debug 0507 header1
debug 0507 header2
AUTO.RIA
Деякі транспортні засоби відтепер можна ввозити з екостандартом «Євро-3» Назад

Деякі транспортні засоби відтепер можна ввозити з екостандартом «Євро-3»

Зміни стосуються автобусів, вантажівок та спецтехніки. Проте умови та обмеження такі, що на практиці навряд чи хтось зможе ними скористатися.

Верховна Рада прийняла в цілому закон (раніше – законопроєкт №7360), який окрім того, що повертає податкові перевірки, має пункт, котрий стосується пропуску та першої реєстрації в Україні транспортних засобів. Документ набуває чинності 27 травня 2022 року.

Отже, низку ТЗ, для яких досі «прохідним» був екостандарт «Євро-5» (від 2009 р.в.), тепер (не всім - читайте далі) можна ввозити навіть якщо машина відповідає «Євро-3» (від 1999 р.в.). Нагадаємо, це не стосується легковиків з пробігом, для яких достатньо відповідності «Євро-2» (від 1996 р.в.). Зміни стосуються наступних транспортних засобів:

  • УКТ ЗЕД 8702 – автобуси
  • УКТ ЗЕД 8704 – вантажні автомобілі (крім тягачів («фур»))
  • УКТ ЗЕД 8705 – спецтехніка (автокрани, бетонозмішувачі тощо)

Та не поспішайте кидати всі справи та шукати на європейських сайтах оголошень недорогі автобуси чи вантажівки від 1999 року випуску. Річ у тім, що є три істотні умови: ввозити ТЗ з «Євро-3» можна лише юридичним особам для власних потреб, продаж таких ТЗ забороняється на строк 1095 днів, норми діятимуть до 31 грудня 2022 року. Звісно, під все це не підпадають авто з РФ та РБ.

«Нульове розмитнення» ще працює, але з’явилося більше обмежень

А що на практиці? Насамперед варто зазначити, що це рішення ніяк не впливає на розмір податків при імпорті, оскільки так званим «нульовим розмитненням» можуть користуватися лише фізичні особи. Тож при імпорті перелічених ТЗ доведеться сплачувати податки у повному розмірі, і навіть більші, адже досі присутні рудиментарні коефіцієнти на акциз, за яких він стає у 40 або 50 разів більший, якщо вік ТЗ перевищує 5 або 8 років. В результаті торік понад 52% імпортованих автобусів та вантажівок мали вік до 5 років, бо для ТЗ більшого віку різко зростає вартість розмитнення.

Що купити? «Свіжопригнані» легковики 2009-2014 р.в., вибір яких зараз найбільший

Також, згідно з відкритими даними ГСЦ МВС, у 2021 році частка юридичних осіб, які здійснювали перші реєстрації автобусів та вантажівок становила 31%, тобто інша частина, а це 2/3 імпортерів, були фізичними особами. Тож потенційно зміни щодо «Євро» цікаві менше за третину тих, хто ввозив такі транспортні засоби.

Крім того, згідно з вимогами чинного законодавства, аби ввезти будь-який автомобіль для юридичної особи, потрібно щоб підприємство було зареєстроване як суб’єкт зовнішньоекономічної діяльності (ЗЕД). Потрібен дозвіл на купівлю валюти, повноваження для укладення договору з іноземним продавцем тощо. А це тривала й непроста процедура, з чим малі підприємства навряд чи захочуть мати справу, тим паче заради одного чи двох автомобілів.

Пропозиції про продаж автобусів на AUTO.RIA
Автобуси

І ще – тимчасове «спрощення» з екостандартами робить цю, так би мовити, пільгу, безальтернативною. Тобто, немає варіанту, за якого імпортуючи ТЗ, який відповідає «Євро-5» або «Євро-6», зникала б заборона на продаж ТЗ протягом трьох років – вона «автоматично» розповсюджується на всі автобуси, вантажівки та спецавтомобілі, які будуть імпортуватися юридичними особами до кінця цього року для власних потреб.

Пропозиції про продаж вантажних авто на AUTO.RIA
Вантажівки

Крім цього, «Євро-3» мало б розповсюджуватися і на нові ТЗ, які вироблені в Україні, проте текст закону написаний так, що для вироблених в Україні автомобілів є пряма вимога, щоб ті були «ввезеними на територію України юридичною особою для власного використання». Що створює очевидну юридичну колізію в рамках одного абзацу. І навіть якби вдалося юридичній особі придбати для власних потреб новий ТЗ, вироблений в Україні, продавати його теж буде заборонено протягом трьох років. Залишається хіба «старий» шлях з ввезенням за допомогою імпортера-суб'єкта ЗЕД, але тоді й за «старими» правилами - машина з «Євро-5».

Готові підбірки автомобілів на будь-який смак, гаманець та потреби
Що купити?

Можливо, у цих змінах комусь вдасться розгледіти якісь варіанти для фірм, які б дійсно спростили чи полегшили імпорт вантажівок чи автобусів дещо більшого віку, які в Європі мали б бути потенційно дешевшими ніж ті, що з «Євро-5. Навіть попри те, що акциз на такі ТЗ віком понад 5 років часто опиняється за межами економічної доцільності та платоспроможності бізнесу. І все ж, якщо бачите такий варіант – поділіться ним з автомобільною спільнотою у коментарях.

Подпишитесь на рассылку

Получайте первыми новости в удобном формате

Комментарии (2)

Добавить комментарий к статье
Віталій | 22:47, 08 июня 2022

Повний абсурд даної ініціативи, я ук фізична особа купив би таке авто Е3 дешевше для власного користування! А юридичні само собою мають кошти, що придбати авто і подорожчав щ Е5

Олег | 10:05, 17 июля 2022

Кого це цікавить? Всі в стойло

Каталог автосервисов Украины

Смотреть все →

Перевірено людьми