debug 0507 header1
debug 0507 header2
AUTO.RIA
Електрокар vs авто з ДВЗ: Що дешевше в обслуговуванні? Назад

Електрокар vs авто з ДВЗ: Що дешевше в обслуговуванні?

Порівнюємо скільки коштує технічне обслуговування автомобіля з двигуном внутрішнього згоряння та електромобіля.

Електромобіль уже давно перестав бути «дивиною» на міських вулицях. Nissan Leaf, Renault Zoe та різні Model від Tesla їздять по українських містах поряд зі звиклими дизельними та бензиновими автомобілями.

Переваги та недоліки в електромобілів беззаперечно існують. Так само як і в автівок що мають двигун внутрішнього згорання. І якщо по витратах пального лідером все ще лишається електрокар, принаймні якщо заряджати його вдома за тарифом 2,64 грн за 1 кВт-год, то як у них справи з технічним обслуговуванням? Що дешевше утримувати - традиційне авто з ДВЗ чи електрокар?

У чому різниця між електрокарами та авто з ДВЗ

В електромобілів є спільні основні складові: це тягова батарея, електромотор, інвертор, система керування, яка необхідна для управління всіма складовими.

Також є ходова частина, системи безпеки та комфорту та інші компоненти, котрі роблять електромобіль подібним до автомобіля з ДВЗ.

Тоді як автомобіль з двигуном внутрішнього згоряння складається з більшої кількості різноманітних компонентів, зокрема сам двигун та дещо складніша трансмісія. Але таке порівняння буде неповним, якщо не відзначити недоліки електромобілів.

Електромобілі можна було б назвати найдешевшими в обслуговуванні, якби не батарея! Тягова батарея схильна до деградації — з часом вона поступово втрачає свою ємкість. При нормальній експлуатації автомобіля, акумулятори втрачають по 2-3% в рік. А це, своєю чергою, суттєво впливає на відстань, яку можна проїхати на одній зарядці.

Обслуговування все ж треба всім

Автомобіль з двигуном внутрішнього згоряння має чіткі регламенти (за часом та пробігом) щодо заміни моторного мастила, мастила в КПП, фільтрів, ременів приводу, водяної помпи, допоміжних роликів, свічок тощо.

Електромобіль теж не обходиться без регулярного технічного огляду. Наприклад, потрібно регулярно перевіряти стан приводного редуктора та здійснювати заміну мастила (іноді разом з фільтром) у ньому. Також необхідна діагностика стану тягової батареї, щоб уникнути її пошкодження у разі розбалансування окремих елементів. Та регулярна перевірка системи нагрівання/охолодження АКБ, якщо така система є в автомобілі.

А є й те, що об’єднує ці два типи авто: регулярна перевірка стану шин, гальм, підвіски, рульового керування, зовнішніх світлових приладів.

Що ж дешевше утримувати?

Але усе це — лише слова, якщо не додати конкретні приклади. Відомо, що у 2023 році найпопулярнішим автомобілем з ДВЗ став Renault Duster. Натомість за той же період одним з найпопулярніших став електромобіль Nissan Leaf. Через сайти офіційних дилерів ми порівняли вартість їхнього технічного обслуговування.

Беремо спочатку Renault Duster 2023 року випуску з дизельним двигуном об’ємом 1,5 літра. Перше регламентне ТО проходимо після позначки у 15 тисяч кілометрів пробігу. В нього входить: заміна мастила у двигуні, заміна фільтрів (повітряного, масляного, салонного), перевірка ходової, системи керування, працездатності замків. Вартість цього першого регламентного ТО, як вказує офіційний дилер Renault в Україні, складає 4,7 тисячі гривень.

На противагу йому маємо електромобіль Nissan Leaf (ZE1A) 40KWh. Його перше регламентне ТО настає після досягнення відмітки у 30 тисяч кілометрів пробігу. Офіційний дилер Nissan в Україні зазначає, що після року використання електромобіля у ньому потрібно замінити лише фільтр очищення повітря для салону. Разом з роботою це коштуватиме 2,2 тисячі гривень.

А як щодо обслуговування після 120 тисяч пробігу? У Renault Duster регламентне ТО після досягнення цієї відмітки коштуватиме уже понад 10 тисяч гривень. У цю вартість входить заміна фільтрів, мастила у двигуні та коробці передач, заміна ременів приводу.

У Nissan Leaf після 120 тисяч кілометрів пробігу потрібно буде замінити фільтр салону, гальмівну рідину та охолоджувальну рідину. Офіційний дилер в Україні повідомляє, що вартість робіт з матеріалами коштуватиме 5 тисяч гривень.

Вибрати електромобіль на AUTO.RIA

Підсумовуючи можна сказати так: через простішу конструкцію та меншу кількість рухомих елементів вигідніше утримувати електромобіль — менші витрати на «пальне», менші затрати на обслуговування. Однак в довгостроковій перспективі вам доведеться зіткнутися із заміною тягової батареї або істотною втратою ринкової ціни такої машини.

Подпишитесь на рассылку

Получайте первыми новости в удобном формате

Прокомментируйте первым

Добавить комментарий к статье

Каталог автосервисов Украины

Смотреть все →

Перевірено людьми