debug 0507 header1
debug 0507 header2
AUTO.RIA
Динаміка українського авторинку. Тиждень 01/2023 Назад

Динаміка українського авторинку. Тиждень 01/2023

Найсвіжіші статистичні показники, динаміка цін, найпопулярніші у пошуку моделі та чимало іншої цікавої інформації для автомобілістів.

Вітаємо! Ми відкриваємо рубрику з регулярними щотижневими оглядами активностей на українському авторинку. Ці публікації насамперед зацікавлять тих, чия діяльність пов’язана з автомобільним бізнесом, однак навіть якщо ви не власник «автокомісу», не займаєтесь «пригоном» автомобілів або ж їхнім ремонтом, корисна та цікава інформація знайдеться для кожного автомобіліста. Тож запрошуємо оглянути головні показники першого тижня 2023 року.

Активність авторинку

Цілком очікувано перед календарною зміною року активність покупців щодо пошуків (переглядів пропозицій) на AUTO.RIA знижувалась – спрацював відомий принцип «давайте, після свят». Проте вже з 1 січня все впевнено почало повертатися до звиклих темпів, й рівень інтересу потенційних покупців залишався сталим протягом усього тижня.

Цінова картина вторинного авторинку

Яка розмова про ринок може відбутися без того, аби не зачепити тему цін на ньому? Звісно, можна було б все геть спростити й вивести якесь одне «середнє по країні» значення, однак такий спосіб не буде достатньо інформативний. Тож ми розділили пропозицію з легковими автомобілями з пробігом на сегменти, зокрема на три вікових, а також окремо визначатимемо середні ціни для кросоверів, електромобілів, легковиків, що прибули зі США, та так званих «свіжопригнаних» авто.

Окремо варто пояснити що таке «Leaf-індекс». Ви наразі не знайдете такого терміну в котромусь з підручників з економіки. Нам довелось його ввести, подібно до того, як існують біржові індекси, чи навіть «індекс бургера», щоб відстежувати мінімальний рівень цін на електромобілі. Для чого беремо ціну, з якою є щонайменше 10 варіантів автомобілів на ходу, зареєстрованих в Україні, без видимих на фото чи вказаних у тексті оголошення серйозних недоліків. Оскільки наймасовішим електромобілем в Україні зараз є Nissan Leaf, саме для цієї моделі ми й визначатимемо мінімальну ціну, за яку сьогодні можна купити таке авто.

Загалом різких стрибків з середніми цінами не відбулося, хоча теоретично зміна календарного року робить кожну машину на рік «старішою», відповідно й дешевшою. Проте на практиці зниження цін на легковики з пробігом не відбувається в один день, цей процес тривалий та поступовий. Дещо зріс «Leaf-індекс», не виключено тому, що протягом новорічних вихідних електропостачання в більшості регіонів було без відключень.

Які електромобілі з пробігом найпопулярніші в Україні? Підсумки 2022 року

Також зріс середній прайс «свіжопригнаних» авто, але значно більше стрибнула середня ціна на «американців». Що, на перший погляд, дещо парадоксально, оскільки за даними Autoastat середній чек на аукціонах за тиждень знизився на $205 (до $2453) й загалом тренд пониження середньої ціни триває ще з літа минулого року.

Які «свіжопригнані» легковики найпопулярніші в Україні? Підсумки 2022 року

Тут скоріше вплинуло те, що обсяги імпорту «аукціонних» авто зменшилися, покупці спершу скуповують найдешевші варіанти, відповідно на ринку залишається все більше пропозицій з дорожчими авто, які статистично «тягнуть» середню ціну вгору. Крім того, варто враховувати, що імпорт найдешевших авто зі США (до $10 000), у зв’язку з подорожчанням доставлення їх в Україну, стає все менш економічно доцільний, тож надалі варто бути готовими до звуження пропозиції з найдоступнішими авто зі США (Ford Fiesta, Focus, Chevrolet Cruze, Volkswagen Jetta та подібними) й продовження зростання середньої ціни у цьому сегменті ринку.

Які авто шукають найчастіше на AUTO.RIA?

Топ-15 найпопулярніших у пошуку моделей зараз нагадує рейтинг найпопулярніших автівок минулого року. Звісно, з «народним автомобілем» нашого вторинного ринку Volkswagen Passat на першому місці. Порівняти що шукають з тим, що купували можна за ось цим посиланням.

Найдорожчі пропозиції на AUTO.RIA

Серед усіх транспортних засобів, які пропонуються до продажу, пропозицією з найбільшою ціною виявилося оголошення у розділі «Водний транспорт». За яхту Princess X80 2022 року випуску її власник просить $6 024 958. Звісно, згадавши у тексті що торг загалом можливий.

Водний транспорт на AUTO.RIA

Коли ж говорити не про всі види транспорту, а лише про легкові автомобілі, ще й з пробігом, найдорожчим цього разу виявився Rolls-Royce Cullinan Black Badge, 2021 року випуску, з ціною $650 000. Торік таких авто в Україні було куплено всього два, і ще 8 «звичайних», якщо так можна сказати, кросоверів Cullinan, без «Black Badge» у назві моделі, яка свідчить про те, що машина була зроблена за спецзамовленням.

Найдорожчі легковики на AUTO.RIA

Найстаріші легковики

Цього разу в поле зору наших редакторів потрапив цікавий варіант – Ford A, 1928 року випуску. Цю модель для свого часу складно назвати рідкісною, оскільки вона була однією з найуспішніших для Ford, випущеною у кількості понад 4,8 млн шт. Проте зараз, коли минуло майже 100 років від початку її виробництва, відшукати екземпляр у добре збереженому й справному стані непросто. Тому й просять за машину $80 000.

Ретро-авто на AUTO.RIA

Цікавитесь реаліями нашого авторинку, й бажаєте регулярно дізнаватися про те, які моделі найпопулярніші, як змінюються ціни, інтереси покупців та про актуальні тренди – підписуйтесь на пріоритетне отримання новин від AUTO.RIA за допомогою зручного для вас каналу, й не пропустите жодного важливого повідомлення!

Подпишитесь на рассылку

Получайте первыми новости в удобном формате

Прокомментируйте первым

Добавить комментарий к статье

Каталог автосервисов Украины

Смотреть все →

Перевірено людьми