debug 0507 header1
debug 0507 header2
AUTO.RIA
Автомобіль тижня. Renault 5 E-Tech Назад

Автомобіль тижня. Renault 5 E-Tech

Нова модель має замінити відомий в Україні Renault Zoe і стати альтернативою недорогим електромобілям з КНР на європейському ринку. Чи вийде?

Тривала мовчанка на початку поточного року могла справити враження, що європейські виробники бережуть власні прем'єри для Женевського автосалону, який торік повернувся до Європи. Однак насправді цікавих презентацій у Женеві виявилось не так багато, а серійних авто на них — навіть менше. Незвична пауза зіграла на руку китайським брендам, які привезли на береги Женевського озера чимало яскравих "наживок", тим часом як одною з нечисленних прем'єр місцевого походження став хетчбек Renault 5. Через відсутність істотніших альтернатив французький автомобільчик став у Женеві ледь не головною подією.

Електричний Citroen ё-C4 почали продавати в Україні. Яка ціна?

Виробники час від часу експериментують з ностальгічними моделями, але зазвичай експерименти обмежуються показами ретро-футуристичних концептів, які не мають серійного продовження. З новим Renault 5 історія має піти іншим шляхом: з концепту Renaulution він виріс у повноцінний електричний компакт, тож французам і справді вдалося повернути одну з найпродаваніших своїх моделей до асортименту компанії.

Рено 5

Серійний Renault, 5 як і його концепція, намагається бути схожим на хетчбек попередніх поколінь в найтемпераментнішому виконанні Turbo, на що відкрито натякає імітація прорізів на капоті хетчбека. Вони, до речі, повністю функціональні, але виконують не те завдання про яке можна було б подумати. Замість вентиляції підкапотного простору туди встановили невеликий екран, який видає інформацію про стан акумуляторної батареї, рівень заряду та потужність зарядки. Зазвичай ці параметри можна побачити на панелі приладів, але у Renault вирішили зробити їх елементом зовнішнього дизайну.

Оновлений Dacia Spring здивує дизайном і якіснішими матеріалами

Як це було з усіма сучасними “суперміні”, новий Renault 5 насправді значно більший за свого 3,5-метрового попередника. Цікаво, що при довжині у 3,92 метра новинка має 1,77 метра завширшки та 2,54 метра колісної бази. На перший погляд, це не дуже просторий автомобіль, але самі французи запевняють, що в салоні невеликого компакта зможе поміститись одразу 5 людей.

Інтер'єр нової "п'ятірки" також створювали, озираючись на стиль хетчбеків із 70-х, - але з певними нюансами. Наприклад, замість центральної кишені на передній панелі розмістився 10,1-дюймовий тачскрін мультимедійної системи, а поряд з ним встановлений високий екран панелі приладів. Як нині заведено, в салоні дуже активно використані вторинні матеріали, хоча крісла оббиті доволі якісною тканиною.

Найдешевші нові електромобілі: що пропонують на AUTO.RIA?

Раніше старий добрий Renault 5 продавали з механічною трансмісією, тому головним елементом на центральній консолі зазвичай був селектор коробки передач. Для електромобіля таке розташування не є обов'язковим, тому французи вирішили перенести його за кермо, а там де, раніше був важіль МКПП, тепер встановлено бездротову зарядку для смартфона. І хоч останнім часом на Заході намагаються боротись з національними стереотипами, французи ж все ж трохи поіронізувати над собою, додавши до комплектації електромобіля спеціальний тримач для багетів, над створенням якого працювала Маргарита Ерлан, — майстриня, відома у Франції своїми плетеними меблями й кошиками.

Рено 5

Що ж до технічних особливостей новинки, то в її основі лежить модульна платформа AmpR Small, яка має багато спільних деталей з досі актуальною CMF-B. Цікавою рисою нової архітектури є незалежна багатоважільна підвіска на задній осі. Раніше Renault використовувала дешевшу напівзалежну балку, але цього разу вирішили зробити ставку на комфорт та маневреність, — тим більше, що низький центр мас електромобіля усіляко цьому сприяє.

Найдешевші нові електромобілі: що пропонують на AUTO.RIA?

Попри щедрі візуальні натяки, насправді темпераментних версій хетчбек не матиме. У базовому виконанні "електричку" пропонуватимуть з 95-сильним двигуном, який розвиває 215 Н·м крутного моменту, а за доплату можна буде встановити потужніший мотор на 120 к.с. та 225 Н·м тяги. Акумуляторних батарей у плані також дві. Найдоступніша версія хетчбека отримає запас у 40 кВт·год і зможе долати близько 300 кілометрів, а найдорожчі модифікації запропонують з акумулятором на 52 кВт·год, розрахованим на 400 км пробігу. Втім, його можна буде замовити тільки з 150-сильним електродвигуном, що розвиває 245 Н·м крутного моменту.

Звісно ж, у Renault обіцяють, що базова версія хетчбека матиме вкрай приємний цінник, тож і намагатимуться економити на обладнанні за будь-якої нагоди. Наприклад, для 95-сильного двигуна в принципі не передбачена можливість швидкої зарядки: максимум, який він зможе “перетравити”, - 11 кВт. Дорожча 120-сильна версія авто вже вмітиме працювати з постійним струмом і споживатиме до 80 кВт, а найдорожчий 150-сильний хетчбек матиме зарядку на 100 кВт. Таким чином, молодшу версію авто можна буде зарядити до 80 % приблизно за 4 години, а машини з функцією швидкої зарядки задовольнятимуть апетит приблизно за пів години.

Час придивитись до електромобіля?
Предложение о продаже

За новою модою, французи розпочнуть продажі новинки з найпотужнішої версії Renault 5, яка має з'явитись в автосалонах вже цього року. Машини з меншими батареями почнуть продавати наступного року: за них проситимуть щонайменше 25 тисяч євро у базовій комплектації. Це дешевше, ніж правлять у Європі за електричні Corsa-е та Peugeot е-208, але більше, ніж коштує Citroen e-С3.

Отзывы о Renault 5

Подпишитесь на рассылку

Получайте первыми новости в удобном формате

Прокомментируйте первым

Добавить комментарий к статье

Каталог автосервисов Украины

Смотреть все →

Перевірено людьми