debug 0507 header1
debug 0507 header2
AUTO.RIA
«Нульове розмитнення» скасували. Що пропонують натомість і як це працюватиме? Назад

«Нульове розмитнення» скасували. Що пропонують натомість і як це працюватиме?

Досліджуємо, як компоненти із запропонованої Кабміном формули розмитнення легковиків можуть впливати на рішення автомобілістів та авторинок.

Законопроєкт №7418, поданий Кабміном, нещодавно було прийнято Верховною Радою, що значить – з 1 липня «нульове розмитнення» автотранспорту припиняє діяти. Далі – «старі» умови з митом, акцизом й ПДВ, які набули чинності ще наприкінці 2018 року. Однак, можливо й ці «старі» надовго не залишаться, оскільки є ще пакет проєктів, уже зареєстрований у ВР, які можуть встановити цілком нові правила щодо імпорту легковиків (поки лише їх), з новою формулою оподаткування.

Оптимальний вибір. Які легковики C-класу з пробігом можна купити зараз?

Ми раніше описували основні пропозиції з законопроєктів №7466 та 7468, зараз лиш коротко нагадаємо їхній зміст. Податки на імпорт легкових машин нараховуватимуться за формулою (з якою зараз, власне, детально розберемося), сертифікація та експертний огляд фактично скасовуються (їх буде можна замовити за власним бажанням), збір за першу реєстрацію теж скасовується, запроваджуються знижки для гібридних авто та «повний нуль» для електромобілів. До того ж оформлення має відбуватися за спрощеною процедурою, без брокерів, за допомогою державного порталу електронних послуг, можливо, у додатку «Дія».

Розмитнення по-новому. Як його пропонують змінити - інфографіка

Тепер час перейти до формули нарахування акцизу й ПДВ, адже саме сума цих двох податків й складатиме усі витрати на розмитнення легковика. Формула не залежить від вартості авто, як це є зараз, враховуватимуться наступні фактори: вік авто, тип двигуна та його об’єм (для ДВЗ), а ще ексклюзивність машини. Від зміни будь-якого з цих елементів формули залежатиме кінцева сума до сплати. А від суми, звісно, залежатимуть й рішення автомобілістів щодо доцільності «пригону» того чи іншого автомобіля. Тому варто розібратися поетапно, що від чого і на скільки залежить, та як запропонована формула може змінити підхід українських автомобілістів до вибору «свіжопригнаних» машин.

Вік авто та сума розмитнення

Для цього прикладу візьмемо легковика з бензиновим мотором, скажімо, 1500 сантиметрів кубічних. Й розглянемо, як залежить розмір митних платежів зі зміною віку автомобіля.

Діаграма показує, як зі збільшенням віку зменшується розмір митних платежів. Найбільше доведеться заплатити за нове авто, найменше за ті, вік яких понад 10 років. Отже, такий принцип робить з точки зору витрат доцільнішою купівлю за кордоном легковика більшого віку. Не надто добре для екології та безпеки (та й для власника), а також не надто цікаво покупцям авто з американських аукціонів (середній вік авто звідти – 5 років), які платитимуть більше, ніж за чинними умовами, де платежі нараховуються від вартості машини. Однак зваживши на фактичну вікову картину імпорту (середній вік усіх «свіжопригнаних» у 2021 році становив 11 років), саме віковий коефіцієнт не надто вплине на авторинок й формування попиту на ньому.

Об’єм двигуна та розмитнення

Припустимо, ми обираємо на «автокомісі» 5-річного легковика, який випускається з різними бензиновими моторами, об’єм яких, залежно від версії, може становити від 1 до 6 літрів. Всі інші параметри залишимо без змін, розглянемо як змінюватиметься сума митних платежів залежно від того, з яким мотором будемо «приганяти» машину.

Менший об’єм – менше податків, і навпаки – за «об’ємисті» мотори доведеться заплатити істотно більше. На перший погляд – нічого страшного, адже враховуючи нові ціни на пальне, навряд чи знайдеться багато охочих купувати 6-8-ціліндрові версії зі здоровенною «кубатурою».

Компактні та економні. Які міські легковики з пробігом можна купити зараз?

Але тут є один цікавий фактор – часто, а це у 80% випадків, обираючи між новітнім двигуном з прямим впорскуванням, турбонаддувом та змінними фазами газорозподілу, який має об'єм 1,5 л, та аналогічної (або навіть кілька «конячок» меншої) потужності «атмосферником» об’ємом 2,5 л, українці оберуть другий варіант, керуючись стереотипом про «надійність простих та перевірених технологій». Тож врешті чималій групі покупців доведеться визначатися – переступити через технофобію та заплатити менше, обравши сучасний «турбований» мотор, чи, як для нашого прикладу, додати «за впевненість у простоті» 2430 євро. Зрештою, якщо ця формула запрацює, на практиці побачимо як зміниться підхід українців у питанні вибору моторів різних конструкцій.

Тип пального та розмір розмитнення

Для цього розділу вважатимемо, що знову маємо 5-річного легковика, який пропонується як з бензиновими, так і з дизельними моторами, є комплектації з гібридною силовою установкою, а також цілком електрична версія. Для всіх варіантів (звісно, крім електро) вважатимемо що об’єм ДВЗ становить 2 л.

Електромобілі буде «приганяти» найдешевше – для них, за пропозиціями із законопроєктів, формулу розмитнення з яких ми розглядаємо, всі платежі дорівнюють нулю. Удвічі менше від бензинового обійдеться легковик з гібридною силовою установкою, при чому незалежно від того, який ДВЗ встановлено для обертання генератора – бензиновий чи дизельний. Найдорожчі у розмитненні будуть дизельні автівки, оскільки ставка для бензинових авто для них збільшується на множник 1,2.

Гібридні легковики. Що та за скільки можна купити зараз?

Врешті, для нашого середньостатистичного прикладу важко сказати, чи різниця у 648 євро примусить багатьох відмовитися від дизеля, якщо саме у такому типі двигуна покупець вбачає експлуатаційну доцільність. Тут скоріше дефіцит солярки здатен вплинути на відмову від придбання дизельних легковиків. Щодо гібридів – знижка для них істотна, однак і на ринку вони зазвичай дорожчі за аналогічні версії з ДВЗ, та й вибір таких не надто широкий. Тож навряд чи ми станемо свідками масового «полювання» на гібридні легковики - скоріш за все вони й надалі розглядатимуться як приємний бонус, особливо під час купівлі таких на страхових аукціонах.

Ексклюзивність автомобіля та розмитнення

Формула передбачає подвоєння митних платежів, якщо легковик належить до категорії «елітних». Для цього має бути виконано кілька умов – вік ТЗ не більше 5 років, середньоринкова вартість понад 375 мінімальних зарплат (2 437 500 грн). Однак це ще не все – Мінекономрозвитку щороку готує список таких моделей, який є вичерпним, і лише вказані у таблиці автівки, за умови збігу всіх параметрів, підпадають під визначення «елітних». Це робиться для того, аби власники таких машин щороку сплачували транспортний податок (25 000 грн).

Електричні кросовери з пробігом. Які та за скільки можна купити зараз?

Ми вивчили список «елітних» авто для поточного року, а також зробити витяг всіх імпортованих легковиків за 2021 рік, щоб дізнатися, скільки ж серед них буде «елітних». В результаті збігів виявилося аж 133. Серед них 21 BMW, 2 Lamborghini, 5 Porsche, 3 Rolls-Royce та 102 Mercedes-Benz. Тому ми не наводитимемо якісь діаграми для прикладів розмитнення «елітних» авто, бо їхня кількість така, що й «коефіцієнт ексклюзивності», позначений у законопроєкті як «КЕК», навряд чи варто було створювати.

Що у підсумку?

За запропонованою формулою розмитнення менші витрати на податки будуть у разі вибору легковика:

  • Більшого віку
  • З мотором меншого об’єму
  • З гібридним або бензиновим мотором
  • Нульові для будь-яких електромобілів
  • Звичайного, не «ексклюзивного»

А як щодо ціни авто «там», тобто за кордоном? Для запропонованого механізму – ніяк, бо вона, нагадаємо, не впливає на митні платежі. Це, на відміну від чинних умов, витрата, розмір якої залежить виключно від рішення покупця. На практиці це значить, що до умовної каси (яка може й буде електронна), покупець Skoda Octavia 2,0TDI 2015 р.в., яка у Європі коштує від €5900, заплатить удвічі більше, ніж покупець такого ж віку гібридного Maserati Levante 2.0GDI, ціни на який починаються з €90000. І з цих двох тихенько насміхатиметься власник щойно купленого новенького електричного Porsche Taycan Turbo S, який у «верхніх» комплектаціях вартує понад €230 000, бо на нього розмитнення «нульове».

Готові підбірки автомобілів на будь-який смак, гаманець та потреби
Що купити?

Що ж, з тим що і від чого залежить у запропонованій Кабміном формулі розмитнення легковиків, ми розібралися. Хотілось би ще порівняти витрати на митне очищення автівок за нею та чинними умовами, але цього разу вже й без того стаття вийшла довгенькою. Тож пропонуємо такого формату порівняння відкласти до наступного разу. Який, гадаємо, відбудеться ще до прийняття парламентарями нових правил імпорту легковиків в Україну, що може відбутися не раніше, ніж виконання передбачених регламентом процедур та голосування проєктів у сесійній залі. За чим, звісно, ми пильно стежитимемо аби проінформувати користувачів AUTO.RIA.

Подпишитесь на рассылку

Получайте первыми новости в удобном формате

Комментарии (29)

Добавить комментарий к статье
Любомир Володимирович Прокопів | 19:40, 25 июня 2022

Навіть у РФ давно від потужності рахують податки, а не від об*єму. Дволітровий турбо бензин може бути в 2 а то і в 3 рази(якщо чіпанути) потужніший за атмо. Чому податок за старенький 2.4 атмо аутлендер має бути в 2 рази вище ніж за 1.8 турбо пассат чи суперб приблизно такого ж віку?

Павел | 12:31, 27 июня 2022

А почему налог на 320 бмв на 200 сил должен быть меньше, чем на 328 бмв с тем же мотором, но прошивкой на 250 сил?

Любомир Володимирович Прокопів | 13:16, 27 июня 2022

Більше потужності - більше споживання палива - більше забруднення повітря - більше податку. Таку логіку використовують країни заходу, наприклад Вел. Британія.

Павел | 13:54, 27 июня 2022

Но тогда почему 1.4 TSI на 170 сил должен стоить столько же, сколько 2.4 атмо на те же 170 сил, если 2.4 кушает и выбрасывает больше?

Слава | 14:39, 28 июня 2022

Да как можно вообще сравнивать , ломучую 1,4 турбо лушпайку , с надежным 2.4 атмосферником , когда лушпайка 10 раз сломается, и на ее ремонт будет потрачено куча денег, а атмосферник будет ходить и ходить , не справедливо как то

Любомир Володимирович Прокопів | 20:51, 28 июня 2022

Для авто типу Шкоди Кодіак з великою масою і аеродин. опором навіть 1.4тсі буде їсти близько 10л. Аутлендер з 2.4 може на літр-півтора більше. А взагалі треба дати можливість ставити газ перед розмитненням і відповідно за газ/бензин податок менше, так як газ по визначенню згорає набагато чистіше.

Адам | 15:02, 28 июня 2022

Слава, а ви досі користуєтесь старим надійним стаціонарним проводовим телефоном?

Гость | 16:56, 28 июня 2022

Куда ходить?

Павел | 22:13, 28 июня 2022

>сравнивать , ломучую 1,4 турбо лушпайку , с надежным 2.4 атмосферником Тогда тем более нужно делать растаможку для 1.4 дешевле. С запчастей заплатится ндс, а ремонт обеспечит рабочие места.

Сергей | 17:03, 28 июня 2022

Под себя

Слава | 18:08, 28 июня 2022

Нет я пользуюсь атмосферным 3.5 V 6 и 6ст надежным гидротрансформаторным Акпп , не этой убогой дсж и 1.4 турбо лушпайкой жрущей масло ))))

Павел | 22:15, 28 июня 2022

Ну вы на дистанции за бенз больше переплатите, чем владелец турболушпайки за ремонты

Дмитрий | 06:45, 10 авг. 2022

Подскажите, пожалуйста, марку Вашего авто.

Слава | 09:08, 29 июня 2022

Ваша дистанция это СТО , а моя это нормальная безболезненная эксплуатация авто и те кто покупает 3.5 , явно не думают за расход)))) ,главное кайф езды , без каких либо проблем , если у вас расход в приоритете , купите себе электро авто , а что касается расхода , ремонт вашей дсж раз в 30000 км , окупает весь мой расход , даже без газа

Слава | 09:12, 29 июня 2022

Тем более 10 литров в 1.4 Т и 13 литров в 3.5 это не такая большая разница , хотя речь шла за 2.4 где расход такой же как в 1.4 турбо лушпайке , при одинаковом классе авто

Павел | 10:00, 29 июня 2022

А те, кто покупают 1.4 не думают про ремонт))) Плюс дсг уже стали надежнее и ходят по 100+, это все равно мало, но уже не так больно. А вообще 3,5 атмо это тоже слабенько, на такие моторы тоже стоит прицепить пару турбин, как у форда

Слава | 11:26, 29 июня 2022

В том то и дело что не думают , а когда столкнутся , то уже поздно

Павел | 13:31, 29 июня 2022

Не когда, а если столкнутся. Многие спокойно откатывают свои 2-3 года и не приезжают на капиталку дсг или мотора.

Слава | 17:34, 29 июня 2022

Только 5% максимум , из тех многих могут себе так позволить , а остальные 95% сидят на сто , тем более дсж бывает года не проходит без поломки , поэтому купите себе 3.5 v6 и АКПП НОРМАЛЬНЫЙ и катайтесь НА ЗДОРОВЬЕ и забудете что такое СТО , а тем более ездить будете нормально не думая , можно ли рвануть с места или дсж развалится )))

Павел | 19:02, 29 июня 2022

Сейчас меняю 3.0 турбо на 4,7 турбо, если что)

Слава | 20:14, 29 июня 2022

Зачем 4.7 турбо , лучше 4 штуки по 1.2 турбо , две в ремонте , две запасные ))))

Павел | 20:42, 29 июня 2022

С радостью купил бы 1.2 турбо в чем-то очень маленьком типа Рено твинго. Но то после победы

Валерій | 16:14, 28 июня 2022

А президент вже підписав даний законно проєкт?

Адам | 16:59, 28 июня 2022

Даний законно проєкт президент не може підписати, бо він ще на голосування не виносився.

Dima | 10:47, 29 июня 2022

Я думаю с таким подходом однозначно будет выгодной покупка на внутреннем рынке, где есть возможность внимательно изучить авто перед приобретением. Цена на сегодняшний день автомобилей начиная с 12 г.в. практически равна стоимости в Европе. Привожу пример: HYUNDAI I 20, 1.1 disel, 15 года на укр. регистрации отдают за 6500$, цена в Европе стартует с 6000€...наглые барыги хотят выкупить такое авто не более, чем за 6000$ с уважением)

МАКСИМ | 00:33, 17 июля 2022

Думаю законопроект недоработан, попытаюсь объяснить почему: -начнём с того как заклыкав Денис Шмыгаль пересаживаться всех на электрокар, и с этим согласен на все 100%, но вопрос в том что мало кто может позволить себе это( так как цена нормальных электрокаров начинается с 32000$) Кто та скажет Ниссан лиф на много дешевле, но запас хода на некоторых версиях 40-60км, на более новых до 250км и это не Зимой, поехать на море в горы, уже проблема, Шевроле Вольт да запас хода больше, но места для семьи... в лучшем случае корзинку с сендвичами впехнете, а на заднем ряду долго не высидеть. Не агитирую за Теслу хотя да мне она очень нравится хотя раньше скептически относился... но в нынешних реалиях с ценой на горючку все больше и больше смотрю в сторону Электро... так же молодцы китайцы: nio, byd han, американский пикап Ривиан но цена... К чему вёл что люди будут брать качегарки и платить налоги, а какой то деп...т возьмёт порш электро и не заплатит ничего, не правильно этотуже эксклюзивные Машины и оплачиваться должны, иначе получается что налоги как обычно будут платить простые люди, а ... как обычно ни копейки. А так закон вроде норм, отдельно спасибо за льготы на электрокары ( за исключением выше сказанного) надеюсь что у каждого украинца будет возможность пересесть на электрокары за запасом хода от 500км! Победы, мира и процветания всем нам Ураинцам

Гость | 11:53, 18 июля 2022

Якщо вони так борются за екологію то до знижки за гібріда можно і Євро 6 віднести булоб. А за евро 5 вже повну ціну, а те все що брудніше або не дозволяти або коефіціенти побільші щоб менше везли.

сергій | 08:26, 30 июля 2022

А куди податки йдуть екологічні? На екологію? Для чого цей цирк? Чи впроваджують виробництво чистої енергії!? Держава обдирає населення і з цього живе. А наша держава в цьому чемпіон

Адам | 13:15, 31 июля 2022

а які екологічні податки є у нас для населення?

Добавить комментарий к статье Читать все комментарии (29)

Каталог автосервисов Украины

Смотреть все →

Перевірено людьми