debug 0507 header1
debug 0507 header2
AUTO.RIA
Як їхати на Електромобілі аби збільшити запас ходу - AUTO.RIA Назад

Як їхати на Електромобілі аби збільшити запас ходу - AUTO.RIA

Чому реальний запас ходу вашого електрокара може бути меншим за той, який заявляє виробник, та як можна проїхати більше кілометрів на одному заряді - AUTO.RIA

Водії електромобілів нерідко стикаються з такою ситуацією. Купують «електричку», продавець каже, що вона може проїхати на одному заряді 140-150 кілометрів. Але в підсумку стається так, що реальний запас ходу електромобіля ледь сягає 100-110 кілометрів. Відмінність ніби й несуттєва, та все ж неприємно.

То в чому може бути проблема малого запасу ходу електромобіля?

Поширені причини

Стиль водіння. Ваша манера їзди істотно впливає на запас ходу. Швидкий розгін, часті зупинки, різкі гальмування — усе це споживає набагато більше енергії, ніж спокійне кермування.

Погодні умови. На тягову батарею впливають перепади температури — завеликий «плюс» чи «мінус» за Цельсієм зменшують запас ходу.

Користування додатковими системами. Підігрів сидінь, клімат-контроль та навіть аудіосистема споживає електроенергію, що впливає на запас ходу електромобілів.

Додаткове обладнання, яке збільшує вагу авто або додає аеродинамічного опору. Спойлери, антени, або багажники на даху спричиняють скорочення запасу ходу. Адже чим важчий автомобіль, тим більше енергії він потребує для руху.

Технічні несправності. Причиною малого запасу ходу в електромобілі може бути низький тиск у колесах, невідрегульована геометрія (розвал-сходження), а також підклинювання колісних підшипників та гальм.

Деградація батареї. З часом місткість батареї електрокара може зменшуватися через знос та старіння, що також зменшує реальний запас ходу.

Як збільшити запас ходу електромобіля?

Щоб виправити ситуацію з небажано малим запасом ходу вашого електромобіля, рекомендуємо дотримуватися наступних порад:

М'який старт. Практикуйте економну їзду, уникаючи різкого прискорення та гальмування. Плануйте маршрути з меншими перепадами висот для збереження енергії.

Обирайте оптимальну швидкість руху. В електромобілі працює таке правило: чим швидше ви рухаєтеся, тим більше енергії витрачаєте. Оптимальною швидкістю вважається до 80 – 90 км/год. Для зручності також деякі виробники розміщують в електромобілі режим “Eco”: він програмно обмежує потужність двигуна, щоб скоротити витрату енергії.

Попереднє планування маршрутів. Уникайте руху складною місцевістю, де багато підйомів та різне покриття доріг. Ґрунтовою дорогою та ще й «під гірку» ви далеко не заїдете.

Мінімізація використання додаткових споживачів. Коли використовуєте автомобіль взимку, то намагайтесь обігрівати салон частково, вмикаючи або підігрів сидінь, або керма. Чи почати обігрів салону, коли ще підключені до зарядної станції — таким чином, витрачена енергія буде одразу поповнюватися в акумуляторі. Коли їздите влітку, то замість кондиціонера частіше відчиняйте вікна під час руху.

Встановлення автономного обігрівача. Не мерзнути в машині взимку, і не зменшувати її запас ходу допоможе автономна «пічка». Її не підключають до систем електромобіля. Система швидко нагріває повітря, а як паливо використовує бензин або дизпальне. Це справжня панацея для електрокарів, які вже від виробника мають невеликий запас ходу.

Контролюйте заряд батареї. Ідеальним вважається діапазон зарядки від 20% до 80% ємкості. Та не забувайте, що батарея електромобіля полюбляє заряджатися повільно: швидкісні формати краще залишити для особливих випадків.

Встановлення додаткової батареї. Окремі станції технічного обслуговування пропонують встановлення додаткової (або зі збільшеною ємкістю) батареї, що дозволяє збільшити запас ходу.

Вибрати електромобіль на AUTO.RIA

Застосовуючи ці поради на практиці, ви зможете покращити збільшити пробіг вашого електрокара. Але, є ще один доволі дієвий шлях - можливо, час змінити свій транспортний засіб? Тоді варто поглянути на пропозиції електромобілями, які мають більший запас ходу на AUTO.RIA.

Подпишитесь на рассылку

Получайте первыми новости в удобном формате

Прокомментируйте первым

Добавить комментарий к статье

Каталог автосервисов Украины

Смотреть все →

Перевірено людьми