debug 0507 header1
debug 0507 header2
AUTO.RIA
У Парламенті пропонують деякі полегшення тим, хто взяв авто в кредит Назад

У Парламенті пропонують деякі полегшення тим, хто взяв авто в кредит

На час дії воєнного чи надзвичайного стану певним групам позичальників пропонують не нараховувати відсотки за кредити на автомобілі, які були знищені внаслідок бойових дій чи опинилися на тимчасово окупованих територіях.

У Верховній Раді нещодавно було зареєстровано законопроєкт №7437, «Про підтримку позичальників, які втратили майно у зв’язку з веденням бойових дій». Цей документ, якщо стане законом, зможе доповнити вже наявні перехідні положення у законодавстві, що стосуються позичальників. Зокрема зараз чинна норма, згідно з якою той, хто узяв кредит, та не може його виплачувати під час дії воєнного стану, звільняється від відповідальності, передбаченої у Цивільному кодексі, а також від сплати штрафів чи пені за прострочення.

Які авто, що прибули з «нульовим розмитненням», можна купити зараз?

У новому проєкті автори пропонують на час воєнного або надзвичайного стану, а також протягом 30 днів після його закінчення закріпити у законодавстві вимогу не нараховувати відсотки за користування кредитами, що видані фізичним або юридичним особам на купівлю автотранспорту чи нерухомості, але тільки у тому разі, якщо таке майно було знищено внаслідок бойових дій або знаходиться на тимчасово окупованій території.

Нові авто в кредит на AUTO.RIA

Також у проєкті запропоновано уточнити, що перенесення (накопичення) процентів за користування кредитними коштами, які б мали бути нараховані згідно з договором під час дії воєнного або надзвичайного стану, забороняється.

Деякі транспортні засоби відтепер можна ввозити з екостандартом «Євро-3»

Як випливає зі змісту проєкту, через 30 днів після скасування воєнного стану позичальники повинні продовжити виплату процентів за користування ним, які будуть нараховуватись вже після спливу згаданого строку. А також тіла кредиту, що вже передбачено у ЦК. Зрештою, автомобільні кредити зазвичай надавалися лише за умови страхування транспортного засобу, тож у разі його втрати чи цілковитого знищення питання щодо закриття кредитної лінії мало б перейти до рук страховиків. Звісно, це залежить від конкретного випадку та умов, під якими поставили свої підписи усі сторони угоди про надання позики.

Не скасувати, але додати «запобіжників». Як може бути змінене «нульове розмитнення»

Нагадаємо, що все описане стосується лише проєкту, якому аби стати законом слід пройти усі передбачені регламентом процедури й бути прийнятим в цілому на пленарному засіданні Верховної Ради. За чим ми стежитимемо, й інформуватимемо користувачів AUTO.RIA. А щоб не пропустити важливих повідомлень – підписуйтесь на наш Telegram-канал, куди надходить лише перевірена та важлива інформація для автомобілістів.

Подпишитесь на рассылку

Получайте первыми новости в удобном формате

Прокомментируйте первым

Добавить комментарий к статье

Каталог автосервисов Украины

Смотреть все →

Перевірено людьми