пункти стосуються лише легковиків (включно з мопедами та мотоциклами), а наступні – всіх ТЗ, тобто автомобілів усіх видів та типів (легкові, вантажні, спеціалізовані), автобусів, тракторів, самохідних машин та причепів.

Наприклад, якщо ви продали другий у році автомобіль, припустимо середньостатистичну Skoda Octavia ринковою ціною $7000, за цю угоду слід сплатити державі 6,5% від цієї суми, тобто $455 (сума у валюті вказана для наочності, податки сплачуються у гривнях). За автівку такої ж ціни, але якщо це третій продаж, державну скарбницю вже доведеться поповнити на $1365.

Готові підбірки автомобілів на будь-який смак, гаманець та потреби
Що купити?

Нагадаємо, що якщо зараз ви обмірковуєте купівлю автомобіля, за допомогою AUTO.RIA можна дистанційно перевірити історію та технічний стан будь-якої машини. Також у нас уже є чимало автівок з розширеними перевірками – побачити їх можна натиснувши ось це посилання, або можете переглянути варіанти, котрі побували у Центрі перевірок AUTO.RIA. Крім цього можна обрати будь-яке інше авто, й замовити для нього потрібну розширену перевірку – CARFAX, VIN+, або діагностику технічного стану за спеціальною програмою на акредитованій СТО.

Перевірити авто на AUTO.RIA

Подпишитесь на рассылку

Получайте первыми новости в удобном формате

Прокомментируйте первым

Добавить комментарий к статье

Каталог автосервисов Украины

Смотреть все →

Перевірено людьми