debug 0507 header1
debug 0507 header2
AUTO.RIA
Динаміка українського авторинку. Тиждень дев’ятий Назад

Динаміка українського авторинку. Тиждень дев’ятий

Як змінилися ціни на популярні електромобілі, та, як завжди, про те, які авто шукають найчастіше, динаміку цін і найдорожчі легковики, продані на AUTO.RIA цього тижня.

Що з цінами на популярні електромобілі?

Моніторинг цін на вторинному ринку у різних сегментах впродовж цього та минулого років часто показував зниження середньої ціни для групи електромобілів. Зрозуміло, що узагальнена «середня температура по лікарні» не дозволяє зробити чітких висновків щодо дійсного стану справ у сегменті: всі електрокари дешевшають, чи середня ціна знижується завдяки розширенню пропозиції більш доступними варіантами?

Щоб розв’язати цю задачу ми вирішили розглянути динаміку середніх цін на окремі моделі, а для деяких «старожилів» ринку – навіть на певні покоління. Раніше ми публікували подібний огляд для авто марки Tesla, де за рік зниження середніх цін склало від 21% до 38% на чотири основні «Модел».

Какие электромобили можно купить в Украине сейчас и сколько они стоят?

Цього ж разу дослідимо автівки з мас-маркету, які можна вважати і масовими і доступними водночас. До вибірки потрапили: Nissan Leaf першого покоління, Volkswagen e-Golf, Renault ZOE та BMW i3. Результат цінового зрізу за рік на слайді: жодна з машин не подорожчала, всі показали зниження середньої ціни, від 12% за BMW i3 до 21% за електричного «Гольфа».

Якщо для легковиків Tesla головним чинником зменшення вартості стало зниження середньої ціни аукціонного лота (на 48% за рік), і якщо взяти до уваги те, що понад 80% цих авто прибувають саме з американських аукціонів, шукати інших пояснень не варто.

Натомість моделі, які ми розглядаємо цього разу, не всі «американці»: Renault в принципі не представлений в США, 70% Nissan Leaf та BMW i3 прибувають з Європи, понад 90% VW e-Golf також були «пригнаними» з країн ЄС. Чому ж і вони помітно подешевшали?

Перший електромобіль: без прикрас про переваги та недоліки

Перший чинник – вік, тобто природне зниження ціни автомобілів з кожним роком, сюди ж відноситься і пробіг, зі збільшенням якого меншає ціна. Другий – поступове зниження цін на нові моделі електромобілів та випуск нових генерацій, що відбивається і на «вторинці». Третій – наближення до точки насичення ринку, тобто моменту, коли пропозиція ще може зростати, але попит вже ні. Зараз щомісяця в Україні загалом купують вживаними близько 4 тисяч легковиків на батарейній тязі, а пропозицій з їхнього продажу лише на AUTO.RIA 15 тисяч, тобто майже у 4 рази більше, ніж для них є фактичних покупців.

Електромобілі в Україні: розподіл за регіонами та рівень електромобілізації

Чи може змінитися ця перевага пропозиції над попитом? Найближчим часом навряд, оскільки окрім купівельної спроможності громадян, яка визначає їхні можливості на тому ж авторинку, для купівлі електромобіля ще й потрібні певні додаткові умови – щоб денний пробіг не перевищував можливості конкретної моделі за запасом ходу, та (що головніше) щоб була змога заряджати його вдома вночі. А кількість покупців з власною розеткою (у приватному будинку, гаражі, на паркінгу тощо) вочевидь скінчена. Користування ж публічними недешевими чарджерами майже вбиває весь ефект економії від експлуатації електромобіля, та й займає зайвий час, що незручно.

Електричні кросовери з пробігом. Які та за скільки можна купити зараз?

Скоріш за все, принаймні до кінця 2025 року, поки діятимуть пільги на розмитнення електромобілів, ми й надалі спостерігатимемо подібну картину з цінами у цьому сегменті. Що плюс для покупців зараз, але водночас мінус для тих, хто сподівався на швидкий продаж «електрички» ще й за хорошою ціною. При чому числа свідчать про те, що чим довше чекатимуть продавці – тим нижче «сповзатимуть» ціни на ринку.


Активність авторинку

Зацікавленість у придбанні вживаних машин протягом двох-трьох останніх тижнів не зазнала істотних змін, зберігаючи рівень, що був характерний для початку 2024 року. Український вторинний ринок за цим показником наразі можна вважити досить стабільним.


Цінова картина вторинного авторинку

Попри стабільний рівень зацікавленості покупців у вживаних автомобілях, цього разу бачимо що продавці були значно більше схильними до «торгу» та знижок. Відразу три сегменти за підсумками дев’ятого тижня 2024 року мають «мінус». Знизилася середня ціна для вікової групи 2009-2014 р.в., що можна вважати звичайним природним коливанням для цього показника.

Також «-$100» зазначено і біля середньої ринкової ціни на вживані кросовери, що теж може бути як звичайним коливанням, так і ознакою виходу з сезону підвищеного попиту на авто такого класу. Щодо електромобілів, їхніх цін та ймовірних сценаріїв на найближчий час все сказано у першому розділі цього випуску «Динаміки ринку» - у цьому сегменті червоне число зі знаком плюс навряд чи скоро з’явиться.

Визначити ринкову ціну авто


Які моделі легковиків шукають найчастіше на AUTO.RIA?

Цього разу все на звиклих місцях: Volkswagen Golf отримав першість за рівнем зацікавленості потенційних покупців, недалеко від нього розмістилася Skoda Octavia, після якої багаторічний лідер українського вторинного ринку Volkswagen Passat. Хоча, як бачимо, ймовірно своє лідерство він потроху втрачає, на користь компактніших і доступніших варіантів.

Проте точно рано ще говорити про те, що філософія українського покупця (яка спонукає його за мінімальну суму отримати максимум, при цьому відкинувши низку об’єктивних факторів), почала змінюватися й наближатися до більш раціонального підходу, притаманного європейським покупцям. Йдеться про те, що у більшості країн ЄС домінують недорогі компактні легковики, які більш економні, маневрені, і їх простіше паркувати.

Готові підбірки автомобілів на будь-який смак, гаманець та потреби
Що купити?

Присутність у списку таких варіантів, як Audi A6, BMW X5 та 5 Series, Toyota Camry й Volkswagen Touareg для непідготовленого читача взагалі може слугувати індикатором того, що в Україні цілком відсутні проблеми з парко-місцями, бензин коштує не дорожче за мінеральну воду, а дороги загалом схожі на американські хайвеї…


Найдорожчі авто, продані цього тижня на AUTO.RIA

Безперечно, усі автомобілі, котрі цього разу потрапили на слайд з найдорожчими тижня, варті уваги. Але найцікавіший з них перший: «за що такі гроші?» – може запитати пересічний автомобіліст, який цілком справедливо порівняє вартість цього позашляховика з ціною кількох квартир.

Щоб дати відповідь на це питання, навіть складно визначитися, з чого ж почати – характеристик Range Rover найновішого покоління, чи його оснащення. Спробуймо з механіки: саме те авто, яке на фото, версії D350 MHD, тобто так званий «м’який» дизель-гібрид. Потужність – 350 к.с., 700 Ньотон-метрів крутного моменту, і як результат 7,1 секунди до перших 100 км/год. Звісно, усі ведучі колеса з набором різноманітних асистентів для руху по будь-якій місцевості, керована електронікою пневмопідвіска та 8-діапазонний «автомат». При цьому середнє споживання пального цим 5-метровим і майже 2,5-тонним автомобілем за даними виробника складає 7,6 л/100 км.

Кросовери з пробігом: які купували частіше у січні?

А що всередині? Оздоблення інтер’єру з високоякісних матеріалів та кольоровим підсвічуванням, 4-зонний «клімат», огляд 360 градусів за допомогою відеокамер, адаптивний круїз-контроль, цифрова панель приладів, мультимедійна система Meridian з купою опцій та акустичною потужністю 800 Вт, регулювання передніх сидінь у 24 напрямках, «панорама», електричні шторки на вікнах… І це лише основне, бо далі доведеться потратити ще кілька абзаців, аби туди умістити повний перелік більших й менших «допів», які отримує власник цього автомобіля.

Найдорожчі авто на AUTO.RIA

Загалом на ринку «класичний» Land Rover Range Rover доступний у діапазоні цін від $5…6 тис. за ранні версії випуску кінця 90-х років минулого століття, а біля «топових» варіантів з нульовим пробігом та довгеньким списком опцій можуть бути присутні числа близько $350 000. І не варто торгуватися – адже цією моделлю користується навіть британська королівська сім’я. А монархи, як відомо, знаються на розкоші.


Цікавитесь реаліями нашого авторинку, й бажаєте регулярно дізнаватися про те, які моделі найпопулярніші, як змінюються ціни, інтереси покупців та про актуальні тренди – підписуйтесь на пріоритетне отримання новин від AUTO.RIA за допомогою зручного для вас каналу, й не пропустите жодного важливого повідомлення!

Подпишитесь на рассылку

Получайте первыми новости в удобном формате

Прокомментируйте первым

Добавить комментарий к статье

Каталог автосервисов Украины

Смотреть все →

Перевірено людьми