debug 0507 header1
debug 0507 header2
AUTO.RIA
Як переоформити автомобіль без зняття з обліку Назад

Як переоформити автомобіль без зняття з обліку

Інформація для тих, хто невдовзі планує продати автомобіль.

Хто найближчими роками не надто часто стикався з купівлею-продажем автомобілів, ще може пам’ятати, який заплутаний та складний був процес переоформлення. Спершу потрібно було зняти б/у авто з обліку у МРЕВ (міжрайонний реєстраційно-екзаменаційний відділ) у тій області, де машина зареєстрована, отримати транзитні (червоні) номерні знаки, з ними прибути до «свого» МРЕВ, дочекатися підтвердження про зняття з обліку в іншій області, тоді вже ставити авто на себе. Весь процес займав від кількох тижнів до кількох місяців, й усі ці етапи доводилося оплачувати.

Що змінилося у реєстрації автомобілів?

У 2015 році, 19 листопада, Кабмін офіційно ліквідував згадані МРЕВ, їх більше не існує. Послуги з реєстрації транспорту надають сервісні центри МВС.

Далі, у вересні 2018 року, операція «зняття з обліку» при продажу була скасована. Тобто, відпала необхідність у кількох відвідуваннях сервісного центру МВС – продати або купити авто тепер можна за одне відвідування СЦ МВС.

Какие электромобили можно купить в Украине сейчас и сколько они стоят?

Знімати з обліку транспортні засоби тепер потрібно лише у разі списання їх на утилізацію, анулювання реєстрації, вивезення машини за кордон або на виконання рішення суду.

Крім цього, з 15 червня 2023 року відбулося ще одне спрощення – отримання експертного висновку, яке було обов’язковим перед переоформленням автомобіля, було переведено в категорію необов’язкових послуг, які можна замовити добровільно.

Як тепер оформити купівлю-продаж автомобіля?

На сьогодні існує два основних шляхи: за допомогою сервісного центру МВС, з особистим зверненням продавця та покупця, та дистанційно, за допомогою застосунку Дія.

Щоб переоформити машину в СЦ МВС потрібно записатися в електронну чергу (або отримати талон на вільну годину на місці), мати при собі документи на авто, паспорт та податковий номер. Договір купівлі-продажу укладається в СЦ, безплатно. Оформлення на практиці займає менш як годину. Звертатися можна у будь-який СЦ МВС, незалежно від вашого місця реєстрації.

Готові підбірки автомобілів на будь-який смак, гаманець та потреби
Що купити?

Без звернення в СЦ МВС, за допомогою застосунку Дія, можна переоформити легкову машину, мотоцикл або мопед. У продавця має бути електронний «техпаспорт» на авто, а в обох сторін мають бути електронні громадянські паспорти, зареєстроване місце проживання та податковий номер в Дії. У розділі «послуги для водія» слід вибрати «продати авто» й слідувати інструкціям на кожній сторінці. Після підписання електронного договору право власності на машину переходить до покупця. Номерні знаки можна залишити ті ж, що були на машині (якщо вони не з категорії платних) або замовити нові, як і пластикове свідоцтво про реєстрацію, які доставлять покупцеві на відділення «Укрпошти».


Продали авто, а тепер час підібрати наступне - на AUTO.RIA є понад 250 000 варіантів легковиків з пробігом та кілька тисяч нових. Серед них точно знайдеться саме те, що треба! 

Підібрати авто на AUTO.RIA

Подпишитесь на рассылку

Получайте первыми новости в удобном формате

Прокомментируйте первым

Добавить комментарий к статье

Каталог автосервисов Украины

Смотреть все →

Перевірено людьми