debug 0507 header1
debug 0507 header2
AUTO.RIA
Автосигналізація «не бачить» сервера: чи це небезпечно? Назад

Автосигналізація «не бачить» сервера: чи це небезпечно?

Після початку війни чимало власників автомобільних GSM-сигналізацій StarLine та Pandora зіткнулися з проблемою: мобільний додаток повідомив про відсутність зв’язку з сервером та перестав керувати роботою системи. Наскільки це небезпечно, та як розв’язати проблему?

За кілька років GSM-автосигналізації StarLine та Pandora витіснили з українського ринку більшість конкурентів. Серед найбільших переваг таких систем — їхня функціональність: наприклад, можливість керувати охороною автомобіля на великій відстані за допомогою мобільного додатку та підключення до бездротового інтернету. Однак саме ця «фіча» добряче стривожила власників таких «сигналок» після початку війни.

Сигналізація «не бачить» сервера: що трапилось?

Для управління охороною автомобіля за допомогою мобільного додатку використовується бездротова передача даних. За допомогою модуля GSM з SIM-картою українського оператора мобільного зв’язку мобільний додаток постійно підтримує двосторонній зв'язок з хмарним сервером виробника охоронної системи, передаючи та отримуючи поточний стан і команди в будь-яке місце, де «ловить» мобільний.

Причина відсутності зв'язку з сервером, про яку повідомляє власнику мобільний додаток, полягає в тому, що хмарні ресурси виробників охоронних систем StarLine та Pandora розташовані в доменній зоні RU. Через напад росіян на Україну левова частка російських ресурсів і провайдерів була заблокована, - і саме з цієї причини втрачено зв’язок систем із серверами охоронних систем.

Чи може хтось керувати доступом до мого авто дистанційно?

Повідомлення «Автомобіль не на зв'язку» з’являється саме через те, що передача даних охоронній системі (і навпаки) заблокована — тобто, керувати системою за допомогою бездротового зв’язку не може взагалі ніхто. При цьому функції, які працюють завдяки протоколу Bluetooth (наприклад, зчитування системою ключів та міток чи «опитування» нею бездротових датчиків для блокування та відкриття замків), залишаються цілком дієздатними.

Отже, всі охоронні та сервісні функції системи продовжують працювати. Не впливає втрата контакту з сервером і на базовий «телефонний» функціонал GSM-зв’язку з охоронною системою, тож у разі тривоги «сигналка» повідомить власнику про події за допомогою СМС або голосового дзвінка (залежно від початкових налаштувань).

Чи можна обійтись взагалі без додатка?

Звісно: як вже було сказано, більшість охоронних функцій систем потребує зв’язку з сервером лише для дистанційного контролю. Однак з'ясувати поточний стан свого авто можна і за допомогою мобільного телефона без допомоги додатку - зателефонувавши на номер SIM-карти охоронної системи або відправивши на нього сервісний запит в СМС.

Основні команди управління охоронними системами

Для систем StarLine (дзвінки або СМС):

  • Запит стану автомобіля: 41
  • Вимкнути охорону: 10
  • Увімкнути охорону: 11
  • Охорона з вимкненим датчиком удару: 12
  • Охорона з вимкненим датчиком нахилу: 15
  • Запит координат місцезнаходження автомобіля: 40
  • Запит про стан GSM/GPRS зв'язку та балансу: 45

Для систем Pandora (дзвінки):

  • Вимкнути охорону: 0
  • Увімкнути охорону: 1
  • Безшумна постановка на охорону: 10
  • Безшумне зняття з охорони: 11
  • Історія подій: 09
  • Безумовне блокування двигуна: 666
  • Вимкнення безумовного блокування двигуна: 999

Важливо: якщо ви телефонуєте з чужого телефону або номера, який не було запрограмовано в пам'ять системи StarLine, перед командою доведеться ввести «гостьовий» PIN-код, встановлений при монтажі «сигналки». Власникам систем Pandora після введення команди треба додати персональний код, вказаний на карті власника.

Подпишитесь на рассылку

Получайте первыми новости в удобном формате

Каталог автосервисов Украины

Смотреть все →

Перевірено людьми