debug 0507 header1
debug 0507 header2
AUTO.RIA
Как узнать реальный пробег б/у авто? Назад

Как узнать реальный пробег б/у авто?

«Отмотан или не отмотан», вот в чем часто вопрос покупателя, и мы поможем помочь определить верность показаний одометра

Як дізнатися при покупці вживаного авто, чи правдиві цифри на одометрі, або ж продавець трішки «нахімічив»? Чи є однозначний спосіб оперативно перевірити пробіг, та так, щоб зі 100-відсотковою гарантією? Ні, на жаль, так неможливо. Ні в разі механічної, ні в разі електронної комбінації приладів. На сьогодні, «гаражні умільці» навчилися поправляти покази практично всіх існуючих лічильників, і досить коректно, рідко вдаючись до демонтажу щитка приладів і пайки. Ціна послуги - від кількох десятків доларів, що недобросовісного продавця навряд чи зупинить.

Розрахунки

Ми рекомендуємо піти іншим шляхом - визначити орієнтовний пробіг не по одометру, а за статистичними розрахунками за допомогою огляду деяких вузлів. Середній пробіг приватного автомобіля заведено вважати близько 15-20 тисяч в рік. Значить, якщо автомобілю 5 років - відповідний йому пробіг +/- 100 тисяч км. Це стосується тільки того транспорту, який використовувався в особистих цілях. Комерційний же транспорт може накручувати понад 100 тисяч в рік, тоді і розрахунок інший - наприклад звичайна «Фабія» в п'ятирічному віці може пробігти (якщо звичайно ресурсу вистачить) до півмільйона, якщо на ній їздили кур'єри в 3 зміни. Потім одометр "коригують", і автомобіль пропонується як такий, що був у особистому користуванні.

Як впізнати кур'єрський автомобіль?

Заднє сидіння не має слідів зносу, як і праве пасажирське. Всі двері, крім водійської, працюють як у нової машини, а водійська, навпаки - має люфт на петлях і закривається нечітко. Дверна карта з боку водія вся подряпана, кнопка склопідіймача витерта. Кермо і педалі зношені, куліса механічної коробки відчутно бовтається. Автомобіль недавно відполірований, хоч в його віці така потреба ще не виникає - ймовірно, затирали сліди рекламних наклейок і частих подряпин.

Само собою, не варто очікувати мінімальних пробігів від мікрофургонів  на кшталт Kangoo, Caddy, Berlingo та подібних - такі машини експлуатуються у комерції, і навіть «свіжопригнаний» варіант віком до 5 років часто має пробіг понад 400 тисяч. Та ж історія з мікроавтобусами - ніхто в Європі собі не дозволяє купувати машину з думкою «а раптом щось велике буду возити». Вони їздять на мініатюрних «Фіатах», комерційний же транспорт використовується за призначенням і з повним завантаженням - якщо вантажопідйомність, наприклад 2 тонни, то менше возитимуть рідко. Всі історії типу «бус працював при готелі, возив матраци» або «купив у фермера, який суботами на ринок їздив» - міфи, створені продавцями-гонщиками.

Огляд

Гальмівні диски. Шукайте кромку біля краю диска (потрібно дивитися через колісний диск або при вивернутому передньому колесі). Якщо диски нові та їх недавно замінили, то старі при цьому крутилися вже понад 100 тисяч км. Кромка близько 2-3 мм говорить про пробіг близько сотні тисяч, і необхідності їх заміни. Трохи інша ситуація з машинами де встановлена ​​коробка-автомат, там ресурс дисків набагато менший, оскільки двигун не зажди бере участь в гальмуванні.

Педалі. Гумові накладки зношуються приблизно однаково, але не до металу. Якщо видно метал або, навпаки, накладки підозріло нові - ймовірний пробіг 300+.

Кермо. Зношується в місцях, де його найбільш часто тримають, знос стає видимим приблизно через років 5, або після 150-200 тисяч пробігу. Сильно зношена область "9 годин" свідчить про те, що машина їздила, швидше за все, на далекі відстані. Знос «9 і 3 години» - значить, в історію додалося чимало міських поїздок. Рівномірна стертий руль - виключно місто, остерігайтеся колишнього таксі. Якщо кермо блищить новизною - його реставрували або замінили. Реставрація дозволяє напилити стерті ділянки і надати їм структуру, подібну до нового виробу. Якщо продавець використовує такі хитрощі з педалями і кермом - пробіг може бути в районі півмільйона.

Сидіння водія. Велюр залишається «живим» тисяч 200, в залежності від вгодованості водія. Насамперед втрачає вигляд бічний валик, який ближче до дверей, потім затирається підлокітник, якщо він є. Загляньте під чохли, помацайте сидіння, порівняйте його пружність з пасажирським - зазвичай до 100 тисяч змін практично немає. Шкіряний салон має велику живучість, але не терпить джинсів з заклепками. Взагалі, більшість візуальних змін з салоном, зовнішніми дверними ручками, замками дверей, гумовими ущільнювачами і іншим стають добре видимими після 100-150 тисяч.

Все набагато простіше, якщо ваш вибір припав на авто з пробігом гарантійного віку, куплене в Україні, в офіційному салоні, з усіма документами. Дилер підтверджує збереження гарантії і справжність сервісної книжки - тоді все, що вище, ви читали даремно.
 

Ще раз: як розпізнати "скручений" одометр?

Вважатимемо, що середньостатистичний пробіг для особистого транспорту  близько 20 тисяч км на рік, комерційного - від 80 тисяч річного пробігу з найманим водієм. Від цього варто відштовхуватися. Але це не аксіома - буває що й приватне авто за кілька перших років "намотує" 200-300 тисяч. Тож спершу варто скористатися порадами, описаними вище, а краще - отримати історію експлуатації конкретного автомобіля з незалежних реєстрів. Там і пробіг буде зафіксовано дійсний, який жоден спритник не в змозі "скрутити".

Перевірити авто

Подпишитесь на рассылку

Получайте первыми новости в удобном формате

Прокомментируйте первым

Добавить комментарий к статье

Каталог автосервисов Украины

Смотреть все →

Перевірено людьми