debug 0507 header1
debug 0507 header2
AUTO.RIA
Динаміка українського авторинку. Тиждень третій Назад

Динаміка українського авторинку. Тиждень третій

Активність ринку за регіонами у 2023 році, та, як завжди – що та як шукають найчастіше, про динаміку цін і найдорожчі легковики, продані на AUTO.RIA цього тижня.

Обсяги ринку легковиків з пробігом у 2023 році за регіонами

Внутрішній ринок

Минулого року, за інформацією з відкритих даних ГСЦ МВС, відбулося 955,6 тис. угод купівлі-продажу легковиків з пробігом всередині країни. Ми визначили, скільки перепродажів було офіційно зареєстровано у кожній області, а також, зважаючи на значні обсяги, окремо у столиці та Київській області.

Лідером внутрішнього ринку став Київ – понад 15% всіх угод було укладено у столичних сервісних центрах МВС. Також чималі обсяги перепродажів були у Дніпропетровській (9,6%), Одеській (7,6%), Київській (6,9%) та Львівській областях. Якщо до цих регіонів додати ще Харківську область, сумарно отримаємо частку понад 50% всіх угод купівлі-продажу, які відбулися торік.

Які авто з пробігом краще продавались у 2023 році?

Найменша активність щодо перепродажів зафіксована у Херсонській (0,4%), Луганській (0,5%) та Донецькій (1,2%) областях – що пояснюється тимчасовою частковою окупацією цих територій та близькістю до активних бойових дій.

Перші реєстрації

Лідером за кількістю перших реєстрацій за підсумками 2023 року стала Львівська область – з часткою 12,6% - дається взнаки близькість до кордону, через який прибуває левова частка усіх легковиків зараз. Також високий попит на «свіжопригнані» авто був у місті Києві (11%), Вінницькій (7%), Рівненській (6,3%) та Дніпропетровській (5,7%) областях. Ці п’ять позицій зі списку разом складають 48% - тобто майже половину від усього тогорічного обсягу перших реєстрацій вживаних легковиків, що прибули із-за кордону, яких, нагадаємо, прибула 221 тисяча. 

Найменша кількість (відповідно – частка) «свіжопригнаних», подібно як і у попередньому розділі (і з тих же причин), зафіксована у Херсонській (0,2%), Донецькій (0,4%) та Луганській (0,8%)областях.

Найпопулярніші «свіжопригнані» легковики у 2023 році

Активність авторинку

Наші спостереження за активністю покупців підказують, що авторинок поступово набирає обертів. Можливо – не настільки активно, як можна було б очікувати після запровадження нового календаря свят та відсутності вихідних на період воєнного стану, проте прогрес помітний.

Ще одна з причин, яка не є ключовою, однак все ж має певний вплив на бажання покупців переходити до практики, тобто купівлі автомобілів – зміна календарного року. Всі автівки 1 січня «автоматично» стали на рік старіші, отже – мали б відповідно подешевшати, проте продавці зазвичай не поспішають миттєво робити «поправку на вік».


Цінова картина вторинного авторинку

Про основні терміни та принципи, за якими визначаються ті чи інші показники, котрі присутні на слайді у даному розділі, можна дізнатися в однойменному розділі за цим посиланням.

Визначити ринкову ціну авто

Щойно згадана у попередньому розділі обставина зі зміною календарного року та «старінням» усіх автомобілів на рік, призвела до цінового штилю на вторинному ринку. Так трапляється майже щороку, оскільки більшість продавців чекають відповідних кроків від інших власників (тобто деякого зниження цін на машини, які пропонуються до продажу). Щоб не продешевити, а заразом (бо ж за кожним продажем зазвичай слідує купівля) не потратити зайвого при виборі наступного авто.

Готові підбірки автомобілів на будь-який смак, гаманець та потреби
Що купити?

Що ж, залишається спостерігати за тим, як продавці спостерігають за іншими продавцями, а за ними спостерігають потенційні покупці. Рано чи пізно цей ціновий штиль неодмінно зміниться добрячим хвилюванням, яке точно не залишиться без уваги аналітиків «Динаміки ринку».


Які моделі легковиків шукають найчастіше на AUTO.RIA?

Трійка лідерів переглядів пропозицій про продаж скоріш за все залишатиметься такою ще не один місяць. А ще ці моделі справді активно купують. Натомість дещо зросла частота переглядів авто бізнес- та преміум-класів, що зазвичай є ознакою «вітринного шопінгу», який здебільшого спостерігається впродовж тривалих вихідних чи святкових періодів. Зрештою, ніхто й не заборонить розглянути перед купівлею «Мегана» чи «Логана» кілька легковиків на кшталт Audi A6, BMW X5 чи Volkswagen Touareg.


Найдорожчі авто, продані цього тижня на AUTO.RIA

Цього разу до четвірки найдорожчих автівок тижня потрапила доволі цікава й рідкісна модель – позашляховик Rivian R1S. Всього таких в Україні 4, і всі вони прибули у 2023 році (та випущені теж торік). Дещо більше у нашому парку пікапів (Rivian R1T) цієї американської марки – 11 шт.

Модель цікава тим, що відразу розроблялася як електрична, завжди оснащена повним приводом, але залежно від версії – двома або чотирма моторами. Найслабший варіант, з батареєю ємкістю 105 кВт-год та силовою установкою на 408 к.с. має «максималку» 201 км/год, а до першої сотні розганяється за 5,1 секунди. Є ще дві проміжних комплектації, та «топова» - на 835 кінських сил, яка має динаміку 3,1 секунди 0-100 км/год. Запас ходу (залежно від версії) – від 386 до 660 кілометрів. Звісно, всередині – сенсорні екрани, «автопілот», і навіть «панорама» зі змінним рівнем затемнення.

Найдорожчі авто на AUTO.RIA


Цікавитесь реаліями нашого авторинку, й бажаєте регулярно дізнаватися про те, які моделі найпопулярніші, як змінюються ціни, інтереси покупців та про актуальні тренди – підписуйтесь на пріоритетне отримання новин від AUTO.RIA за допомогою зручного для вас каналу, й не пропустите жодного важливого повідомлення!

Подпишитесь на рассылку

Получайте первыми новости в удобном формате

Комментарии (1)

Добавить комментарий к статье
Анатолій Анатолійович | 07:29, 21 янв. 2024

Ринок впав на 20% по продажам, автівки дешевшають, та старішають, та іржавіють,

Каталог автосервисов Украины

Смотреть все →

Перевірено людьми