debug 0507 header1
debug 0507 header2
AUTO.RIA
За «скрутку» пробігу – штраф до 34 000 грн. Законопроєкт Назад

За «скрутку» пробігу – штраф до 34 000 грн. Законопроєкт

Пропозиція обов’язкової фіксації пробігу при перепродажу може «вбити» дистанційну перереєстрацію авто в Дії. Вивчаємо свіжі надходження у Верховну Раду.

Нещодавно у нашій щотижневій рубриці «Динаміка ринку» (тиждень №43) ми розглядали законопроєкт №10173, який містить пропозицію фіксувати значення одометрів транспортних засобів при кожній реєстрації та перереєстрації. Тоді ми висловили зауваження, що подібний механізм, який не передбачає жодних санкцій за «скрутки» пробігу, навряд чи буде ефективним у боротьбі з цим видом шахрайства.

Проте за кілька днів у списку зареєстрованих у Верховній Раді з’явився ще один документ, з номером 10216, того ж автора, який можна вважати доповненням до попередньої ініціативи, адже у ньому вже йдеться про запровадження відповідальності за «відмотування» кілометражу.

Які авто з пробігом краще продавались у жовтні 2023 року?

Ось дослівно, як виглядає головна частина цієї пропозиції: «Фальсифікація пробігу вживаного транспортного засобу з метою продажу третім особам, яка виявлена під час реєстрації (перереєстрації) транспортного засобу тягне за собою накладення штрафу».

Тепер про розміри цих штрафів: за вперше виявлене подібне порушення – від 8500 грн до 17000 грн. За аналогічне друге, виявлене протягом року – від 17000 грн до 34000 грн. Право складати протоколи про такі адмінпорушення запропоновано надати уповноваженим працівникам Національної поліції.

Перевіряємо разом. Коли покупцям варто проявити більше пильності

Що ж, здається тепер ці дві ініціативи в парі, якщо колись стануть законами, здатні стримати частину спритників, принаймні тих, для кого сума штрафу перевищуватиме потенційну вигоду від продажу автівки зі «змотаним» лічильником пробігу. Однак, як це буває часто, нове рішення викликає нові питання. Ось про що ще варто було б потурбуватися авторам нової ініціативи.

Чужі «гріхи». Оскільки фіксація пробігу відбувається зараз і без окремих законів, при чому не перший рік, виникає ризик, коли власник авто, який не підозрює про те, що до нього кимось раніше пробіг був «скручений», може отримати штраф за «чужі гріхи», двічі ставши жертвою. Тож аби такого не ставалося, слід зазначити, що виявлення математичної різниці пробігів зі знаком мінус можливе лише щодо даних, внесених до Єдиного державного реєстру не раніше, ніж з дня набуття чинності новими правилами, або після першої реєстраційної дії з відповідним ТЗ  після такої ж дати.

Як розмістити пропозицію на AUTO.RIA так, щоб її не видалили?

Нові «схеми». Умовою настання відповідальності за «скрутку», як зазначено в проєкті, є фальсифікація пробігу з метою продажу авто третім особам, що може бути виявлено при реєстрації чи перереєстрації. Однак, оскільки умова продажу виключна, при «вписуванні» ГБО, при зміні адреси власника, втраті свідоцтва про реєстрацію та ще низці варіантів розбіжність між фактичним та зафіксованим у ЄДР значенням одометра не вважатиметься порушенням. Відповідно, можна «змотати», звернутися до СЦ МВС для заміни «техпаспорта», й внести до ЄДР вже «змотаний» пробіг. Без штрафу.

Старі автомобілі. Український автопарк приблизно на 16-17% складається з автомобілів, вироблених або сконструйованих ще у радянські часи, де лічильник кілометражу має 4-5 сегментів. І за час експлуатації може не раз переповнитися, тобто дійти до значення 99999, й «обнулитися». Далі власник такої машини знову ж ризикує отримати штраф за те, що на одометрі менше значення, ніж було зафіксовано раніше. При цьому будучи невинуватим.

Какие электромобили можно купить в Украине сейчас и сколько они стоят?

Ремонт або заміна панелі приладів. Не з шахрайських мотивів, а з потреби замінити, наприклад, американського формату панель приладів з милями та Фаренгейтами на європейського зразка, щоб вона відповідала місцевим стандартам, власник може купити таку вживану деталь, в пам’яті якої інший пробіг. Така ж потреба може виникнути для заміни панелі (або тахографа), яка вийшла з ладу, чи при встановленні цифрового «віртуального» варіанту замість аналогового. І знову, якщо пробіг на новому інструментальному кластері інший, є ризик отримати штраф. Тому слід розробити спосіб (як це було зазначено у більш комплексному законопроєкті №4039) звернення до СЦ МВС із заявою про заміну лічильника пробігу й внесення до ЄДР відомостей про таку операцію й нових показників без штрафних санкцій.

Куди поділися автомобілі зі «скрученими» пробігами?

Виконавці «скруток» - без покарання. Запропонований механізм передбачає штрафи лише для власників автомобілів, які їх продають. Що загалом логічно, адже головний вигодонабувач від шахрайства з пробігом – продавець. Проте зазвичай, оскільки сучасна електроніка доволі складна, саму «скрутку» виконують окремі спеціалісти, за гроші, які володіють відповідними знаннями й обладнанням. При цьому часто відкрито рекламують свої послуги. Тож не менш логічно було б передбачити (знову маємо згадати проєкт №4039, у якому був і такий пункт) відповідальність для виконавців послуг зі «змотування» пробігу.

Готові підбірки автомобілів на будь-який смак, гаманець та потреби
Що купити?

Дія, бувай? У жовтні цього року розпочалося бета-тестування переоформлення автомобілів у Дії. Тобто, цілком без відвідування сервісного центру МВС, якщо вас влаштовує цифровий варіант «техпаспорта» й «старі» номерні знаки. Невдовзі, після завершення тестування, послуга мала б стати доступною для всіх громадян. Проте обов’язковість фіксації пробігу при перереєстрації унеможливлює роботу цього механізму, адже очевидно, що пробіг фіксувати може лише працівник СЦ МВС, бо якщо його записувати зі слів продавця, все цілком втрачає сенс.

У Дії запускають тестування перереєстрації транспортних засобів

Отже, врешті, на перший погляд, непогана пропозиція карати тих, хто «скручує» пробіг, може призвести до скасування доволі цікавого і вже працюючого варіанта з переоформленням машин в Дії. Що теж доведеться врахувати авторам законопроєктів №10173 та №10216, а також профільним комітетам та Головному науково-експертному управлінню ВР при створенні висновків до цих документів.

Які, ще раз підкреслимо - поки лише проєкти зі статусом «зареєстровано у Верховній Раді». Щоб стати законами їм слід пройти усі передбачені Регламентом етапи.

Перевірити авто на AUTO.RIA

Тим часом нагадаємо, що поки законотворці генерують нові ідеї, AUTO.RIA безплатно надає основну інформацію про кожен запропонований до продажу автомобіль, включно з останнім зафіксованим пробігом (навіть якщо це відбулося за кордоном), дату його фіксації, а також додаткову інформацію про участь машини в ДТП, кількість власників тощо. За потреби можна замовити розширені звіти про історію конкретного автомобіля, та навіть здійснити технічну перевірку його стану на акредитованій СТО, навіть якщо авто перебуває в іншому місті.

Подпишитесь на рассылку

Получайте первыми новости в удобном формате

Прокомментируйте первым

Добавить комментарий к статье

Каталог автосервисов Украины

Смотреть все →

Перевірено людьми